KÍSÉRT A MÚLT: Emberi maradványokat találtak egy dél-szerbiai bányában

Olvasási idő: 1 perc

Az Európai Unió jogállamiságot biztosító koszovói missziója pénteken arról számolt be, hogy egy használaton kívüli dél-szerbiai bányában emberi maradványokat találtak, a helyszín koszovói albánok tömegsírja lehet.

Légi felvételek

Az EULEX közölte, légi felvételek segítségével találták meg a helyet, miután korábban sikertelen ásatásokat végeztek a kiževaki bányában. Az EULEX exhumálásért felelős koordinátora, Krassimir Nikolov azt mondta, a maradványok azonosításának folyamata bonyolult és időigényes lesz, és bírósági határozat is szükséges hozzá.

A munka Kiževakban messze nem ért véget

– jelentette ki az EULEX kordinátora.

Az 1998-99-es koszovói háborúban, ami egy 78 napos NATO légitámadás-sorozattal ért véget, több mint 10 ezer ember vesztette életét. 1640 fölött van azoknak a száma, akiknek a holttestét azóta sem találták meg Koszovóban.

Az EULEX 662 műveletet hajtott végre az eltűntek felkutatására, ennek eredményeképp 457 személyt azonosítottak. Mintegy 300 holttest még mindig a halottasházban van.

Az emberi maradványok felfedezése Kiževakban egy nagyon pozitív fejlemény, folyamatos erőfeszítéseink jutalma

– mondta az EULEX helyettes vezetője, Tarja Formisto.

Még mindig nem történelem

Számos olyan tömegsírt fedeztek már fel Szerbia különböző részein, amelyekben a szerb katonák által az 1998-99-es háborúban meggyilkolt koszovói albánok holttestei találhatók. Az áldozatok Koszovóból Szerbiába szállítása része volt az akkori szerb hatóságok akcióinak, amelyekkel próbálták elrejteni a háborús bűnök bizonyítékait.

A tömegsírról készült légi felvételeket a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága tette elérhetővé 2019 végén. Miután azonosították a helyszínt, az EULEX, a Koszovói Igazságügyi Orvostani Intézet és az Eltűnt Személyek Szerb Kormányzati Bizottsága szakértői terepmunkát végeztek Kiževakban.

Javier Santana, az EULEX igazságügyi régésze azt mondta, a munka nehéz volt, mert „ezek nagy kőbányaterületek, és a táj idővel folyamatosan változott, mivel a kőbányát még sok évig használták”, és a maradványok a bánya különböző szintjein voltak.

Meliza Haradinaj-Stublla koszovói külügyminiszter szombaton arra kérte a belgrádi vezetést, hogy tegye lehetővé neki a helyszín felkeresését, mivel “közelről szeretné figyelni a feltárást.

Haradinaj-Stublla felhívta a figyelmet arra, hogy a szerbek tömegsírokat rejtegettek a saját országukban.

Koszovó 2008-ban nyilvánította ki elszakadását Szerbiától, de Belgrád nem ismeri el az ország függetlenségét. Az EU közvetítésével zajló, a kapcsolatok normalizálását célzó tárgyalásokban nincs előrelépés 2018 novembere óta, és a felek viszonya továbbra is feszült.KÍSÉRT A MÚLT: Emberi maradványokat találtak egy dél-szerbiai bányában KÍSÉRT A MÚLT: Emberi maradványokat találtak egy dél-szerbiai bányában balkanac nagy