MISE VAGY SEMMI SE: Montenegróban előállították a szerb pravoszláv egyház ottani vezetőjét

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Montenegróban a koronavírus jegyében folytatódik az állam és a szerb ortodox egyház közötti konfliktus – legalábbis így értelmezik a montenegrói szerb egyházi előkelőségek, hogy előállították a vezetőjüket.

Amfilohije metropolitán kívül több pópát és hívőt is bevittek a rendőrségre, mert részt vettek a virágvasárnapi misén, és megcsókolták a kezét.

A rendőrség szerint ezzel az érintettek megszegték a rendkívül intézkedéseket, mert nem tartották meg az előírt egymás közötti távolságot.

A szerb montenegrói-tengerparti egyházmegye vezetőjének ezért az őrszobán el kellett magyaráznia a rendőröknek, hogy a XIII. századból származó Zlatica kolostor romjainál tartott mise során a papok, a diakónusok és apácák miért csókolták meg a kezét.


BALKankét: Hogyan tartsák meg a miséket és az istentiszteleteket?

[facebook_likebox case_type="like_button" fbl_id="11"][/facebook_likebox]

EZT OLVASTAD?  VIRTUÁLIS MEGNYITÓ: Amerika nem húzza-vonja a Szerbiával kötött megállapodások végrehajtását, mint az Európai Unió

Az egyházmegye képviselői arról tájékoztatták a podgoricai Vijesti című napilapot, hogy a metropolita kezének megcsókolás a mise menetének szerves része.

A vallási illetékesek szerint ezt az ottani szerb egyház vezetője, Amfilohije metropolita maga is elmagyarázta a rendőröknek.

Előállították Marko Milačić montenegrói szerbbarát politikust, az Igazi Montenegró (Prava Crna Gora) elnevezésű jobboldali, parlamenten kívüli párt vezetőjét is.

Az ilyen és hasonló letartóztatásokkal a montenegrói rezsim megmutatta, hogy a legnyilvánvalóbb diktatúrát vezette be, ami során a koronavírus-járványt kifogásként használja fel, hogy minden törvényes alap nélkül leszámoljon a legádázabb ellenfeleivel

– olvasható a montenegrói szerbbarát párt közleményében, amely szerint Milačićot nem sokkal délelőtt tíz óra után igazoltatták, amikor nem volt kijárási tilalom, és másokhoz hasonlóan ő is elhaladt a környéken.

Az Igazi Montenegró elnevezésű párt emlékeztetett arra, hogy a járvány elleni küzdelmet iránytó koordinációs testület március 22-i rendelkezése alapján a vallási szertartásokat a hívek jelenléte nélkül kell megtartani a templomokban.

EZT OLVASTAD?  BARÁTOK VAGY ELLENSÉGEK: Állítólag a montenegrói elnök finanszírozta a szerb elnök pártjának létrehozását 2008-ban

A párt szerint azt azonban egyetlen rendelkezés sem írja elő, hogy a hívek ne mehetnek el vallásos a vallási helyek előtt.

Miután ebben az esetben nem zárt helyiségről, hanem egy kolostor romjairól van szó, a rendelkezést bárhogy is lehet értelmezni.

A “hab a tortán”, hogy Amfilohije metropolita a rendőrségről való távozáskor kezet fogott az egyik nyomozóval.
Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Facebook hozzászólások

Kedvelés a Facebookon

Facebook Pagelike Widget