Connect with us

Macedónia

BÖRTÖNBEN GRUEVSZKI KÖZELI MUNKATÁRSA: Megkezdte börtönbüntetésének letöltését a volt macedón belügyminiszter

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Gordana Jankulovszka volt macedón belügyminiszter már az idrizovói börtönben van, ahol megkezdte négyéves börtönbüntetésének a letöltését – adta hírül a Makfax szkopjei hírügynökség az ország belügyminisztériumára hivatkozva. A balkáni sajtójelentések emlékeztetnek arra, hogy a volt macedón belügyminisztert a “Tank-ügyben” ítélték el, amelyben Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt is bűnösnek mondták ki.

Drága limuzin

Az ítélet szerint ebben az ügyben törvénytelenül vásároltak meg állami pénzen egy S600-as páncélozott Mercedes gépkocsit 600 ezer euróért.

Az ügyben Gruevszki pártjának, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (macedón nyelven Внатрешна македонска револуционерна организација – Демократска партија за македонско национално единство, rövidítve: VMRO- DPMNE) több tagját is vád alá helyezték.

Sajtójelentések szerint annakidején Nikola Gruevszki akkori miniszterelnök ragaszkodott a limuzin megvásárlásához.

Jankulovszkán kívül ebben az ügyben bűnösnek mondták ki a belügyminiszter egyik közvetlen munkatársát, Dzsoko Popovszkit, aki 6 és fél év börtönt kapott, valamint kétéves börtönbüntetésre ítélték Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt, “aki jelenleg Magyarország vendégszeretetét élvezi, miután elszökött hazájából”.

Állítólag féláron adták el

Az anticorr.media antikorrupciós portál már több mint két évvel ezelőtt olyan értesülést tett közzé, amely szerint Szkopjéban állami tendert írtak ki a páncélozott Mercedes beszerzésére úgy, hogy annak már előre megvolt a győztese.

A gépkocsivásárlást Gruevszki kezdeményezte, aki a belügyminisztert bízta meg a további lépésekkel, ő viszont egyik tanácsadójára, Popovszkira testálta a tender és a vásárlás lebonyolítását.

Az interneten felbukkant olyan értesülés is, hogy az ominózus Mercedest már eladták egy árverésen 230 ezer euróért.

Jankulovszka azt követően kezdte meg börtönbüntetését, hogy kimerített minden lehetséges fellebbezési lehetőséget, miután korábban – a terhessége miatt – ügyét elkülönítették a többiekétől.

Sajtóértesülések szerint – hivatali helyzetével való visszaélés miatt – még két ügyben folyik vizsgálat Jankulovszka ellen, de egyéb részletet nem közöltek.

A VMRO- DPMNE politikai elnyomásnak minősítette a volt belügyminiszterrel szembeni ítéletet, amely állításuk szerint a szociáldemokrata Zoran Zaev jelenlegi miniszterelnök megrendelésére született.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava