Connect with us

Szerbia

FŐ A LOJALITÁS: Az engedelmesség ötven árnyalata, avagy miben jó Ana Brnabić?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

brnabic vucic
A cikk meghallgatása

A várakozásoknak megfelelően Aleksandar Vučić, szerb elnök október 5-én bejelentette, hogy az új kormány megalakítását Ana Brnabić eddigi miniszterelnökre bízza. A bejelentés nem okozott meglepetést a lakosság, de a közvélemény-kutatók és elemzők körében sem. Nyilvánvaló, hogy Vučić a kormány esetében folytonosságára törekszik, hiszen az előző Brnabić-kabinet lehetővé tette a stabil kormányzást a Szerb Haladó Párt számára az elmúlt négy évben, és meggyőző győzelmet biztosított a haladóknak a júniusi választásokon. Vajon milyen lesz az új szerb kormány? – erre a kérdésre keressük a választ még a kormány megalakulása előtt, a megbízott miniszterelnök karakteréből kiindulva.

Félig horvát, és ráadásul homoszexuális

Ana Brnabić személye sok vitát váltott ki azóta, hogy 2017 júniusában miniszterelnökként hivatalba lépett.

Ezt megelőzően Brnabić a szerb nyilvánosság számára meglehetősen ismeretlen volt, mivel nem a kormányzatban, hanem a privát szektorban dolgozott az energiaipar területén.

Első debütálása a kormányzati szférában a 2016–2017 közötti időszakra tehető, amikor betöltötte az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter posztját.

Nagyon szokatlan volt egy ilyen utód kinevezése a miniszterelnöki tisztségre 2017-ben, miután Aleksandar Vučićot abban az évben Szerbia elnökének választották.

A szerb közvéleményt sokkolta, hogy Ana Brnabić apai részről horvát származású, de még inkább az váltott ki megrökönyödést, hogy deklaráltan homoszexuális, ami a szerb kormány történetében először fordult elő.

Ez ellenállást váltott ki a haladók között, de még inkább a koalíciós partnerek soraiban, Aleksandar Vučić elnök azonban hatáskörével élve megvédte a kiszemelt miniszterelnököt.

Brnabićot a közigazgatás és a digitalizáció nagyon képzett szakértőjeként mutatta be, aki a nyugati és nem kormányzati szektorban jó kapcsolatokkal rendelkezik.

Egy ilyen támogatás egy viszonylag ismeretlen személy számára – aki nem vett részt semmilyen választáson, aki egyetlen politikai pártnak sem tagja, és aki semmiféle tapasztalattal nem rendelkezik a közszolgálatban – arra engedett következtetni, hogy az új miniszterelnök abszolút engedelemességet tanúsít majd a köztársasági elnök iránt.

Az engedelmesség ötven árnyalata

Ana Brnabić sok lépésével “eleget is tett” ezeknek a várakozásoknak.

Többször is elmondta nyilvánosan, hogy Vučićnak a miniszterelnök mentorának kell lennie, és egyúttal az elnökre bízta a kormány káderpolitikájának a vezetését, valamint az ország külpolitikai irányának a meghatározását.

Ez vonatkozik a Koszovó státuszával kapcsolatos tárgyalásokra is, ami a szerb alkotmány közvetlen és durva megsértését jelenti.

Brnabić gyakran tett túlzottan is udvarias kijelentéseket a szerb elnökkel kapcsolatban, valamint szükségtelenül védelmezte Vučić “alakját és munkásságát” az ellenzéki támadásokkal szemben, lojalitását pedig azzal koronázta meg, hogy 2019 októberében csatlakozott a Szerb Haladó Párthoz.

Ana Brnabić szerepének és jelentőségének elemzése szempontjából a pártfegyelménél, és az etnikai hovatartozásánál vagy netalán a szexuális irányultságánál valószínűleg sokkal fontosabb az az életrajzi szakasz, amely a miniszteri, majd a miniszterelnöki pozíció elfoglalása előtti időszakra vonatkozik.

Az előélet

A nyilvánosan hozzáférhető és hivatalos adatok szerint, miután 1994-ben elvégezte a Palilula városrészben lévő V. Belgrádi Gimnáziumot – amely valamikor régen az első belgrádi női gimnázium volt – Ana Brnabić az amerikai Northwood Egyetemen tanult, mesterképzését pedig a nagy-britanniai Hull Egyetemen fejezte be.

Szerbiába visszatérve 2002-2011 között dolgozott az USAID (az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala) munkatársaként, 2011-ben pedig az amerikai Continental Wind Serbia vállalatnál vállalt munkát, amelynek 2013-ban az igazgatója lett.

2016-ban a Nemzeti Helyi Gazdaságfejlesztési Szövetség (Националнa алијансa за локални економски развој, NALED) igazgatótanácsának elnöki tisztségét is elvállalta.

Brnabić mindemellett tagja lett az East-West Bridge elnevezésű nemzetközi, független, tudományos és kutatói közösségnek.

Ennek a szervezetnek az ereje és befolyása az ismeretlenség ködébe vész, miközben különféle hírmagyarázók kisebb-nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki.

Az biztos, hogy a tagság igen vegyes, így a szerbiai és a “délszláv állomány” mellet sok szakmájában meglehetősen befolyásos politikai, diplomáciai, gazdasági, és médiaszemélyiség alkotja, volt cseh miniszterektől kezdve orosz elnöki tanácsadókig.

Ana Brnabić miniszterelnök üzleti és politikai életrajza azt sugallja, hogy őt “nyugati, azaz anglo-amerikai kádernek” lehet tekinteni, azaz olyan személynek, aki az Egyesült Államok, Nagy- Britannia és más országok hatalmi központjainak hatása alatt áll.

Az energiával, főleg az alternatív energiaforrásokkal, valamint a digitalizációval és az informatikai szektorral kapcsolatos tevékenységek a hatalmas befolyással rendelkező országok külpolitikájának fontos tényezői, mind lokálisan, mind globálisan.

A biológiai egyensúly

Aleksandar Vučić arra kérte a kormányalakítással megbízott Ana Brnabićot, hogy a miniszteri pozíciók felét nőkkel töltse fel.

Az embernek egyelőre az a benyomása, hogy ez az egyetlen tényező, ami az előző kormányból és az előző politikai kurzusból hiányzott.

Az egész 2020-as esztendő a koronavírus-járvány jegyében telik, a kísérő botrányokkal és a kölcsönös vádakkal egyetemben.

Ellenfelei szerint Brnabić miniszterelnök az elmúlt hetekben több botrány középpontjában is állt, például jövedelmező állami munkák közbeszerzési pályázat nélküli odaítélése az ASSECO-nak, amelynek igazgatója a testvére, Igor Brnabić.

Ugyanakkor a Vučić iránti lojalitás jegyében Ana Brnabić támadásokat intézett a Korupció Ellenes Tanács (Савет за борбу против корупције) ellen, amely a miniszterelnök testvérének, Andrej Vučićnak a gyanús vajdasági földvásárlásait feszegette.

Mindezek alapján megállapítható, hogy Ana Brnabić új kormánya valóban a folytonosság kormánya lesz, megmarad ugyanis Vučićnak és társainak a befolyása, valamint a nyugati politika és tőke jelenléte, továbbá nem zárhatók ki különféle korrupciós botrányok sem.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava