Connect with us

Horvátország

EGY SZIGET ÖNÁLLÓVÁ VÁLT: Vis már nem szorul a horvát energiarendszerre, ráadásul a bora is jó

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vis napelemek
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az EU-ban a 2018-ban elfogyasztott energia 18,9%-a megújuló forrásból származott, a cél a 20% elérése 2020-ra. Az európai zöld megállapodás elnevezésű, rendkívül ambiciózus intézkedéscsomag célul tűzi ki, hogy Európa 2050-re a világ első klímasemleges kontinense legyen. Horvátország egyik legtávolabbi szigetén ez máris sikerült.

Zöld is, kék is, és áramot termel

Október végén Vis szigetén megnyitották Horvátország legnagyobb naperőművét.

Ezzel a nagy múltú, egykor stratégiai jelentőségű sziget önellátóvá vált nemcsak ivóvíz, de villamos energia tekintetében is.

A naperőmű teljesítménye 3,5 MW, 11.200 napelemből és 5 konverterből áll. Az elvárások szerint évi mintegy 5 millió kilowattóra (kWh) áramot termel, ami 1600 háztartás szükségleteit elégíti ki.

A tervek szerint az erőmű mellé egy 1MW-os akkumulátoros tárolót építenek, amely szintén a legnagyobb ilyen típusú létesítmény lenne az országban.

A visi naperőmű az első a horvát szigetekre tervezett naperőművek sorában, amelyeket a horvát elektromos művek (Hrvatska Elektroprivreda, HEP, Horvát Villanygazdaság) 2023-ig épít meg, összhangban az Európai Unió szigetpolitikájával.

Ez a tagországok szigeteken élő polgárainak életminőségét kívánja javítani, többek között a tiszta, fenntartható energiaforrások bevezetésével.

Ebben az értelemben a visi naperőmű kék is, mivel a tengeren van, és zöld is, mivel környezetvédelmi szempontból tiszta energiaforrásnak számít.

megujulo eu

Száz százalékban hazai

A soron következő naperőművet Cres szigetére telepítik.

A munkálatok várhatóan 2021 tavaszán érnek véget, az erőmű teljesítménye 6,5 MW, 8,5 millió kilowattóra termeléssel.

Horvátország szempontjából különösen jelentős, hogy a naperőműveket teljes egészében a hazai iparra támaszkodva építik.

A napelemeket a varasdi Solvis, a konvertereket és az irányítórendszert pedig a zágrábi Končar- KET szállítja.

A szigetekre telepített naperőművek többrendbelileg értelmes, rövid időn belül megtérülő projektek, mert elsősorban ott építik őket, ahol az év túlnyomó részében süt a nap, és ahol az eddig kizárólag tengeralatti vezetékekre támaszkodó áramellátás problematikus, különösen a nyári hónapokban, amikor az idegenforgalom miatt többszörösére növekszik a fogyasztás.

A szárazföldtől mintegy 45 kilométerre fekvő Vis esetében a naperőmű volt a szinte egyedüli lehetséges és főleg ésszerű megoldás, és még nem is került olyan nagyon sokba, kiépítésének költségei mintegy 31 millió kunára, azaz megközelítőleg 4 millió euróra rúgtak.

Az Adria csodája

Érdekességként, Vis szigete egyike a horvát Adria csodáinak, stratégiai fontossága miatt gyakran cserélt gazdát.

A sziget már az új kőkor (neolitikum) óta lakott, időszámításunk előtt 397-ben a szicíliai Syracusa görög városállamból kirajzó telepesek új poliszt alapítottak Issa néven.

A városállamot az i-e. I. században olvasztották be a római császárságba, majd ennek bukását követően jó ideig velencei birtok volt, innen származik olaszosított neve, a Lissa.

1812-ben angol megszállás alá kerül, és az angol korona építi ki szigeterőddé.

A soron következő tulajdonos a Habsburg-monarchia volt.

A visi vizeken került sor a 19. század (a trafalgari után) második legnagyobb tengeri ütközetére, a lissai csatára, amelyben Tegethoff tengernagy elavult, számbeli hátrányban lévő flottája fényes győzelmet aratott a kor egyik legnagyobb tengeri hatalmának tartott olasz hadiflotta felett.

A dalmát szigeteket, így Vist is, a titói Jugoszlávia „szabadította fel” az olasz uralom alól.

Az addig is haditengerészeti erősségként szereplő sziget a szövetségi állam fő tengeri erődje volt, messzehordó parti ütegekkel, titkos, sziklába vájt kikötőkkel.

Egészen 1989-ig a külföldiek számára tilos területnek számított.

Ebből kifolyólag a visi idegenforgalom későn kezdett fejlődni, a sziget viszont így megőrizte a mediterrán báját.

Az egykori militarizáció jócskán visszanyeste az ókor óta nevezetes visi szőlőskerteket is, így például az autochton vugava tőkéi csupán 200 hektárra szorultak vissza.

Ez pedig elég nagy kár, lévén a korčulai grk mellett a legjobb adriai fehér bor.

A franciák sokáig úgy tartották, hogy a nevezetes Rhône-menti viognier szőlőfajta azonos a vugavával (sok tekintetben hasonló a két szőlőfajtából készített bor), ám a DNA vizsgálatok ezt később megcáfolták.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb bíróság utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi térkép kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava