Connect with us

Horvátország

ELSŐ LÉPÉSEK: Egy hálás uniós bizottsági elnök Zágrábban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

leyen vonder
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Horvátország. Olaszország. Spanyolország. Mintha egy könnyed nyári túráról lenne szó, amely során az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa felkeresi Európa legszebb strandjait. Ursula von der Leyen azonban nem akar napozni. Az Európai Bizottság leendő elnöke már tárgyalt Berlinben, Párizsban, Varsóban és Zágrábban, Brüsszelben pedig fogadta a cseh kormányfőt, és erre a sorsa jutott a magyar miniszterelnök is.

Európából nincs elég

– A világ több Európát szeretne, a világ határozott európai hangra vár.

Ezzel magyarázta Ursula von der Leyen Horvátországban, hogy miért tűzte ki maga elé az egyensúly helyreállítását Európában.

Ebből viszont egyenesen az következik, hogy eddig nem volt meg az egyensúly, mert ha meg lett volna, akkor most nem kellene helyreállítani.

Az Európai Bizottság következő elnöke Zágrábban nyilvánosan is kijelölte a céljait, úgymint az egyensúly megteremtése Észak és Dél, illetve Kelet és Nyugat között, valamint a kisebb és a nagyobb, továbbá a régi és az új uniós tagállamok vonatkozásában.

– Amennyiben egységesek, előre haladók, erősek vagyunk, és erős európai hangon beszélünk, akkor sikeresek lehetünk

– hangsúlyozta az uniós bizottság elnöki posztját hamarosan átvevő politikus.

Hálát rebegett

Ursula von der Leyen megköszönte Horvátországnak és személyesen Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, hogy támogatta megválasztását az Európai Bizottság élére. Vagyis, hogy egyike volt azoknak, akik támogatták.

– Andrej, én személyesen nagyon hálás vagyok azért az erős támogatásért, amelyet nekem nyújtott a jelöltségem idején az Európai Bizottság élére. Én ezt nagyra értékelem

– hangoztatta a német politikus, miközben a tekintetét többször is a horvát miniszterelnökre vetette.

Ursula von der Leyen Twitter-bejegyzésében ezt azzal toldotta meg, hogy

– Horvátország az Európai Unió legfiatalabb tagja, és egy igazi európai sikertörténet.

Hol lehet kompenzálni?

Horvátország és személyesen Andrej Plenković tehát lekötelezte a bizottsági elnököt.

A horvátok viszonzásul miben várhatják el Ursula támogatását? Két témában is.

– Szeretnénk kifejezni azokat az ambícióinkat, hogy teljesítsük a schengeni övezetbe való belépéssel kapcsolatos összes elvárást. Ez az egyike annak a mélyebb integrációnak, amit Horvátország szeretne elérni

– mondta a horvát miniszterelnök. Andrej Plenković az egyenes beszéd híve, ezért rögtön előterjesztette a másik elvárást is.

– Szeretnénk megmutatni azokat a terveket is, amelyek az euró bevezetésével kapcsolatos stratégiát illetik.

Tehát Horvátország a schengeni övezetbe való belépés és az euró bevezetésének ügyében várja Ursula von der Leyen támogatását.

Ursula von der Leyen pedig nem hálátlan, mert Schengennel kapcsolatban máris jelezte, hogy Horvátország pártján lesz ebben a kérdésben, de emlékeztetett arra, hogy a tagsághoz minden tagállam hozzájárulására szükség van.

A migránsok megállítása

Az utóbbi időben tele volt az európai média azzal, hogy Horvátország brutálisan lép fel a migránsokkal szemben, Ursula von der Leyen azonban erre nem tért ki.

A bizottság elnöki székének várományosa azonban kiemelte a migrációs problémákat, és hozzátette: arra fog koncentrálni, hogy a származási országokban állítsák meg a kivándorlást.

A zágrábi Večernji list értesülései szerint Ursula von der Leyen elismeréssel adózott Horvátországnak a leghosszabb, “nem schengeni határ” őrzéséért, és érdeklődött az iránt is, hogy Horvátország milyen tapasztalatokat szerzett az embercsempészet elleni harc során.

A biztos személye

Ursula von der Leyen zágrábi látogatása során igyekezett kipuhatolni, hogy Horvátország kit javasol a biztosi címre.

A női bizottsági elnök azt szeretné elérni, hogy a testületben legyen meg a nemek közötti egyenlőség.

Horvát részről nem egyelőre nem döntöttek egyetlen személy mellett sem, amit azzal a félmondattal fejeztek ki, hogy “több jó női és férfi jelölt is van”, ezzel kapcsolatban azonban nevek “nem kerültek napvilágra”.

A biztos kinevezésekor a tagállamok jelezhetik érdeklődésüket az egyik vagy másik tárca iránt, de nem szólhatnak bele a végső összetételbe.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava