Connect with us

Macedónia

BOKI 13: Merkel buktatta meg Gruevszkit, Salvini buktatja meg Zaevet?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

boki 13 official Louis Vuitton
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Korrupciós botrány alakult ki a macedón miniszterelnök körül. Az ügynek több főszereplője van: egy ellentmondásos reality sztár, egy üzletember, a különleges ügyész, másfél millió euró egy Louis Vuitton-táskába csomagolva, és egy olasz lap, amely most a legközelebb áll Matteo Salvini szívéhez. A macedón miniszterelnök cáfolja, hogy köze lenne a botrányhoz, de közben megsértette az LGBT-közösség tagjait, ami miatt nem győzött mea culpázni maxima módra.

Merkel buktatta meg Gruevszkit

A németek a Deutsche Telekom macedóniai leányvállalatán keresztül 2015 környékén több ezer órát kitevő lehallgatási anyagot rögzítettek a Nikola Gruevszki által vezetett konzervatív kormány tagjai között folytatott beszélgetésekről.

Ezt az anyagot eljuttatták az akkori szocialista ellenzék vezetőjéhez, Zoran Zaevhez, hogy ezzel egyengessék a hatalom felé vezető útját, és ezáltal készítsék elő a jelenleg Magyarországon dekkoló Gruevszki “manipulálhatóságát”.

Ezt az összeesküvés elméletet – amelynek vagy van igazságalapja, vagy nincs – az olasz La Verità fabrikálta. Az olasz napilap ennél tovább is ment.

– A német terv – a hónapokon keresztül zajló utcai tüntetéseket finanszírozó Soros György elképzelésével együtt meg is hozta a remélt eredményt

A La Verità szerint Gruevszki konzervatív pártja (VMRO- DPMNE) mindig is vitatta a lehallgatási anyagok igazságtartalmát és jogszerűségét.

nikola gruevski macedonia

Katica és az igazságos Brüsszel

Brüsszel közben le akarta csillapítani (vagy esetleg el akarta kábítani) az akkori macedón konzervatív kormánytöbbséget.

– A bizottság a nyugtató beadásának feladatát Federica Mogherinire, az Európai Bizottság külpolitikai képviselőjére bízta.

Mogherini azt javasolta Macedóniának, hogy hozzon létre egy különleges korrupciós ügyészséget, amely ellenőrzi a lehallgatási anyagok hitelességét.

Az uniós elképzelések szerint ennek a testületnek segítenie kellett volna “az igazi jogállam és a működő demokrácia kialakítását”, amelyben a macedón állampolgárok bízhatnak.

Katica Janeva

Ismeretlen bíró

A politikai felek között született kompromisszum értelmében a különleges ügyészség élére egy addig ismeretlen bírót, Katica Janevát állították.

Zoran Zaev azonnal át is adta neki a birtokában lévő egész dokumentációt a lehallgatásokról – emlékeztetett a La Veritá.

Ennek alapján Janeva útjára indított több eljárást, amelyek eredményeként rács mögé került számos magas rangú politikus (például a titkosszolgálatok volt vezetője, Szaso Mijalkov), akik még az előző kormányhoz kötődtek.

– Mindez teljesen átrajzolta a politikai térképet.

A macedóniai politikai térkép újabb átrajzolásában vagy éppen “visszarajzolásában” most fontos szerep juthat Matteo Salvini kedvenc lapjának, a La Veritànak.

Hozzon magával egy olvasót!

Mostanában sokféle igazság létezik nemre, pártra és származásra való tekintettel, ezek közül az egyik az, amit a La Verità (Az Igazság) képvisel.

A milánói székhelyű jobboldali közéleti napilap első száma 2016. szeptember 20-án jelent meg, először csak hetente kétszer, kedden és vasárnap. A lapot 2018. július 2-tól minden nap nyomják.

A La Verità népszerűsítésébe Matteo Salvini olasz belügyminiszter, az Északi Liga (Lega Nord) elnöke személyesen is bekapcsolódott Facebook-oldalán, amelynek közel négymillió követője van.

Egy vele készült interjút a következő szavakkal reklámozott:

matteo salvini facebook

– A LA VERITÀ ma készített velem egy hosszabb interjút az olaszországi projektünkről. Ha van ideje és kedve, hogy elmenjen az újságosstandig, akkor esetleg adhat egy példányt a barátjának vagy a szomszédjának, akik még nem úgy gondolkodnak, mint mi.

Egyetlen hasonlóság sem lehet a véletlen műve.

Bibliai idézet

“Aki kardot ránt, kard által vész el” – állapítja meg a La Verità, amely úgy fogalmaz, hogy a korábban a lehallgatási anyagok révén hatalomra jutott Zaev most könnyen csapdába eshet.

Nemrég ugyanis a görög határon letartóztattak egy ismert macedón televíziós műsorvezetőt, Bojan Jovanovszkit, akit az egész Észak- Macedónia Boki 13 néven ismer.

– Boki 13 nem a nőkhöz, hanem a saját neméhez vonzódik, aminek még lesz jelentősége.

Az ismert műsorvezető ennek ellenére igazi úriember, mert nem egy szatyorban, hanem Louis Vuitton táskában szeretett volna jelentősebb összeget átcsempészni a macedón-görög határon.

Bo(jan Jovanovsz)ki úgy jutott egy csekélyke pénzhez, hogy több millió euróval zsarolta meg az egyik leggazdagabb macedón vállalkozót, Jordan Orce Kamcsevet, aki a Forbes magazin szerint 2018-ban Észak- Macedónia leggazdagabb embere volt.

A zsarolás

Az aligha makulátlan macedón üzletembert 2018 novemberében vették őrizetbe, és pénzmosással vádolták meg. Kamcsv minden bizonnyal fizetett szabadon bocsátásáért.

A La Verità által közzétett felvételek tanúsága szerint Boki 13 és társa meglátogatta a házi őrizetben lévő Kamcsevet.

– A látogatók nem sokkal később egy bőrönddel sétáltak ki az épületből.

Jovanovszki, alias Boki 13, aki állítólag be volt csatornázva Zoran Zaev macedón miniszterelnökhöz is, valószínűleg a Janeva hivatalából kikerülő lehallgatási anyagok felhasználásával zsarolta meg az üzletembert.

Katica Janeva nem tagadta, hogy az ő hangja hallható a La Verità által közzétett felvételen, de “ragaszkodott ahhoz, hogy ügyészként kötelessége különféle okokból kapcsolatba lépni a gyanúsítottakkal, amit csakis a nyomozás előmozdítása és elmélyítése érdekében tett meg”.

Zsarolás vagy üzlet?

Janeva ezzel ugyan elutasította, hogy bármiben felelőssége lenne, de benyújtotta lemondását, Zaev viszont azt állította, hogy sohasem volt semmilyen együttműködés közte és Jovanovszki között.

Ez már a visszafogottabb kijelentések közé tartozott. A macedón miniszterelnök ugyanis első felindultságában mást is mondott, amiért később többször is bocsánatot kért.

– Nem fogom megengedni, hogy néhány bűnöző, egy beképzelt újságíró és – bocsásson meg ezért az LGBT-közösség – egy b..i megbuktassa a kormányt.

Jordan Orce Kamcsevet szabadulása azonban arra utal, hogy a kommunikáció nem egyirányú volt, és az eset nem szimpla zsarolási ügy, hanem valójában egy üzlet, ami egy bussinesman esetében egészen természetes.

Változnak a korok, változnak az erkölcsök – és változnak a módszerek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a La Verità hogyan jutott hozzá a felvételekhez.

Ami a történteket illeti: könnyen előfordulhat, hogy Matteo Salvininek is vannak kapcsolatai Macedóniában, nemcsak Angela Merkelnek.

Fotók: a cikkben szereplők Instagram és Facebook oldalai

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Európai Unió

Az Európai Unió tényleg komolyan gondolja a 2030-as bővítést?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bővítés
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 7 perc

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke újraizesített rágócsontként dobta be a résztvevők közé nemrégiben Bledben, hogy az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a további bővítésre, amivel az új tagországok felvétele ismét a brüsszeli politikai menetrend egyik kiemelt témája lesz. Természetesen csak akkor, hogy ha ezt bárki is komolyan veszi, mert hogy most a Nyugat-Balkánnak csúfolt térségben minden és bármi közelebbnek tűnik, mint a bővítés, illetve az uniós csatlakozás.

Hogyan került elő a bővítés?

Az Európai Unió sosem szeretett időpontot említeni, amikor a nyugat-balkáni bővítésről volt szó. A brüsszeli illetékesek inkább olyan üres frázisokat pufogtattak, mint például az “érdemeken alapuló integráció”, vagy mint “az uniós elvárások teljesítése”, ez az utóbbi sok esetben mozgócélpontnak számított.

Charles Michel augusztus végén Bledben arról beszélt, hogy az Uniónak 2030-ra készen kell állnia az új tagok integrálására, és hozzátette, hogy ha az EU hiteles akar maradni, akkor beszélni kell a menetrendről. Michel szózatának elhangzása óta el lehetett tűnődni azon, hogy vajon 2030 reális határidő-e, merthogy az Európai Tanács elnöke könnyen ígérget, neki 2026-ban lejár a mandátuma, így a bővítési folyamatot nem neki kell levezényelnie, kudarc esetén pedig nem neki kell magyarázkodnia.

Ráadásul nem ő az első uniós vezető, aki nyilvánosan licitált a nyugat-balkáni országok felvételének időpontjára, 2018-ban az Európai Bizottság volt vezetője, Jean-Claude Juncker tette ugyanezt, amikor egy bővítési stratégiai dokumentumban bejelentette, hogy Szerbia és Montenegró “2025-ig” csatlakozhat az EU-hoz, felsorolva az ehhez vezető szakaszokat.

bővítés

SÖTÉT LÓRA TETT: Amikor még nagy, illetve nagyobb volt az egyetértés Brüsszel és Belgrád között, a kép 2018. februárjában készült (Forrás: X-platform, EcoDev EU)

A tagállamok azóta diszkréten elutasították a dokumentumot, a 2025-ös határidő pedig feledésbe merült, ahogy Jean-Claude Juncker támolygó alakja is eltűnt a történelem gomolygó ködében. Csakhogy 2018 és 2023 között nincs semmi hasonlóság, az ukrajnai háború kitörésével ugyanis új dinamika alakult ki Európában.

Angela Merkel politikai jelenléte talán lassította az agresszív orosz politika előre nyomulását, az viszont biztos, hogy a Mutti a Berlini Folyamattal képes volt összecsődíteni a balkáni vezetőket, amely által valósulhatna meg egyébként az a német elképzelés, amely alapján a Nyugat-Balkán az uniós közös piacba integrálódna, és ez lehetne az Európai Unió bővítésének egyik lehetséges forgatókönyve, amiről még majd szó lesz.

Az ukrajnai háború kitörését követően az Európai Unió részéről ugyan nagyobb a politikai akarat a bővítésre, ami azonban nem garantálja a sikert, bár a jelen pillanatban nem vagyunk abban a helyzetben, hogy végtelenül sokat lehessen szórakozni a bővítéssel, mondjuk újabb húsz évet, mint a 2003-as Thesszaloniki Nyilatkozat után. Szerbia és Montenegró több mint egy évtizede, Észak-Macedónia pedig még régebb óta várakozik.

A közvélemény és a politikai elit ellenállása a bővítéssel szemben azóta sem szűnt meg sem itt, sem ott, és a vita előrehaladtával ismét növekedhet akár az Európai Unióban (Franciaország, Hollandia, Bulgária, Horvátország), akár a “szerb világban”, ahol a belgrádi és a banjalukai vezetésnek sikerült redukálnia a csatlakozási kedvet a szerb népesség körében. További problémát jelenthet, hogy a jelölteknek igazodniuk kell az európai külpolitikai álláspontokhoz, miközben Szerbia európai szempontból erős szimpátiákat táplál Moszkvával szemben.

Charles Michel bledi kiállását vagy elszólását követően – nézőpont kérdése – az uniós vezetők bővítési hajlandóságának első nagy próbája az október 6-i granadai csúcstalálkozó lesz. Az állam- és kormányfők Granadában az új tagok befogadására való hajlandóságot tesztelik majd a három fő kérdés megvitatásával, aminek keretében azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen a döntéshozatal a bővített unión belül, mit tartalmazzon az európai szinten követendő politika és hogy azt miből finanszírozzák.

Szegényházi vásár

Hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia és Koszovó), Ukrajna és Moldova pályázik a csatlakozásra (Törökország esetében az eljárás befagyasztásra került). A volt Jugoszlávia néhány országa már évekkel ezelőtt megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, míg az EU decemberben dönt arról, hogy ezt lehetővé teszi-e Kijev és Kisinyov számára is. Charles Michel szerint Grúzia, amelynek jelenleg csak “európai perspektívája” van, még felzárkózhat a többiekhez, “ha megteszi a szükséges előrelépéseket”.

A nagyszámú szegény tagjelölt ország felvétele elkerülhetetlenül hatással lesz a közös költségvetésre. A tagjelölt országok bruttó hazai terméke jóval az európai átlag alatt van, ami azt jelenti, hogy az uniós költségvetés nettó kedvezményezettjei lesznek. Ugyanakkor néhány jelenlegi kedvezményezett országnak a bővítést követően nagyobb mértékben kell hozzájárulnia az EU költségvetéséhez. Lehet barkóbázni, hogy melyik korábban csatlakozott országnak tetszik majd a legkevésbé, hogy mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, miközben a balkáni bővítés gyengítheti az ukrán csatlakozásra fordítható támogatást, és ez további turkálást jelenthet a zsebekben.

Önmagában a nyugat-balkáni bővítés nem jelentene különösen nagy pénzügyi kihívást, mivel a régió összlakossága 17 millió körül van, ami egy közepes méretű tagállamnak felel meg. Ukrajna viszont különleges eset a többi tagjelölt országhoz képest több mint 40 milliós lakossága, és a tönkrement, illetve szétbombázott infrastruktúrája miatt.

Egy másik nehezen megoldható kérdés a döntéshozatali folyamat esetleges megváltoztatása és az egyhangúság elvének elhagyása bizonyos területeken. Ez a vita éles ellentéteket válthat ki a tagországok között, különösen, ha a jelenlegi európai szerződések módosításának kérdése is felmerül. Ez tovább késleltetheti a bővítési döntést, és meghosszabbíthatja a tagjelölt országok várakozási idejét, tehát egyáltalán nem abba az irányba mutat, amit Charles Michel Bledben felvázolt.

A bővítési dinamika gyorsulását észlelve a francia elnök a nagykövetek párizsi értekezletén elővette a többsebességű Európára vonatkozó elképzelést, miközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy október közepén közzéteszi a progresszív integrációval kapcsolatos tervet, amelynek alapján a tagjelölt országok lépésről lépésre csatlakozhatnának az EU különböző intézményeihez: a közös piachoz és az európai politikákhoz azokon a területeken, ahol sikeresen lezárták a tárgyalásokat – mindeközben pedig Ursula von der Leyen az előcsatlakozási alapok növelését és egy “növekedési tervet” is bejelentett a Nyugat-Balkán számára.

bővítés

Brüsszeli elképzelések szerint ez a megközelítés segíthetné a jelölteket abban, hogy útközben néhány kisebb győzelmet arassanak, ami keményebb munkára ösztönözné őket a végső cél elérése érdekében. Ez szép elgondolás, csak nem biztos, hogy a Balkán erre a srófra működik, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a tagjelölt országok megrekednek a csatlakozás valamelyik szakaszában, megfelelő szabályok hiányában pedig folytatják az egymással való acsarkodás, vagy éppen elárasztják magukkal Európát.

A nyár elején a német Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU) arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós tagság nincs napirenden, helyette a tagjelölt országoknak inkább azt ajánlják fel, hogy 2030-ig csatlakozhassanak az európai közös piachoz. Ez egy “köztes szakasz” lenne a tagsághoz vezető úton, de ez a köztes szakasz határozatlan ideig is tarthatna. Ez a megközelítés – a progresszív integrációhoz hasonlóan – megszabadítaná a tagjelölt országokat a jelenlegi mindent vagy semmit logikától, vagyis a bent vagy kint állapottól.

Szkepticizmus a Nyugat-Balkánon

A nyugat-balkáni országok politikai vezetőinek hozzáállása sem elhanyagolható az új bővítési terveket és időpontokat illetően. Edi Rama albán miniszterelnök és Ivica Dačić szerb külügyminiszter szkeptikusan reagált a 2030-as bővítési dátumra, Ana Brnabić szerb miniszterelnök pedig azzal vádolta meg az EU-t, hogy folyamatosan változtatja a szabályokat és a feltételeket.

Az észak-macedóniai politikusok ugyanakkor rámutattak arra, hogy az integráció folyamatos halogatása miatt csökken az EU-támogatottsága az országban. Montenegróban némi beképzeltséggel úgy vélik, hogy ők tekinthetők a tagsághoz legközelebb álló országnak, így akár 2030 előtt csatlakozhatnak az EU-hoz, ezért úgy gondolják, hogy a fokozatos tagsággal kapcsolatos elképzelések feleslegesen elterelnék a figyelmet a fő célról.

bővítés

Ugyanakkor, ha ezek az országok a tükörbe néznének, akkor azt látnák, hogy tele vannak megoldhatatlan problémákkal, kezdve a foglyul ejtett államtól, a diszfunkcionális gazdaságon keresztül a befagyott konfliktusokig, amelyekkel mindegyik ország küzd a múlt terhes örökségeként, arról nem is beszélve, hogy jócskán megerősödtek a térségben azok az erők, amelyek kitöltötték az Európai Unió által az utóbbi húsz évben üresen hagyott teret.

Amennyire örömteli lehet a 2030-as csatlakozási időpont meghatározása, az legalább annyira frusztrálhatja is a balkáni vezetőket, az előttük álló hat-hét évben ugyanis teljesíteniük kellene, amihez egyáltalán nem voltak hozzászokva, besöpörték ugyanis az ilyen-olyan címen érkező támogatásokat, majd tettek is valamit, meg nem is.

Nekik egyáltalán nem lesz könnyű hozzászokniuk ahhoz, hogy várnak is tőlük valamit, és ezért idegesek az olyan javaslatoktól, mint amilyet Charles Michel tett Bledben, mert az időpont meghatározása visszahelyezi a hangsúlyt a reformok terén elért, illetve el nem ért eredményekre, és elejét veszi a további időhúzásnak a Balkánon, egyúttal pedig megszünteti a vernyogást, miszerint ők készen állnak a csatlakozásra, csak az EU nem akarja a bővítést – ezekután mindenkinek egy dolga van: forduljon arccal 2030 felé!

(A Les Echos és a Le Courrier des Balkans nyomán)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava