Connect with us

Koszovó

KORONAVÍRUS ÉS A KFOR: Két alkalmazott meghalt, több katona megbetegedett, a magyarokkal mi van?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sloven kosovo
A cikk meghallgatása

A koronavírus nem csak civileket támad meg, Koszovóban külföldi katonákat is megbetegített már. Most a szlovén hadsereg három tagját fertőzte meg. A KFOR beismerte, hogy több tagja is megbetegedett a COVID-19 következtében, két alkalmazott pedig meghalt a betegség következtében. A vírus korábban megjelent a Koszovóban lévő amerikai bázison is.

Vírus vs. NATO

A COVID-19 kódnéven ismert koronavírus három szlovén katonát betegített meg, akik a NATO kötelékében teljesítenek szolgálatot Koszovóban – jelentette az STA szlovén hírügynökség.

A szlovén fegyveres erők megerősítette a hírt, amely szerint valóban megbetegedett három szlovén katona, akik a KFOR kötelékében tartózkodnak a függetlenségét 2008-ban önhatalmúlag kikiáltott országban.

A szlovén katonákat kezdetben egy prištinai bázison tartották karanténban, majd április 26-án egy katonai repülőgéppel hazaszállították őket Szlovéniába.

Ezt a szlovén védelmi miniszter is megerősítette.

A három megfertőződött katonát a ljubljanai járványügyi kórházba vitték, az állapotuk jó.

Szlovéniának mintegy négyszáz katonája van Koszovóban a koszovói NATO-hadtest kötelékében.


[totalpoll id=”7567″]

A KFOR közben beismerte, hogy a katonák egy részének pozitív lett a tesztje, két polgári alkalmazott pedig elhunyt a betegség következtében.

A hivatalos tájékoztató szerint minden olyan KFOR-katona, aki a COVID-19-vel való fertőzés jeleit mutatja, vagy kapcsolatba került egy fertőzött személlyel, elővigyázatossági karanténba kerül.

– Ha a KFOR katonái megfertőződnek, akkor karanténba helyezik őket a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében. A megbetegedett katonákat orvosi létesítményekben kezelik a KFOR bázisán belül, mielőtt evakuálnák őket

– olvasható a koszovói NATO-hadtest közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a KFOR a világjárvány kezdete óta az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján körültekintő intézkedéseket hajtott végre, hogy mérsékelje a személyzet és a koszovói lakosság kitettségét a veszélynek.

Magyarok és a KFOR

Tavaly év végén az amerikaiak, az olaszok és az osztrákok után a magyar kontingens volt a negyedik legnagyobb a KFOR-misszióban, körülbelül ugyanannyi katonával, mint a szlovénok.

Magyar katonai források szerint a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnál segédápolói ismeretekkel bővítik a harctéri életmentő katonák képességeit.

A felkészítés legfontosabb célja, hogy azok a magyar katonák, akik korábban már elsajátították a taktikai sérültellátást, plusz ismereteket kapjanak a járványra való tekintettel.

A felkészítés alapvetően arra fókuszál, hogy a megnövekedett beteglétszámnál, amikor különböző súlyosságú állapotban lévő betegek jelennek meg, a katonák képesek legyenek az egészségügyi szakszemélyzet munkáját támogatni.

Alapvető járványügyi tevékenységeket sajátítanak el, mint például a beteg környezetének fertőtlenítése és a védőeszközök megfelelő használata.

Megtanulják a vérnyomásmérést, a pulzusellenőrzést, a testhőmérséklet-mérést és a fizikális lázcsillapítás lehetőségeit.

Az említett források szerint a KFOR továbbra is végrehajtja a napi műveleteket Koszovóban, miközben különböző intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy lehetőség szerint csökkentse a vírus terjedését.

A misszió katonái – a KFOR és az ENSZ mandátumának megfelelően – folytatják járőr- és megfigyelési tevékenységeiket, támogatva ezzel a koszovói biztonsági erőket annak érdekében, hogy minden lakos számára megteremtsék és fenntartsák a biztonságos környezetet.

Vírus vs. Bondsteel

Néhány nappal ezelőtt a koronavírus megjelent az Uroševac (albánul Ferizaj) közelében lévő amerikai bázison is.

Uroševacban eddig 90 ember fertőződött meg a vírussal, közülük 86 vagy a Bondsteel amerikai tábor dolgozója, vagy a dolgozók családtagja.

A legfiatalabb beteg mindössze 10 hónapos, a legidősebb viszont 80 éves.

Április 7-én már meghalt egy 65 férfi, aki hosszabb ideje az amerikai bázison dolgozott.

– A bátyámnak szív- és légzési problémái voltak. A halála után vett minták alapján készült vírustesztje pozitívnak bizonyult. Folyamatosan a táborban dolgozott majdnem egészen a haláláig

– mondta az elhunyt férfi testvére, aki szerint a bátyja nem járt Koszovón kívül a járvány kitörése óta.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava