Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szlovénia

MOST VAGY SOHA: Demonstrálók Szlovéniában, Janša hívei a balhét a szélsőbalra kenik, de valóban ők a bűnösök?

123800080 2788786281442203 684

Olvasási idő: 3 perc

Szlovénia eddig a “béke” szigete volt a forrongó Balkánon, ha igaz, egészen november 5-ig. Nos, ennek most vége, miután megjelent az Anonymus, vagyis egy magát ennek nevező csoport. Egyelőre nem világos, hogy a csütörtöki demonstrációkat valójában ki szervezte, bár az utcákon kiragasztott plakátokon az előbb említett csoport szólított fel tüntetésre azzal a jelszóval, hogy “elég volt, nem engedünk, nem viccelünk”. És nem vicceltek, Ljubljana központja valóságos csatatérré változott, a rendőrök pedig nyolc év után először, ismét elővették a vízágyúkat.

A csütörtök nem péntek, avagy a totális háború

Az érvényben lévő rendeletetek alapján Szlovéniában gyülekezési tilalom van hatályban, ezért gyűléseket vagy hasonló rendezvényeket nem engedélyezünk. Mint bejelentettük, figyelemmel kísérjük az érvényben lévő rendeletek betartását, és felépünk az intézkedéseket megszegőkkel szemben, a parlament és a kormány épülete körüli mozgás pedig korlátozott lesz

– közölte a ljubljanai rendőrség egy nappal a ljubljanai nagygyűléssel előtt.

A megmozdulást az Anonymus Slovenija elnevezésű csoport hirdette meg, amely a V mint Vérbosszú (V for Vendetta) című filmben először használt, és azóta igencsak elterjedt maszk mögé bújt.

A ljubljanai rendőrség tehát a közösségi médiában észlelt felhívásokra reagált, amelyek csütörtök délutánra (november 5.) tüntetést hirdettek Ljubljana központjába, és ezzel kapcsolatban bejelentések érkeztek röpcédulák terjesztéséről is.

Mindeközben a ljubljanai és a szlovéniai Antifa mozgalom, amely a “Halál a janšizmusra, szabadságot a népnek!” szlogennel küzd a kormány ellen már évek óta, elhatárolódott a demonstrációtól, azt hangoztatva, hogy a “csütörtök, nem péntek”, amikor az Antifa mozgolódik a kormány ellen.

A ljubljanai rendőrkapitányság a megmozdulással kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy a rendőrség ellenőrzi az érvényben lévő rendeletek betartását a fertőző betegségek terjedésének megakadályozása érdekében, és jogsértések esetén megfelelő lépéseket tesz.

A hatóságok ennek alapján korlátozni kívánták az emberek mozgását a parlament és a kormány épületének közelében, ami nem igazából sikerült.

Az Anonymus októberben tűnt fel Szlovéniában, a november 5-i megmozdulással pedig jelezni kívánta jelenlétét, ráadásul nem is figyelmeztetést adott ki, hanem azonnal totális háborút hirdetett a kormány ellen.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Időbe telt, és elnézést kérünk, hogy nem tudtunk hamarabb megérkezni, de most itt vagyunk, és elhozzuk az új világrendet Szlovéniába. Megvédjük az ártatlan szlovén embereket, és leleplezzük a veszélyeseket!!!

– jelentette be az Anonímus Slovenija elnevezésű a csoport a Twitteren közzétett állásfoglalásában.

Aki megdob utcakővel, dobd vissza vízágyúval

Ezzel kapcsolatban – nyilván a fent említett okok miatt – nincs konkrét állásfoglalás a sajtóban, valójában senki sem tudja, hogy mi volt a november 5-i tüntetések valódi célja.


Egyes jelentések szerint a zavargások a koronavírussal kapcsolatban hozott kormányintézkedések ellen robbantak ki, viszont az események túlmutatnak ezen, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a “rejtőzködő szervezők” nem egy konkrét intézkedés, hanem éppenséggel a kormány ellen kívánnak harcolni.

A szlovén rendőrség szerint mintegy 500 ember gyűlt össze a csütörtök esti tüntetésen Ljubljanában, köztük bűnözők és futballhuligánok, akik aligha keverhetők össze a “szép lelkű Antifa” népséggel, a balkáni szurkolói csoportok ugyanis nem tűrnek meg “baloldali vadhajtásokat” a soraikban.

A korántsem békés demonstrálók pirotechnikai eszközökkel és utcakövekkel dobálták meg a rendőröket, akik vízágyúval válaszoltak, az újkeletű “aki megdob utcakővel, dobd vissza vízágyúval” szlogen alapján.

A tüntetők, a szabálysértők Ljubljana különböző részein gyűltek össze, és újabb csoportokat hoztak létre, majd támadni kezdték a rendőröket

– magyarázta el a helyzetet csütörtök esti nyilatkozatában Stanislav Vrečar, a ljubljanai rendőrség igazgatója, aki szerint a demonstrálok nem tüntetni érkeztek, hanem a rendőrséggel akartak összecsapni.

Megjegyzendő, hogy kísérői gyűrűjében ugyan, de megjelent a helyszínen a belügyminiszter is, ami hasonló esetekben más országokban ritkán fordul elő.

A média egy része is hibás

Aleš Hojs szlovén belügyminiszter az eseményekkel kapcsolatban azt mondta, hogy három embert tartóztattak le, és rengeteg felvett anyag van, így például arról is, hogy „huligánok egy csoportja” megtámadta a lovasrendőröket és a különleges egységek tagjait.

Aleš Hojs annak a várakozásának adott hangot, hogy büntetőeljárás indul mindazokkal szemben, akik megtámadták a rendőrséget, és részt vettek a járvány miatt betiltott összejövetelen, egy olyan napon, amikor a COVID-19 következtében 30 ember halt meg Szlovéniában.

A szlovén belügyér egyúttal firtatta a média felelősségét is, szerinte ugyanis a rendbontásokért és rendőri sérülésekért hibás a médiának az a része is, amely a kormány és a kormányintézkedések ellen kampányol. Mindazonáltal újságírók őrizetbe vételéről nem érkeztek hírek.

Az eseményekkel kapcsolatban megszólalt Janez Janša miniszterelnök is, aki valamikor réges-régen maga is kormány- és rendszerellenes újságíróként kezdte pályafutását a Mladina (Ifjúság) című hetilapnál, ami miatt börtönbe is dugták.

Janez Janša miniszterelnök a Twitteren reagált a ljubljanai zavargásokra, kijelentve, hogy a fizikai erőszak és a rendőrök elleni támadások mindig bűncselekményt jelentenek, és ezért az elkövetőket felelősségre vonják.

A szlovén miniszterelnökhöz közeli média azt állítja, hogy a huligánok támadásait az „antifa” egyesületek, azaz a szélsőbaloldali csoportok szervezték, ami nem biztos, hogy igaz, mert gondoljunk csak arra, hogy a csütörtök, nem péntek – mint azt már fentebb kifejtettük.

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!CSATORNA 2: Nigel Farage sokallja, hogy egy év alatt több, mint 3000 albán gyermek született Nagy-Britanniában
A Daily Mail a múlt hétvégén tovább görgette az albánveszélyt taglaló témáját, amire a Twitteren reagált Nigel Farage a brit ...
Bővebben…
ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET: Vučić az amerikai tervek "legkomolyabb végrehajtója" a régióban
A Balkán-félszigeten 2019-ben indult geopolitikai folyamatok napjainkra, úgy tűnik, hogy konkrét formát öltenek. Természetesen a Nyílt Balkán (Open Balkan) kezdeményezésről ...
Bővebben…
KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem
Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán ...
Bővebben…
VÁLSÁGOS: Szerbiai gyerekekkel teli busz borult fel Bulgáriában
Leszaladt az autópályáról, és felborult egy szerbiai autóbusz Bulgáriában, Stara Zagora közelében. Az autóbusszal 11 felnőtt és 38 gyermek utazott, ...
Bővebben…
ÚJ ÉBREDÉS SZERBIÁBAN: A szélsőjobb az emberek egzisztenciális félelmeiből profitál
A migránsok európai inváziója, a világjárvány és az ukrajnai háború a szélsőjobbnak kedvez, amely a Facebookról és a Twitterről történt ...
Bővebben…
GYANÚ: Orosz ellenzékit hallgattak le Belgrádban, akit később Moszkvában csuktak le
A szerb belügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz ellenzékieket hallgattak le Belgrádban. Aleksandar Vulin úgy ítéltek meg, hogy ...
Bővebben…
DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól
Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez ...
Bővebben…
FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök
Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és ...
Bővebben…
ELVEK: Szerbiának nem kellenek orosz bázisok, és Vučić nem nyaralna soha a horvát tengerparton
Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: