ÁGYFOGLALÁS: Görögország kormánya ágyakat vesz el a magánkórházaktól a kezelhetetlenné vált COVID-19 járvány miatt

Olvasási idő: 1 perc

Görögország északi részében meredeken emelkedik a COVID-19 megbetegedések száma, erre válaszul az egészségügyi minisztérium arra szólította fel a magánkórházakat, hogy biztosítsanak önként 200 ágyat covidos betegeknek, ellenkező esetben kényszeríteni fogják erre őket. Sajtójelentések szerint a magánklinikák azt mondták, nem tudnak covidos férőhelyeket biztosítani, mivel nem képesek kezelni a koronavírusos eseteket, és attól is tartanak, hogy a betegség a nem-covidos páciensek körében is elterjedhet.

Levelében az egészségügyi minisztérium főtitkára 200 ágyat kért „azonnali hatállyal” a magánklinikáktól Szaloniki régiójában.

Ha ezt nem teszik meg, a minisztérium egy kötelező érvényű intézkedéssel lefoglalja az ágyakat

– tette hozzá.

A magánklinikák azt mondták, nem tudnak covidos férőhelyeket biztosítani, mivel nem képesek kezelni a koronavírusos eseteket, és attól is tartanak, hogy a betegség a nem-covidos páciensek körében is elterjedhet.

A kórházi ápolás teljesen más egy állami intézményben, mint egy magánkórházban. Más, ha egy beteget egy COVID-19 osztályon kezelnek egy közkórházban – ahol minden szükséges berendezés elérhető – , mint ha egy magánklinikán kezelnék, ahol a személyzet sincs kiképezve COVID-esetek kezelésére, és nincsenek speciális berendezések sem.

– nyilatkozta a magánklinikák szövetsége, amely szerint a minisztérium már egy hónapja bejelentette, hogy extra ágyakat fognak kérni tőlük.

Válaszul azzal járultak hozzá a válság enyhítéséhez, hogy nem-covidos betegeket fogadtak be, így könnyítve az állami kórházak terheit.

Naponta 50 ember jön az állami kórházakból a magánklinikákba. Összesen 250 páciens van Szaloniki magánkórházaiban

– nyilatkozta a szövetség.

Görögország északi részén kezd kezelhetetlenné válni a helyzet, mivel meredeken emelkedik az intenzív ápolásra szoruló betegek száma.

A vírus gyorsan terjed Szalonikiben, és az állami kórházak arra figyelmeztettek, hogy hamarosan már nem lesznek képesek új betegeket fogadni.

A kormány által bevezetett korlátozások és szigorú biztonsági intézkedések ellenére a lélegztetőgépre tett betegek száma tegnap elérte a 499-et, miközben 3200 új esetet jelentettek, 59-en pedig elvesztették a harcot a vírussal szemben.

A 3200 esetből 774-et jelentettek Szalonikiből, 646-ot Athénből.

Ha ilyen ütemben folytatódik az emelkedés, a város nem fogja elbírni a terhet

– nyilatkozta a MEGA TV-nek Közép-Makedónia kormányzója, Aposztolosz Cicikosztasz.ÁGYFOGLALÁS: Görögország kormánya ágyakat vesz el a magánkórházaktól a kezelhetetlenné vált COVID-19 járvány miatt ÁGYFOGLALÁS: Görögország kormánya ágyakat vesz el a magánkórházaktól a kezelhetetlenné vált COVID-19 járvány miatt balkanac nagy