KÉT JÓ BARÁT: Németország a vírusos időkben is Horvátország barátja

Olvasási idő: 1 perc

Horvátoszágban napok óta folyamatosan növekszik a koronavírusos megbetegedések száma. Ezért Nagy-Britannia és Szlovénia is a “vörös listára” tette Horvátországot, ahonnan csak vírusteszttel vagy két hetes karantén bevállalásával lehet beutazni.

Nem minden ország ilyen szigorú Horvátországgal szemben. Erről beszélt a horvát kormány ülésén Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter.

Azt hiszem, hogy Németország – mint szövetséges ország – némi módosításokkal fenntartja a jelenlegi gyakorlatot, és csak bizonyos régiók esetében vezet be módosításokat, és javasolja, hogy a német állampolgárok ne menjenek oda, mert azok a betegség gócpontjai. De Németország hű marad Horvátországhoz, mint hagyományos piac, amit mindenképpen szeretnék hangsúlyozni, mint a respekt és tisztelet egyik formáját

Ezzel szinte egy időben megérkezett a hír Németországból, amely megerősítette a horvát külügyminiszter szavait.

A koronavírus-fertőzések számának emelkedése miatt utazási figyelmeztetést adott ki a német külügyminisztérium csütörtökön Horvátország két tengerparti megyéjére. A tárca azután adta ki a figyelmeztetést Šibenik-Knin és a szomszédos Split-Dalmácia megyére, hogy a Robert Koch országos közegészségügyi intézet a járványügyi szempontból kockázatos térségek közé sorolta a számos Adria-parti nyaralóhelyet és több száz szigetet is magában foglaló régiót.

Romeo Draghicchio, a Horvát Idegenforgalmi Közösség frankfurti képviseletének vezetője a német hírportáloknak nyilatkozva rámutatott, hogy a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat Horvátországban, ahol a hazai össztermék nagyjából 20 százalékát teszi ki.

A német turisták jelentik az első számú bevételi forrást. Így igen súlyos következményekkel járhat, ha a német külügyminisztérium még több megyére ad ki utazási figyelmeztetést

– mondta Romeo Draghicchio.

A szerb sajtóban, főleg a hazafiasabb fajtában, már egy hete meg-megemlítik, hogy a Szerbiából Németországba utazónak miért kell PCR-tesztet csináltatniuk, és miért nincs szükség erre a horvát állampolgárok esetében, pedig a megbetegedések összlakossághoz mért aránya ott már nagyobb, mint Szerbiában.

Hát azért, mert a barát az barát még vírus idején is. Ilyen egyszerű!KÉT JÓ BARÁT: Németország a vírusos időkben is Horvátország barátja KÉT JÓ BARÁT: Németország a vírusos időkben is Horvátország barátja balkanac nagy