Connect with us

Horvátország

ELSŐ LÉPÉSEK: Egy hálás uniós bizottsági elnök Zágrábban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Horvátország. Olaszország. Spanyolország. Mintha egy könnyed nyári túráról lenne szó, amely során az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa felkeresi Európa legszebb strandjait. Ursula von der Leyen azonban nem akar napozni. Az Európai Bizottság leendő elnöke már tárgyalt Berlinben, Párizsban, Varsóban és Zágrábban, Brüsszelben pedig fogadta a cseh kormányfőt, és erre a sorsa jutott a magyar miniszterelnök is.

Európából nincs elég

– A világ több Európát szeretne, a világ határozott európai hangra vár.

Ezzel magyarázta Ursula von der Leyen Horvátországban, hogy miért tűzte ki maga elé az egyensúly helyreállítását Európában.

Ebből viszont egyenesen az következik, hogy eddig nem volt meg az egyensúly, mert ha meg lett volna, akkor most nem kellene helyreállítani.

Az Európai Bizottság következő elnöke Zágrábban nyilvánosan is kijelölte a céljait, úgymint az egyensúly megteremtése Észak és Dél, illetve Kelet és Nyugat között, valamint a kisebb és a nagyobb, továbbá a régi és az új uniós tagállamok vonatkozásában.

– Amennyiben egységesek, előre haladók, erősek vagyunk, és erős európai hangon beszélünk, akkor sikeresek lehetünk

– hangsúlyozta az uniós bizottság elnöki posztját hamarosan átvevő politikus.

Hálát rebegett

Ursula von der Leyen megköszönte Horvátországnak és személyesen Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, hogy támogatta megválasztását az Európai Bizottság élére. Vagyis, hogy egyike volt azoknak, akik támogatták.

– Andrej, én személyesen nagyon hálás vagyok azért az erős támogatásért, amelyet nekem nyújtott a jelöltségem idején az Európai Bizottság élére. Én ezt nagyra értékelem

– hangoztatta a német politikus, miközben a tekintetét többször is a horvát miniszterelnökre vetette.

Ursula von der Leyen Twitter-bejegyzésében ezt azzal toldotta meg, hogy

– Horvátország az Európai Unió legfiatalabb tagja, és egy igazi európai sikertörténet.

Hol lehet kompenzálni?

Horvátország és személyesen Andrej Plenković tehát lekötelezte a bizottsági elnököt.

A horvátok viszonzásul miben várhatják el Ursula támogatását? Két témában is.

– Szeretnénk kifejezni azokat az ambícióinkat, hogy teljesítsük a schengeni övezetbe való belépéssel kapcsolatos összes elvárást. Ez az egyike annak a mélyebb integrációnak, amit Horvátország szeretne elérni

– mondta a horvát miniszterelnök. Andrej Plenković az egyenes beszéd híve, ezért rögtön előterjesztette a másik elvárást is.

– Szeretnénk megmutatni azokat a terveket is, amelyek az euró bevezetésével kapcsolatos stratégiát illetik.

Tehát Horvátország a schengeni övezetbe való belépés és az euró bevezetésének ügyében várja Ursula von der Leyen támogatását.

Ursula von der Leyen pedig nem hálátlan, mert Schengennel kapcsolatban máris jelezte, hogy Horvátország pártján lesz ebben a kérdésben, de emlékeztetett arra, hogy a tagsághoz minden tagállam hozzájárulására szükség van.

A migránsok megállítása

Az utóbbi időben tele volt az európai média azzal, hogy Horvátország brutálisan lép fel a migránsokkal szemben, Ursula von der Leyen azonban erre nem tért ki.

A bizottság elnöki székének várományosa azonban kiemelte a migrációs problémákat, és hozzátette: arra fog koncentrálni, hogy a származási országokban állítsák meg a kivándorlást.

A zágrábi Večernji list értesülései szerint Ursula von der Leyen elismeréssel adózott Horvátországnak a leghosszabb, “nem schengeni határ” őrzéséért, és érdeklődött az iránt is, hogy Horvátország milyen tapasztalatokat szerzett az embercsempészet elleni harc során.

A biztos személye

Ursula von der Leyen zágrábi látogatása során igyekezett kipuhatolni, hogy Horvátország kit javasol a biztosi címre.

A női bizottsági elnök azt szeretné elérni, hogy a testületben legyen meg a nemek közötti egyenlőség.

Horvát részről nem egyelőre nem döntöttek egyetlen személy mellett sem, amit azzal a félmondattal fejeztek ki, hogy “több jó női és férfi jelölt is van”, ezzel kapcsolatban azonban nevek “nem kerültek napvilágra”.

A biztos kinevezésekor a tagállamok jelezhetik érdeklődésüket az egyik vagy másik tárca iránt, de nem szólhatnak bele a végső összetételbe.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava