Connect with us

Horvátország

NO COMMENT: Horvátországban a parlament elé került az elektronikus médiatörvény tervezete

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Horvátországban a elé került az elektronikus médiatörvény tervezete, amely szerint a működtetők/kiadók viselik a felelősséget a kommentelők agymenéseiért. A hírportálok tulajdonosai természetesen ellenzik a törvényt, legalábbis azokat a cikkelyeket, amelyek értelmében ők felelnek az olvasói kommentárok miatt. A kiróható pénzbírság a törvényjavaslat szerint 15 és 150 ezer euró között lesz. Ez már van akkora összeg, ami miatt a működtetők/kiadók zsenge korában elkaszálják a hozzászólás lehetőségét.

A “véleménygazdák” agymenése ellen

Az új elektronikus médiatörvény, amelyet a még valahol a tavasszal bocsátott közvitára, a kormányépület elleni merénylet után került ismét az érdeklődés középpontjába.

A kormány a merényletet követően hadat üzent a minden formájának, és ennek melegágyaként különösen az elektronikus médiumokat, ezen belül pedig a közösségi médiát nevezte meg.

A politikai spektrum egészét lefedő trollok, és a minden színében pompázó “véleménygazdákˇ” lázas tevékenységével mindenki találkozott már, így ezt nem kell különösképpen bemutatni, és arról is értesülhettünk már, hogy világszerte igyekeznek megtalálni a módját, hogy miként lehetne a “kollektív agymenést” valamilyen formában megrendszabályozni.

A kormány elképzelései szerint az Elektronikus Médiumok Ügynöksége (Agencija za elektroničke medije) az eddiginél is nagyobb figyelemmel kísérné a médiateret, az olvasói kommentárokért pedig a működtetőknek/kiadóknak kellene vállalniuk a felelősséget.

No comment, avagy a szólásszabadság diszkrét bája

A működtetők/kiadók természetesen tiltakoztak a javaslat ellen, mondván, hogy ez az olvasói kommentárok megszüntetéséhez vezet, mert a drákói szigorú pénzbüntetések (100 ezertől 1 milló kunáig, vagyis 15 ezer és 150 ezer euróig terjednek) mellet ezeket senki sem hajlandó bevállalni.

A működtetők/kiadók annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy ezzel a kormány csak azt éri el, hogy a kommentárok átköltöznek a globális közösségi hálózatokra, elvonva ezzel a hirdetők egy részét is.

Ezzel gyakorlatilag a nemzetközi közösségi hálózatok mögött álló nagy korporációkat támogatják, a működtetők/kiadók ellenében.

Elvi síkon mozogva, említésre került még a világszerte visszaszorulóban lévő szólásszabadság is.

Mindig van egy kiskapu

Így például Vesna Alaburić, médiajogra szakosodott zágrábi ügyvéd a HINA hírügynökség kérdésre válaszolva elmondta, hogy elvileg az Elektronikus Médiumok Ügynökségének véleménye nem befolyásolja a bíróságokat, akik döntenek egy-egy konkrét ügyben.

A médiajogász ugyanakkor elfogadhatatlannak találta, hogy ilyen nagy összegű pénzbírsággal sújtsák a működtetőket/kiadókat, csak azért, mert valaki úgy találta, hogy a megjelentetett tartalom gátolja a kiskorúak fejlődését, vagy ellentétben áll a környezetvédelmi törekvésekkel.

Alaburić véleménye szerint “a bíróságoknak minden szólásszabadságot érintő ügyben gondot kellene viselniük a szabad szólás jogáról, illetve az egyének és intézmények szabadságairól és az általános társadalmi értékekről.”

Végezetül, még csak annyit, hogy a törvényhozó nyilván figyelmen kívül hagyta annak lehetőségét, hogy egy horvát nyelvű portál esetleg külföldön jegyezteti be magát, mondjuk Palau szigetén, mert akkor nem büntetheti meg, bármit irkálnak is a cikkek alá az olvasók.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava