Connect with us

Macedónia

BOKI 13: Merkel buktatta meg Gruevszkit, Salvini buktatja meg Zaevet?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

boki 13 official Louis Vuitton
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

Korrupciós botrány alakult ki a macedón miniszterelnök körül. Az ügynek több főszereplője van: egy ellentmondásos reality sztár, egy üzletember, a különleges ügyész, másfél millió euró egy Louis Vuitton-táskába csomagolva, és egy olasz lap, amely most a legközelebb áll Matteo Salvini szívéhez. A macedón miniszterelnök cáfolja, hogy köze lenne a botrányhoz, de közben megsértette az LGBT-közösség tagjait, ami miatt nem győzött mea culpázni maxima módra.

Merkel buktatta meg Gruevszkit

A németek a Deutsche Telekom macedóniai leányvállalatán keresztül 2015 környékén több ezer órát kitevő lehallgatási anyagot rögzítettek a Nikola Gruevszki által vezetett konzervatív kormány tagjai között folytatott beszélgetésekről.

Ezt az anyagot eljuttatták az akkori szocialista ellenzék vezetőjéhez, Zoran Zaevhez, hogy ezzel egyengessék a hatalom felé vezető útját, és ezáltal készítsék elő a jelenleg Magyarországon dekkoló Gruevszki „manipulálhatóságát”.

Ezt az összeesküvés elméletet – amelynek vagy van igazságalapja, vagy nincs – az olasz La Verità fabrikálta. Az olasz napilap ennél tovább is ment.

A német terv – a hónapokon keresztül zajló utcai tüntetéseket finanszírozó Soros György elképzelésével együtt meg is hozta a remélt eredményt

A La Verità szerint Gruevszki konzervatív pártja (VMRO-DPMNE) mindig is vitatta a lehallgatási anyagok igazságtartalmát és jogszerűségét.

nikola gruevski macedonia

Katica és az igazságos Brüsszel

Brüsszel közben le akarta csillapítani (vagy esetleg el akarta kábítani) az akkori macedón konzervatív kormánytöbbséget.

A bizottság a nyugtató beadásának feladatát Federica Mogherinire, az Európai Bizottság külpolitikai képviselőjére bízta.

Mogherini azt javasolta Macedóniának, hogy hozzon létre egy különleges korrupciós ügyészséget, amely ellenőrzi a lehallgatási anyagok hitelességét.

Az uniós elképzelések szerint ennek a testületnek segítenie kellett volna „az igazi jogállam és a működő demokrácia kialakítását”, amelyben a macedón állampolgárok bízhatnak.

Katica Janeva

Ismeretlen bíró

A politikai felek között született kompromisszum értelmében a különleges ügyészség élére egy addig ismeretlen bírót, Katica Janevát állították.

Zoran Zaev azonnal át is adta neki a birtokában lévő egész dokumentációt a lehallgatásokról – emlékeztetett a La Veritá.

Ennek alapján Janeva útjára indított több eljárást, amelyek eredményeként rács mögé került számos magas rangú politikus (például a titkosszolgálatok volt vezetője, Szaso Mijalkov), akik még az előző kormányhoz kötődtek.

Mindez teljesen átrajzolta a politikai térképet.

A macedóniai politikai térkép újabb átrajzolásában vagy éppen „visszarajzolásában” most fontos szerep juthat Matteo Salvini kedvenc lapjának, a La Veritànak.

Hozzon magával egy olvasót!

Mostanában sokféle igazság létezik nemre, pártra és származásra való tekintettel, ezek közül az egyik az, amit a La Verità (Az Igazság) képvisel.

A milánói székhelyű jobboldali közéleti napilap első száma 2016. szeptember 20-án jelent meg, először csak hetente kétszer, kedden és vasárnap. A lapot 2018. július 2-tól minden nap nyomják.

A La Verità népszerűsítésébe Matteo Salvini olasz belügyminiszter, az Északi Liga (Lega Nord) elnöke személyesen is bekapcsolódott Facebook-oldalán, amelynek közel négymillió követője van.

Egy vele készült interjút a következő szavakkal reklámozott:

matteo salvini facebook

A LA VERITÀ ma készített velem egy hosszabb interjút az olaszországi projektünkről. Ha van ideje és kedve, hogy elmenjen az újságosstandig, akkor esetleg adhat egy példányt a barátjának vagy a szomszédjának, akik még nem úgy gondolkodnak, mint mi.

Egyetlen hasonlóság sem lehet a véletlen műve.

Bibliai idézet

„Aki kardot ránt, kard által vész el” – állapítja meg a La Verità, amely úgy fogalmaz, hogy a korábban a lehallgatási anyagok révén hatalomra jutott Zaev most könnyen csapdába eshet.

Nemrég ugyanis a görög határon letartóztattak egy ismert macedón televíziós műsorvezetőt, Bojan Jovanovszkit, akit az egész Észak-Macedónia Boki 13 néven ismer.

Boki 13 nem a nőkhöz, hanem a saját neméhez vonzódik, aminek még lesz jelentősége.

Az ismert műsorvezető ennek ellenére igazi úriember, mert nem egy szatyorban, hanem Louis Vuitton táskában szeretett volna jelentősebb összeget átcsempészni a macedón-görög határon.

Bo(jan Jovanovsz)ki úgy jutott egy csekélyke pénzhez, hogy több millió euróval zsarolta meg az egyik leggazdagabb macedón vállalkozót, Jordan Orce Kamcsevet, aki a Forbes magazin szerint 2018-ban Észak-Macedónia leggazdagabb embere volt.

A zsarolás

Az aligha makulátlan macedón üzletembert 2018 novemberében vették őrizetbe, és pénzmosással vádolták meg. Kamcsv minden bizonnyal fizetett szabadon bocsátásáért.

A La Verità által közzétett felvételek tanúsága szerint Boki 13 és társa meglátogatta a házi őrizetben lévő Kamcsevet.

A látogatók nem sokkal később egy bőrönddel sétáltak ki az épületből.

Jovanovszki, alias Boki 13, aki állítólag be volt csatornázva Zoran Zaev macedón miniszterelnökhöz is, valószínűleg a Janeva hivatalából kikerülő lehallgatási anyagok felhasználásával zsarolta meg az üzletembert.

Katica Janeva nem tagadta, hogy az ő hangja hallható a La Verità által közzétett felvételen, de „ragaszkodott ahhoz, hogy ügyészként kötelessége különféle okokból kapcsolatba lépni a gyanúsítottakkal, amit csakis a nyomozás előmozdítása és elmélyítése érdekében tett meg”.

Zsarolás vagy üzlet?

Janeva ezzel ugyan elutasította, hogy bármiben felelőssége lenne, de benyújtotta lemondását, Zaev viszont azt állította, hogy sohasem volt semmilyen együttműködés közte és Jovanovszki között.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html

Ez már a visszafogottabb kijelentések közé tartozott. A macedón miniszterelnök ugyanis első felindultságában mást is mondott, amiért később többször is bocsánatot kért.

Nem fogom megengedni, hogy néhány bűnöző, egy beképzelt újságíró és – bocsásson meg ezért az LGBT-közösség – egy b..i megbuktassa a kormányt.

Jordan Orce Kamcsevet szabadulása azonban arra utal, hogy a kommunikáció nem egyirányú volt, és az eset nem szimpla zsarolási ügy, hanem valójában egy üzlet, ami egy bussinesman esetében egészen természetes.

Változnak a korok, változnak az erkölcsök – és változnak a módszerek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a La Verità hogyan jutott hozzá a felvételekhez.

Ami a történteket illeti: könnyen előfordulhat, hogy Matteo Salvininek is vannak kapcsolatai Macedóniában, nemcsak Angela Merkelnek.

Fotók: a cikkben szereplők Instagram és Facebook oldalai
Szerbia

A szerbiai albánok Washingtonban lobbiznak saját közösségük létrehozásáért

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Washingtoni találkozó
A Presevo-völgy küldöttsége találkozott Ritchie Torres amerikai képviselővel, az amerikai képviselőház albán kérdésekkel foglalkozó csoportjának társelnökével. Erről a képen szintén látható Shaip Kamberi számolt be. (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Újabb fordulat Szerbia és Koszovó viszonyában: a Szerbiához tartozó Preševo-völgyben élő albánok Washingtonban követelik a szerbiai albánok közösségének létrehozását, amivel egyértelműen a koszovói szerb önkormányzatok létrehozására vonatkozó elképzelésekre reagálnak. Szerbia déli részén, a macedón-szerb-koszovói hármashatár térségében három község van, amelyben a lakosság többsége albán nemzetiségű. Az ott élő albánok már korábban szerettek volna bekapcsolódni az Egyesült Államok által diktált, és az Európai Unió által kivitelezett rendezési folyamatba, miután az előző évtizedben kudarcot vallottak a területcserére vonatkozó elképzelések.

Washingtonhoz fordulnak

A szerbiai albánok nem Brüsszelbe, hanem egyenesen Washingtonba mentek, hogy harcoljanak a maguk igazáért, és egyúttal támogassák Koszovó ügyét is Szerbiával szemben.

A medveđai, bujanovaci és preševoi albánok küldöttsége munkalátogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol Shaip Kamberi, albán származású szerbiai parlamenti képviselő vezetésével felkeresik a szenátusát, hogy elpanaszolják, milyen diszkriminációnak vannak kitéve Szerbiában.

Kamberi kijelentette, hogy követelik a Preševo-völgyben élő albánok közösségének létrehozását, ezzel a koszovói szerbek által támasztott igényekre válaszolnak a maguk módján.

Amit a szerbek kérnek Koszovóban, azt nekünk, szerbiai albánoknak is meg kell kapnunk. Ha a koszovói Szerb Községek Közösségét kérik, akkor mi kérjük a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását

– jelentette ki Kamberi, aki szerint erre annál is inkább igényt tarthatnak, mert a Preševo-völgyben több albán él, mint amennyi szerb van Koszovóban.

A szerbiai albán politikus ennél is továbbment a reciprocitás elvének szellemében.

Ha a koszovói szerbek a Koszovótól történő elszakadásra törekednek, akkor mi kérjük az egyesülést Koszovóval az 1992. március 1-én és 2-ánt tartott népszavazás értelmében

– mondta Washingtonban Kamberi, aki szerint már megkezdték a találkozókat az amerikai illetékesekkel.

Ezeknek a találkozóknak az előkészítésében részt vett Joni Ernst republikánus és Gary Peters demokrata szenátor, ők az amerikai szenátus albán ügyekkel foglalkozó választmányának társelnökei.

A szerbek nem tartják be az egyezményeket

Kamberi egyébként azzal vádolta meg a belgrádi vezetést, hogy nem tartja be azokat kötelezettségeit, amelyeket a Preševo-völgyben élő albánokkal kötött három szerződésben vállalt magára, amit szintén beleng a „reciprocitás szelleme”.

Ahelyett, hogy megoldanák a jogos igényeinkkel kapcsolatban felmerülő problémáit, a különböző helyi tényezők évek óta akadályoznak minden egészséges kezdeményezést és erőfeszítést, ezért szükségünk van a belső koordinációra
A völgy küldöttsége Washingtonban

A völgy küldöttsége Washingtonban, Ritchie Torres amerikai képviselő irodája és egy amerikai zászló előtt (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)

– indokolta meg a Facebookon Kamberi, hogy miért kérik a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását.

A szerbiai albán politikus fontosnak tartja a szoros együttműködést a koszovói kormánnyal is, valamint politikájuk összehangolását a „nemzetközi barátaikkal”, nehogy feledésbe merüljenek a Preševo-völgyi albánok követelései.

Kamberi egyúttal köszönetet mondott a pristinai kormánynak, amiért lehetővé tette az általa vezetett küldöttség számára, hogy zsinórban immár harmadszor látogasson el az Egyesült Államokba.

Az albánok másutt is mozgolódnak

A Koszovóval szemben támasztott szerb követelések hatására Észak-Macedóniában is mozgolódni kezdtek egyes albán pártok.

Az Alternativa nevet viselő ottani albán politikai szervezet felkérte az albán származású községi (önkormányzati) vezetőket, hogy kezdeményezzék az észak-macedóniai Albán Községek Közösségének megalakítását, annak az elvnek az alapján, amelyet Szerbia szeretne érvényesíteni Koszovóval szemben.

Erre a felvetésre reagált Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök is, aki szerint a koszovói folyamatokat semmiképpen sem lehet Észak-Macedóniára kivetíteni, miután az önkormányzatok közötti együttműködésnek Észak-Macedóniában nincsenek törvényes akadályai.

Minden önkormányzat bármilyen formában együttműködhet bármelyik önkormányzattal, ha megtalálják a közös témát. Úgy gondoljuk, hogy ez a kérés komolytalan, politikai hangulatkeltést szolgál, és így végső soron elfogadhatatlan is

– közölte Kovacsevszki szociáldemokrata uniójának egyik illetékese.

Az Alternativa kezdeményezése elfogadhatatlan a legnagyobb macedón párt, a VMRO DPMNE vezetője, Hrisztian Mickoszki számára is, aki úgy ítélte meg, hogy az ilyen elképzelések csak ronthatják az etnikumok közötti kapcsolatokat.

Az Alternativa javaslatát a macedóniai albán pártok egyike-másika szintén elutasítja, az észak-macedóniai Albán Szövetség (Aleanca për Shqiptarët, AS) szerint is komolytalan és napi politikai célokat szolgál a kezdeményezés, indoklásuk szerint ugyanis az albánok Észak-Macedóniában tömbben, összefüggő területen, és nem enklávékban élnek.

Kamberi Washingtonban

Egy észak-macedóniai albán párt támogatja a szerbiai magyarokat és bosnyákokat

Az észak-macedóniai párt ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a koszovói szerbek, akárcsak a szerbiai albánok kisebbségeknek számítanak, ezért a kisebbségi normáknak kölcsönösen érvényesülniük kell, és ezt a maguk részéről teljes mértékben támogatják is, amivel kizárják a szerbek által prioritásként kezelt „egyirányú forgalmat”, amit a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozása jelentene.

A párt a Facebookon közzétett közleményében azt is megjegyezte, hogy véleményük szerint a szerbiai magyaroknak és a szerbiai bosnyákoknak szintén ennek megfelelő jogokkal kellene rendelkezniük.

Ezek a fejlemények mindenképpen arra utalnak, hogy a Balkánon a „túlhevített politizálás” rejt magában némi veszélyeket, és egyre inkább kirajzolódik, hogy hova vezet a belgrádi kormány követelése a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozásával kapcsolatban, a Pristinával szemben támasztott elvárások ugyanis bumerángként üthetnek vissza, csak előbb kapnak egy gellert Észak-Macedóniában.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Energiaválság

CSOMAG: Az EU 500 millió eurós energiatámogatási csomagot jelentett be a Nyugat-Balkán számára

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

ursula vjosa gigapixel standard scale
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Bizottság elnöke az észak-macedóniai miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón 500 millió eurós segélyt jelentetett be a nyugat-balkáni energiainfrastruktúra fejlesztésére. Ursula von der Leyen szerdán (október 26-án) kereste fel Észak-Macedóniát, majd csütörtökön Pristinában, Koszovó fővárosában az ottani vezetőkkel tárgyalt.

A bizottsági elnök látogatása nem lepte meg a szkopjei vezetést, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa ugyanis már a múlt héten tájékoztatta az észak-macedón vezetést von der Leyen tervezett látogatásáról.

Várhelyi a Berlini folyamat külügyminiszteri találkozóján Berlinben azt is elárulta Bujar Osmani észak-macedóniai külügyminiszternek, hogy a bizottsági elnök energiatámogatási csomagot fog kibontani Szkopjéban.

Ez így is történt, Ursula von der Leyen ugyanis Észak-Macedóniába érkezve bejelentette: a balkáni ország 80 millió eurós azonnali költségvetési támogatást kap, hogy kezelni tudja a magas energiaárak hatását.

De persze, lesz még több is. Az egész régió 500 millió eurós támogatást kap az energiakonnektorokba, az energiahatékonyságba és természetesen a megújuló energiába történő beruházásokra

– mondta von der Leyen, aki külön hangsúlyozta az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenség megteremtésének fontosságát.

Hírügynökségi jelentések szerint a támogatás egy része közös gázvásárláson keresztül valósul majd meg a világpiacon.

Az EB-elnök idén immár másodszor kereste fel Észak-Macedónia fővárosát, ahol Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök vendége volt.

Az ukrajnai háború által ekőidézett energia- és gazdasági válság egyesítette Európát. Csak összefogva tudjuk kezelni az energia- és élelemiszerhiányt

– jelentette ki Kovacsevszki.

Az euractiv.com véleménye szerint a hír valószínűleg örvendetes megkönnyebbülés lesz a Nyugat-Balkán számos országában, köztük Észak-Macedóniában is, ahol a hazai villamosenergia-termelés az ország éves szükségletének csak kétharmadát elégíti ki.

Ursula von der Leyen csütörtökön (október 27-én) Koszovóba látogatott, amelynek 75 millió eurót kínált fel ugyanarra a célra, amelyre egy nappal korábban Észa-Macedónia a 80 millió eurót kapta.

Energiatámogatási csomagunkkal az EU 75 millió eurót biztosít Koszovónak a lakosság és a vállalkozások védelme érdekében

– írta a Twitteren a brüsszeli bizottság vezetője, aki hangsúlyozta, hogy ezekkel a befektetésekkel az „energiajövőt” teremtik meg.

Ursula von der Leyen Pristinában megbeszélést folytatott Vjosa Osmani államfővel és Albin Kurti miniszterelnökkel, az utóbbival a vízumliberalizációs kérdésekről is tárgyaltak.

Tudom, milyen fontos a vízumliberalizáció Koszovó számára. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Koszovó minden elvárást teljesített

– írta szintén a Twitteren a bizottsági elnök, aki jelezte, hogy a tárgyalások ebben a kérdésben újrakezdődtek, és a bizottság minden eszközzel támogatni fogja a vízummentességre vonatkozó pristinai kérést.

Az Európai Bizottság vezetője a következő napokban Albániát Montenegrót és Szerbiát is felkeresi, minden bizonnyal azért, hogy ott is átadja az említett országokat külön-külön megillető energiacsomagot.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: