Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

ÚJ HORVÁT-MAGYAR ÖSSZEBORULÁS: Az LNG-terminál háttérbe szorítja az INA körüli vitát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ina
A cikk meghallgatása

Andrej Plenković horvát miniszterelnök szerdára jelentette be az INÁ-val foglalkozó tanács újabb ülését, amelyen fontos döntés születhet. A tanács abban a kérdésben foglalhat állást, hogy ki végzi el az INA “mélységi átvizsgálását”, vagyis méri fel a horvát olajcég értékét. A horvát miniszterelnök két és fél évvel ezelőtt, karácsonykor ígérte meg, hogy a horvát állam visszavásárolja az INÁ-t, ami azonban eddig nem történt meg.

Új konzultáns

A horvátok új konzultánst választanak a Morgan Stanley helyett. A horvát vezetés többet várt az amerikai elemző cégtől, ezért most kezdődik minden előröl.

Hogy valójában ki végezheti el az INA mélységi “szkennelését”, az szerdán, de legkésőbb a hét második felében már kiderülhet.

– A zágrábi Nova TV értesülései szerint a szerződés már aláírásra vár új konzultánssal.

Horvátországban egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy az új konzultáns cég a Lazard lehet. Egy évvel ezelőtt nem ők kapták a megbízást, de a jelek szerint továbbra is “játékban vannak”. Vagyis most ők lehetnek a nyertesek.

Az INÁ-val foglalkozó tanács szerdára tervezett ülését követően az új konzultáns cég megbízását még jóvá kell hagynia a horvát kormánynak is, ami azonban csak formaság, hiszen a 2017-ben alakított tanácsot Andrej Plenković horvát miniszterelnök vezeti.

Elmozdulás a holtpontról

A Nova TV értesülését sem a horvát kormány, sem a Lazard nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Tomislav Ćorić, horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter tíz nappal ezelőtt sejtetni engedte, hogy az INA körüli ügy újabb fejezethez érkezik.

A miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy előrehaladás tapasztalható, és “megtörtént az elmozdulás a holtpontról”.

A horvát média szerint a Morgan Stanley azért nem kapta meg a munkát, mert elbotlott a zárótárgyalásokon. Ćorić ezt egy bennfentesek számára érthető körmondatban fogalmazta meg, aminek a lényege az volt, hogy a horvát részről elégedetlenek voltak a Morgan Stanley hozzáállásával.

Davor Štern, horvát olajügyi szakértő és volt gazdasági miniszter szerint kiderült, hogy a pályázati kiírás sem volt mindenre kiterjedő,

-a Morgan Stanley-től pedig azt várták, hogy többet tenne annál, mint amit felkínált.

“Ez az én információm, de nem ismerem az ügyet teljes egészében. Az viszont nyilvánvaló, hogy ezeknek a (kudarcba fulladt) tárgyalásoknak pozitív eredménye is van, mert nem dobtunk ki hiába nyolc millió eurót az ablakon”

– nyilatkozta Štern.

A beismerés

A Nova TV megjegyezte, hogy egy évvel ezelőtt minden leállt. Tomislav Ćorić, környezetvédelmi és energetikai miniszter viszont csak áprilisban ismerte be, hogy az INA sorsával foglalkozó munkacsoport a Morgan Stanley helyett más partnert keres.

Davor Štern azonban úgy véli, hogy hiábavaló pénzpocsékolás lenne, ha a horvát kormány úgy vágna bele a munkába, hogy az energiaügyekben, főleg pedig az INA esetében nem rendelkezik “világos elkötelezettséggel”.

– A Morgan Stanley-vel tervezett szerződés értéke elenyésző ahhoz képest, amit az INA esetében veszítettünk. Hogy ne is beszéljek a nemzetközi döntőbíróság előtt folytatott eljárásokról. Az egyiket elveszítettük, a másikat sajnos ugyancsak elveszítjük”

– vélte Štern.

A döntőbírósági eljárással párhuzamosan folyik a huzavona Hernádi Zsolt ügyében is, amely a korrupcióval megvádolt Ivo Sanader horvát miniszterelnök megvesztegetésével kapcsolatban folyik, a MOL elnök-vezérigazgatója azonban évek óta nem elérhető a horvát igazságszolgáltatás számára.

Egységes horvát-magyar energiarendszer

A Nova TV szerint a fennálló problémák ellenére is “virágzik az üzlet” a magyarokkal, akik 25%-os részesedést szeretnének a horvát LNG-terminálban.

De ez csak a kezdet.

– Szijjártó Péter az utóbbi két hónapban gyakori vendég Zágrábban.

“Egységesítenünk kellene a két ország energiarendszerét, mert ha ezt megtesszük, akkor egyikünk sem lesz nagyobb a másiknál. Ráadásul fontosabbak és érdekesebbek leszünk más játékosok számára a piacon. Az sem mellékes, hogy megszüntethetnénk a vámokat” – idézte a Nova TV a magyar külügyminisztert.

A horvát média szerint a horvát LNG-ről folyó horvát-magyar tárgyalások akár az INÁ-ról szóló döntést is befolyásolhatják.

Tomislav Ćorić, horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter azonban nem volt hajlandó jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy az INA- Mol ügyet lezárják a jelenlegi horvát kormány mandátumának lejárásig.

“Álláspontom szerint a Horvát Köztársaság a részletes elemzést követően, amely még csak ezután kezdődik, megteszi a maga ajánlatát, amire a másik fél majd reagál. Hogy végül megtörténik-e a visszavásárlás, vagy sem, az a tárgyalások végső fázisában dől el. Tehát, a Horvát Köztársaságnak, mint vevőnek, és a Molnak, mint eladónak, meg kell állapodniuk az árban”

A magyar kormány nem tehet semmit

Ćorić eladóként nem Magyarországot, hanem a Molt nevezte meg, ami egybevág a magyar állásponttal.

Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt az egyik horvát televíziónak adott interjúban.

“Én a médiából tudtam meg, hogy a Mol és az INA fontos döntéseket hozott a horvátországi beruházásokkal kapcsolatban, és remélem, hogy ezáltal az ügy megoldódik. Mi itt, mint (a magyar) kormány, nem lehetünk senki segítségére sem. Ezt a a Molnak és a horvát kormánynak kell megoldania.”

– Gordan Grlić Radman új horvát külügyminiszter úgy véli, hogy le kell zárni a Mol és a horvát kormány közötti ügyet, és kisebb jelentőséget kell tanúsítani neki, ha van egy más jelentősebb együttműködési forma.

Ez egyértelmű utalás arra, amit már a horvát média korábban felvetett az LNG-terminál és az INA körüli ügyek közötti összefüggéssel kapcsolatban.

Fotó: INA

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English2 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékÚj konzultánsElmozdulás a holtpontrólA beismerésEgységes horvát-magyar energiarendszerA magyar kormány nem tehet semmit A cikk meghallgatása The great mountain robber, the...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékÚj konzultánsElmozdulás a holtpontrólA beismerésEgységes horvát-magyar energiarendszerA magyar kormány nem tehet semmit A cikk meghallgatása Marko Đurić, who previously served...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékÚj konzultánsElmozdulás a holtpontrólA beismerésEgységes horvát-magyar energiarendszerA magyar kormány nem tehet semmit A cikk meghallgatása Even the Croatians couldn’t resist...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékÚj konzultánsElmozdulás a holtpontrólA beismerésEgységes horvát-magyar energiarendszerA magyar kormány nem tehet semmit A cikk meghallgatása The Serbian government has made...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékÚj konzultánsElmozdulás a holtpontrólA beismerésEgységes horvát-magyar energiarendszerA magyar kormány nem tehet semmit A cikk meghallgatása In recent days, there has...


Egy hét legjava