Connect with us

Albánia

Migránsokat keres a Frontex Albániában, először az unión kívül
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Albániával indított közös határvédelmi műveletet a Európai Határ- és Parti Őrség, vagyis rövidített nevén a Frontex. Dimitrisz Avramopulosz, migrációs és uniós belügyi biztos Tiranában azt mondta, hogy az akció fokozza az EU külső határainak biztonságát. Avramopulosz arról is beszélt, hogy a Frontex első EU-n kívüli bevetése új fejezetet nyit a migráció hatékonyabb kezelésében és a közös határok védelmében.

A biztos tájékoztatása szerint az uniós ügynökség technikai és operatív támogatást nyújt az albán hatóságoknak, segítik például a határátkelőhelyeken végzett ellenőrzéseket. A Görögországgal közös albán határon végzett összes műveletet az albán és a görög hatóságokkal teljes egyetértésben hajtják végre.

Magyarok nincsenek az albán határon
A művelet megkezdésekor az ügynökség 12 uniós tagállamból – Ausztria, Horvátország, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Hollandia, Románia, Lengyelország és Szlovénia – érkező 50 tisztviselőt, 16 járőrkocsit és 1 hőkamerával felszerelt járművet vet be, hogy támogassa Albániát a határellenőrzés és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem terén. Magyarország nem vesz részt a küldetésben.
 

Avramopulosz szerint a megerősített együttműködés hozzájárul az illegális migráció hatékonyabb kezeléséhez, tovább növeli a biztonságot az unió külső határain, valamint erősíti az ügynökség képességeit az EU közvetlen szomszédságában történő fellépésben, miközben közelebb hozza egymáshoz az érintett területeket és az EU-t.

Az európai család
Avramopulosz hangsúlyozta, hogy a Frontex egységei az ellenőrzéseket az illegális határátlépések megelőzése érdekében hajtják végre, de továbbra is Albánia felelős a saját határainak biztonságáért. A nemzetközi egységek csak az albán határőrök jelenlétében végezhetik a munkájukat a tavaly kötött törvényes megállapodás alapján. Az uniós biztos szerint az EU számára az a legfontosabb, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a szomszédaival, Albánia pedig az európai család részét képezi, ezért ez közös kihívás.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség abban az esetben végezhet bevetéseket és közös műveleteket a szomszédos, unión kívüli országok területén, ha előzőleg az Európai Unió és az érintett ország jogállási kérdéseket szabályozó megállapodást köt. Az Albániával megtárgyalt és 2018 októberében aláírt jogállásról szóló megállapodás 2019. május 1-jén lépett hatályba.

Ez az első ilyen jellegű működő megállapodás, de a balkáni misszió ezzel nem fejeződik be, a Frontex ugyanis folytatja a terjeszkedést a Balkánon. Az unió hasonló megállapodást készített elő Észak- Macedóniával (2018 júliusában), Szerbiával (2018 szeptemberében), Bosznia- Hercegovinával (2019 januárjában) és Montenegróval (2019 februárjában).

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava