Connect with us

Szerbia

PÁSZTOR UTÁN PÁSZTOR: Szijjártó szerint Pásztor István megérdemli a kinevezést

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ismét magyar elnököt választott magának a Vajdasági Tartományi Parlament, mégpedig a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetőjét, Pásztor Istvánt, aki megérdemli a kinevezést, mert sokat tett a szerb-magyar barátság megterméséért – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.

“Történelmi barátság”

Szijjártó Péter szerint sok kompromisszum és még több munka vezetett odáig, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai a gyűlölködésből történelmi barátsággá alakultak át.

– Soha nem voltak ilyen jók a kapcsolataink, mint most, és ennek nemcsak a két ország a haszonélvezője, hanem mindenekelőtt a vajdasági magyar közösség

– emelte ki külgazdasági és külügyminiszter.

– A magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy Szerbia minél előbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz, támogatjuk magyarországi és vajdasági cégek beruházásait, a szerbek pedig minden szomszédunknál több jogot adnak a náluk élő magyar közösségnek

– fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki úgy fogalmazott, a szerb-magyar barátságnak erre a hétre is jutott egy kifejeződése.

A magyar külgazdasági és külügyi tárca vezetője szerint ennek tekinthető, hogy Aleksandar Vucic pártjának kényelmes abszolút többsége ellenére ismét magyar elnököt választott magának a Vajdasági Tartományi Parlament, mégpedig a vajdasági magyarok vezetője személyében.

– Pásztor István az egyik legtöbbet tette a két nemzet barátságának megteremtéséért, így nem lehet kérdés, hogy megérdemli-e a kinevezést. S ez a kinevezés a garancia arra, hogy a szerb és a magyar kormány ugyanúgy gondolkodik a vajdasági magyarok közösségéről, mely összeköt és nem szétválaszt minket

– hangsúlyozta Szijjártó.Booking.com

Előre lekártyázták

A szakértők között aligha van egy is, aki az “óriási bizonytalanság közepette” tövig rágta volna a körmét, mert az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy ki lesz a vajdasági parlament következő elnöke.

Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy Pásztor után is Pásztor következik, hiszen ezt már korábban lekártyázták.

Az lett volna meglepő, hogy ha nem választják meg Pásztor Istvánt ismét a vajdasági tartományi parlament elnökének.

Mert ez azt jelentette volna, hogy nem működik a pártfegyelem a Szerb Haladó Pártban, vagy hogy megingott Aleksandar Vučić bizalma hűséges partnerében, illetve hogy végzetesen megbomlott a magyar-szerb barátság.

A szerbiai parlamenti választásokat követően a szerb elnök – eléggé szokatlan módon – államfőként kezdte meg a kormányalakítási tárgyalásokat.

Aleksandar Vučić július 16-án Belgrádban tárgyalt a Vajdasági Magyar Szövetség küldöttségével, amelyet Pásztor István vezetett.

A találkozót követően a VMSZ elnöke kijelentette, hogy országos, tartományi és önkormányzati szinten is partner lesz a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt a következő időszakban.

– A Vajdasági Magyar Szövetség része lesz Belgrádban a parlamenti többségnek. Részt fog vállalni a végrehajtó hatalomban, sok minisztériumban államtitkári szinten. Tartományi szinten a megállapodás szerint a Vajdasági Magyar Szövetség személyemben fogja adni a parlamenti elnököt az elkövetkező négy évében is, és a Vajdasági Magyar Szövetség részt kíván vállalni a tartományi végrehajtó hatalomban, a kormányban, illetve együtt fogunk működni az önkormányzatokban is

– nyilatkozta a találkozót követően Pásztor, aki jelezte, hogy a két párt heteken belül folytatja a tárgyalásokat a további konkrétumokról.

– A következő napokban el fogjuk juttatni azt a koalíciós megállapodást, amelyik az elkövetkező négy év vonatkozásában a politikai jellegű célkitűzéseket fogja tartalmazni. Az általános európai politikai célkitűzéstől az infrastruktúra fejlesztésig mindent, ahogy ez az előző ciklusokban is volt

– nyilatkozta Pásztor, aki szerint a VMSZ-nek várhatóan 7-8 minisztériumban lesznek államtitkárai a következő négy évben.

Ezek után már csak az a kérdés: a “deal” része volt-e, hogy a VMSZ Szabadkát (ismételten) átengedi a Szerb Haladó Pártnak?Booking.com

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava