Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

SVÁJCI FRANK: Nyomást gyakorolt volna a bíróságokra, ezért lemondott a horvát Raiffeisen Bank vezérigazgatója

müller
Olvasási idő: 2 perc

Lemondott a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, miután a horvát sajtó nyilvánosságra hozta, hogy törvénytelen módon akarta befolyásolni a bíróságokat. Michael Georg Müllernek nem tetszett, hogy az egyik semmissé nyilvánította a svájci frankkal kapcsolatos szerződéseket, ezért olyan PR-céget keresett, amely nyomást gyakorolna az alkotmánybíróságra és más bíróságokra Horvátországban a svájci frank alapú jelzáloghitelekkel kapcsolatban – írta az Idex.hr hírportál.

Negatív benyomás

A horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság még 2018 júliusában semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghiteleket arra hivatkozva hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket a hitelek magas kockázatáról.

A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben kezdeményezett kollektív pert a Zagrebacka Banka, a Privredna Banka, Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko Banka, az OTP , a Splitska Banka (jelenleg az OTP tulajdona) és Szberbank ellen a devizahitelek miatt.

Michael Georg Müller közleményében azt írta: tisztában van azzal, hogy milyen negatív benyomás alakult ki a Raiffeisen Bankról és annak menedzsmentjéről, majd hangsúlyozta, hogy a pályázat semmiképpen sem tükrözi a pénzintézet vezetésének szándékát.

Professzionális menedzserként úgy döntöttem, lemondok tisztségemről, hogy megakadályozzam a bank hírnevének további romlását” – hangsúlyozta Müller.

A Horvát Nemzeti Bank vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Az ügyfelek csökkentenék az annuitás mértékét

Damir Kontrec, a legfelsőbb bíróság bírója és a horvát bírók egyesületének elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: ez egy újabb kommunikációs stratégia azok sorában, amelyek megengedhetetlenül nyomást próbálnak gyakorolni a bírákra.

Goran Aleksić parlamenti képviselő, a frankhitelesek érdekvédelmi szervezetének aktivistája kedden tartott sajtótájékoztatójában felszólította az ügyészséget, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Figyelmeztetett: a pályázatban a bank azt kéri a PR-cégtől, hogy a válságkommunikáció során csökkentse a perek számát, a Horvát Nemzeti Bankot tegye felelőssé a kialakult helyzetért, továbbá a nyilvánosság felé azt kommunikálja, miszerint a svájci frank hitelesek kiváltságos helyzetben voltak másokkal szemben, illetve a legfelsőbb kereskedelmi bíróság döntése hatással lesz a gazdaságra, a banki rendszerre és a befektetésekre. Ez pedig bűncselekmény – szögezte le.

A horvát Raiffeisen Bank vezérigazgatója márciusában egy interjúban kijelentette, hogy pereket folytatnak a svájci frankot igénylő ügyfelekkel.

Michael Georg Müller akkor kijelentette, hogy az általa vezetett pénzintézet mindig a piacon “szokásos szerződéseket” alkalmazta.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Véleménye szerint a bírósági tárgyalások által az ügyfelek egy része jobb pozíciókat szeretne elérni a többi ügyfélhez képest, és visszamenőleg szeretné csökkenteni az annuitás mértékét.

MTI/BALK

Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: