Connect with us

Horvátország

BILL GATES MÉG NEM ÜZENT: A vakcinát beadató első horvát arról beszél, hogy milyen érzés beoltottnak lenni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zlatan orvos covid
A cikk meghallgatása

Tévedés ne essék, Horvátországban még nem kezdődött meg az “oltási szezon”, ezért az első horvát sem ott szerezte meg a koronavírus elleni védelmet. Dr. Zlatan Ibradžić, sziszeki születésű fiatal horvát orvos, a nottinghami egyetemi kórházak alkalmazottjaként egyike volt az első embereknek, akiket beoltottak a Pfizer COVID-19 elleni vakcinájával. A horvát RTL-nek nyilatkozva, Ibradžić elmondta, hogy az oltást gyakorlatilag meg sem érezte.

Nem a Holdról pottyantam

Dr. Zlatan Ibradžić meglepődött a hirtelen népszerűségen, hétfőn ugyanis aligha volt horvát televízió, és aligha volt hírportál, amely nem kereste meg.

A fiatal horvát orvos ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy valójában nem történt semmi különös, nem a Holdról pottyant, hanem csak kapott egy oltást, a Facebook-bejegyzésével pedig példát szeretett volna mutatni.

Dr. Ibradžić a nottinghami egyetemi kórházak alkalmazottjaként napi szinten dolgozik COVID-betegekkel, ezért számára logikus és ésszerű volt, hogy beoltatta magát.

A hatalmas horvátországi visszhang szerinte elsősorban a médiának köszönhető, de hozzátette, hogy nem azért állt a nyilvánoság elé, hogy hirdesse az oltást, és ilyen értelemben senkinek sem a zsoldosa.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “most mindenki gondolkodjon, amit akar, elvégre szabad társadalom vagyunk, feltételezem legalábbis”.

Horvátországból tehát sokan keresték meg, egy valaki azonban még nem hívta, pedig három napja is elmúlt, hogy megkapta a védőoltást.

https://www.facebook.com/zlatan.ibradzic/posts/10221153416256349

– Nem volt semmilyen mellékhatás. Nem fájtak az izmaim, lázam sem volt. Másnap ugyanúgy ledolgoztam a 10 órás munkaidőt, mint az oltás előtt. De Bill Gates még nem jelentkezett, hogy melyik Windowst telepítsem fel. Várom, várom, de semmi

– tréfálkozott a 29 éves horvát orvos.

Miután komolyra fordítva a szót, azt is elmondta: rendkívül büszke arra, hogy a történelem részesévé válhatott.

– Ez tényleg így van. Amikor olyasmit csinál az ember, amit csak kevesen tettek meg mindeddig, s tudja, hogy az elkövetkező időszakban emberek milliói esnek át ezen az eljáráson, akkor ez már történelem. A britek nemzeti büszkesége “valósággal dagadozik” attól, hogy ők az elsők, akik hozzáfértek az oltóanyaghoz. Igaz, itt sem kevés a szkeptikusok száma, de hiszem, hogy az emberek legnagyobb része beadatja magának a vakcinát

– mondta Ibradžić, aki arról is beszélt, hogy az oltástól függetlenül, továbbra is be kell tartania a biztonsági előírásokat, és maszkot kell hordania.

– Attól függetlenül, hogy a továbbiakban nem betegedhetek meg, de megfertőzhetem az embereket. Ez így lesz, amíg feletteseim másként nem utasítanak.

Ibradžić elmesélte azt is, hogy miként nézett ki az oltás előtti procedúra.

– Három egészségügyi dolgozónál kell kitölteni három formanyomtatványt, és még egyszer ellenőrzik, hogy az ember allergiás-e valamire. Egyszerűen túl sok a szűrő ahhoz, hogy valami is elkerülje az ellenőrzést végző személyek figyelmét. 28 nap múlva kapom meg az oltószer második adagját, de addig is, számomra semmi sem változott. Ha nem kérdezgetnének állandóan, hogy érzem magam, el is felejteném, hogy oltást kaptam.

– mondta a horvát orvos, aki COVID-osztályon dolgozik.

Ibradžić arra is kitért, hogy bár Nagy- Britanniában nem kötelező a védőoltás, január végéig már minden időpont foglalt.

– A legutóbbi tanulmány kimutatta, hogy a korona-fertőzés tartós következményekkel jár nemcsak az ember tüdejére, hanem az agyára is, és még csak a jövőben tudjuk meg, hogy mire nem. Én megértem, ha az emberek gyanakvók az oltással kapcsolatban, de arra kérek mindenkit, hogy hallgasson az értelem szavára, szívlelje meg a szakértők véleményét, és ha csak egy mód van rá, vegye fel a védőoltást

– üzente Dr. Zlatan Ibradžić Horvátországnak a ködös, de lassan már oltott Albionból.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava