Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Macedónia

BOKI 13: Merkel buktatta meg Gruevszkit, Salvini buktatja meg Zaevet?

boki 13 official Louis Vuitton

Olvasási idő: 4 perc

Korrupciós botrány alakult ki a macedón miniszterelnök körül. Az ügynek több főszereplője van: egy ellentmondásos reality sztár, egy üzletember, a különleges ügyész, másfél millió euró egy Louis Vuitton-táskába csomagolva, és egy olasz lap, amely most a legközelebb áll Matteo Salvini szívéhez. A macedón miniszterelnök cáfolja, hogy köze lenne a botrányhoz, de közben megsértette az LGBT-közösség tagjait, ami miatt nem győzött mea culpázni maxima módra.

Merkel buktatta meg Gruevszkit

A németek a Deutsche Telekom macedóniai leányvállalatán keresztül 2015 környékén több ezer órát kitevő lehallgatási anyagot rögzítettek a Nikola Gruevszki által vezetett konzervatív kormány tagjai között folytatott beszélgetésekről.

Ezt az anyagot eljuttatták az akkori szocialista ellenzék vezetőjéhez, Zoran Zaevhez, hogy ezzel egyengessék a hatalom felé vezető útját, és ezáltal készítsék elő a jelenleg Magyarországon dekkoló Gruevszki “manipulálhatóságát”.

Ezt az összeesküvés elméletet – amelynek vagy van igazságalapja, vagy nincs – az olasz La Verità fabrikálta. Az olasz napilap ennél tovább is ment.

A német terv – a hónapokon keresztül zajló utcai tüntetéseket finanszírozó Soros György elképzelésével együtt meg is hozta a remélt eredményt

A La Verità szerint Gruevszki konzervatív pártja (VMRO-DPMNE) mindig is vitatta a lehallgatási anyagok igazságtartalmát és jogszerűségét.

nikola gruevski macedonia

Katica és az igazságos Brüsszel

Brüsszel közben le akarta csillapítani (vagy esetleg el akarta kábítani) az akkori macedón konzervatív kormánytöbbséget.

A bizottság a nyugtató beadásának feladatát Federica Mogherinire, az Európai Bizottság külpolitikai képviselőjére bízta.

Mogherini azt javasolta Macedóniának, hogy hozzon létre egy különleges korrupciós ügyészséget, amely ellenőrzi a lehallgatási anyagok hitelességét.

Az uniós elképzelések szerint ennek a testületnek segítenie kellett volna “az igazi jogállam és a működő demokrácia kialakítását”, amelyben a macedón állampolgárok bízhatnak.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Katica Janeva

Ismeretlen bíró

A politikai felek között született kompromisszum értelmében a különleges ügyészség élére egy addig ismeretlen bírót, Katica Janevát állították.

Zoran Zaev azonnal át is adta neki a birtokában lévő egész dokumentációt a lehallgatásokról – emlékeztetett a La Veritá.

Ennek alapján Janeva útjára indított több eljárást, amelyek eredményeként rács mögé került számos magas rangú politikus (például a titkosszolgálatok volt vezetője, Szaso Mijalkov), akik még az előző kormányhoz kötődtek.

Mindez teljesen átrajzolta a politikai térképet.

A macedóniai politikai térkép újabb átrajzolásában vagy éppen “visszarajzolásában” most fontos szerep juthat Matteo Salvini kedvenc lapjának, a La Veritànak.

Hozzon magával egy olvasót!

Mostanában sokféle igazság létezik nemre, pártra és származásra való tekintettel, ezek közül az egyik az, amit a La Verità (Az Igazság) képvisel.


A milánói székhelyű jobboldali közéleti napilap első száma 2016. szeptember 20-án jelent meg, először csak hetente kétszer, kedden és vasárnap. A lapot 2018. július 2-tól minden nap nyomják.

A La Verità népszerűsítésébe Matteo Salvini olasz belügyminiszter, az Északi Liga (Lega Nord) elnöke személyesen is bekapcsolódott Facebook-oldalán, amelynek közel négymillió követője van.

Egy vele készült interjút a következő szavakkal reklámozott:

matteo salvini facebook

A LA VERITÀ ma készített velem egy hosszabb interjút az olaszországi projektünkről. Ha van ideje és kedve, hogy elmenjen az újságosstandig, akkor esetleg adhat egy példányt a barátjának vagy a szomszédjának, akik még nem úgy gondolkodnak, mint mi.

Egyetlen hasonlóság sem lehet a véletlen műve.

Bibliai idézet

“Aki kardot ránt, kard által vész el” – állapítja meg a La Verità, amely úgy fogalmaz, hogy a korábban a lehallgatási anyagok révén hatalomra jutott Zaev most könnyen csapdába eshet.

Nemrég ugyanis a görög határon letartóztattak egy ismert macedón televíziós műsorvezetőt, Bojan Jovanovszkit, akit az egész Észak-Macedónia Boki 13 néven ismer.

Boki 13 nem a nőkhöz, hanem a saját neméhez vonzódik, aminek még lesz jelentősége.

Az ismert műsorvezető ennek ellenére igazi úriember, mert nem egy szatyorban, hanem Louis Vuitton táskában szeretett volna jelentősebb összeget átcsempészni a macedón-görög határon.

Bo(jan Jovanovsz)ki úgy jutott egy csekélyke pénzhez, hogy több millió euróval zsarolta meg az egyik leggazdagabb macedón vállalkozót, Jordan Orce Kamcsevet, aki a Forbes magazin szerint 2018-ban Észak-Macedónia leggazdagabb embere volt.

A zsarolás

Az aligha makulátlan macedón üzletembert 2018 novemberében vették őrizetbe, és pénzmosással vádolták meg. Kamcsv minden bizonnyal fizetett szabadon bocsátásáért.

A La Verità által közzétett felvételek tanúsága szerint Boki 13 és társa meglátogatta a házi őrizetben lévő Kamcsevet.

A látogatók nem sokkal később egy bőrönddel sétáltak ki az épületből.

Jovanovszki, alias Boki 13, aki állítólag be volt csatornázva Zoran Zaev macedón miniszterelnökhöz is, valószínűleg a Janeva hivatalából kikerülő lehallgatási anyagok felhasználásával zsarolta meg az üzletembert.

Katica Janeva nem tagadta, hogy az ő hangja hallható a La Verità által közzétett felvételen, de “ragaszkodott ahhoz, hogy ügyészként kötelessége különféle okokból kapcsolatba lépni a gyanúsítottakkal, amit csakis a nyomozás előmozdítása és elmélyítése érdekében tett meg”.

Zsarolás vagy üzlet?

Janeva ezzel ugyan elutasította, hogy bármiben felelőssége lenne, de benyújtotta lemondását, Zaev viszont azt állította, hogy sohasem volt semmilyen együttműködés közte és Jovanovszki között.

Ez már a visszafogottabb kijelentések közé tartozott. A macedón miniszterelnök ugyanis első felindultságában mást is mondott, amiért később többször is bocsánatot kért.

Nem fogom megengedni, hogy néhány bűnöző, egy beképzelt újságíró és – bocsásson meg ezért az LGBT-közösség – egy b..i megbuktassa a kormányt.

Jordan Orce Kamcsevet szabadulása azonban arra utal, hogy a kommunikáció nem egyirányú volt, és az eset nem szimpla zsarolási ügy, hanem valójában egy üzlet, ami egy bussinesman esetében egészen természetes.

Változnak a korok, változnak az erkölcsök – és változnak a módszerek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a La Verità hogyan jutott hozzá a felvételekhez.

Ami a történteket illeti: könnyen előfordulhat, hogy Matteo Salvininek is vannak kapcsolatai Macedóniában, nemcsak Angela Merkelnek.

Fotók: a cikkben szereplők Instagram és Facebook oldalai

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!CSATORNA 2: Nigel Farage sokallja, hogy egy év alatt több, mint 3000 albán gyermek született Nagy-Britanniában
A Daily Mail a múlt hétvégén tovább görgette az albánveszélyt taglaló témáját, amire a Twitteren reagált Nigel Farage a brit ...
Bővebben…
ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET: Vučić az amerikai tervek "legkomolyabb végrehajtója" a régióban
A Balkán-félszigeten 2019-ben indult geopolitikai folyamatok napjainkra, úgy tűnik, hogy konkrét formát öltenek. Természetesen a Nyílt Balkán (Open Balkan) kezdeményezésről ...
Bővebben…
KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem
Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán ...
Bővebben…
VÁLSÁGOS: Szerbiai gyerekekkel teli busz borult fel Bulgáriában
Leszaladt az autópályáról, és felborult egy szerbiai autóbusz Bulgáriában, Stara Zagora közelében. Az autóbusszal 11 felnőtt és 38 gyermek utazott, ...
Bővebben…
ÚJ ÉBREDÉS SZERBIÁBAN: A szélsőjobb az emberek egzisztenciális félelmeiből profitál
A migránsok európai inváziója, a világjárvány és az ukrajnai háború a szélsőjobbnak kedvez, amely a Facebookról és a Twitterről történt ...
Bővebben…
GYANÚ: Orosz ellenzékit hallgattak le Belgrádban, akit később Moszkvában csuktak le
A szerb belügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz ellenzékieket hallgattak le Belgrádban. Aleksandar Vulin úgy ítéltek meg, hogy ...
Bővebben…
DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól
Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez ...
Bővebben…
FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök
Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és ...
Bővebben…
ELVEK: Szerbiának nem kellenek orosz bázisok, és Vučić nem nyaralna soha a horvát tengerparton
Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: