Connect with us

Magyarország

Orbán Kijevben tűzszünetet sürgetett, Zelenszkij igazságos békét követelt

A Kyiv Post idézi Orbán Viktor kijelentését, miszerint a magyar miniszterelnök arra kérte az ukrán elnököt, hogy fontolja meg: vajon egy gyors tűzszünet felgyorsíthatja-e a béketárgyalásokat. A portál szerint Volodimir Zelenszkij ugyanakkor azt mondta, hogy Ukrajnának „igazságos békére” van szüksége több mint két év harc után, miután az oroszok teljes körű inváziót indítottak hazája ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A magyar vezető a Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az általa elképzelt tűzszünet időhöz kötött, vagyis ideiglenes lenne
A magyar vezető a Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az általa elképzelt tűzszünet időhöz kötött, vagyis ideiglenes lenne (Forrás: Kyiv Post)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 3.7]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kijevben járt, és gyors tűzszünetet sürgetett a béketárgyalások előmozdítása érdekében, miután találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Orbán, aki közismerten oroszbarát álláspontot képvisel, ideiglenes (időhöz kötött) tűzszünetet javasolt a tárgyalások felgyorsítása érdekében. Ezt a Kyiv Post írja, amelynek a cikkét az alábbiakban ismertetjük, szeretnénk ugyanis bemutatni, hogy miként látják Orbán látogatását a túloldalon, de nemcsak Kijevben, hanem Moszkvában is, ehhez viszont orosz forrásokat használunk fel.

Gyors tűzszünet és béketárgyalások

A Kyiv Post cikke elején idézi Orbán Viktor kijelentését, miszerint a magyar miniszterelnök arra kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy fontolja meg: vajon egy gyors tűzszünet felgyorsíthatja-e a béketárgyalásokat.

A magyar vezető a Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az általa elképzelt tűzszünet időhöz kötött, vagyis ideiglenes lenne.

Az ukrán portál szerint Orbán Viktor, az EU leginkább oroszbarát vezetője július 2-án, kedden érkezett Kijevbe.

Ez a látogatás az első Ukrajnában azóta, hogy több mint két évvel ezelőtt megkezdődött az oroszok teljes körű inváziója, maga a látogatás pedig egybeesik Magyarország EU-elnökségi periódusával.

A Kyiv Post cikkének alcímében jegyzi meg, hogy Orbán Viktor a 2022. februári orosz invázió óta nem látogatott Kijevbe, és nyilvánosan támadta Európa pénzügyi és katonai támogatását, hetekig blokkolva egy 50 milliárd eurós segélycsomagot

A Kyiv Post cikkének alcímében jegyzi meg, hogy Orbán Viktor a 2022. februári orosz invázió óta nem látogatott Kijevbe, és nyilvánosan támadta Európa pénzügyi és katonai támogatását, hetekig blokkolva egy 50 milliárd eurós segélycsomagot

Zelenszkij ugyanakkor azt mondta Orbánnak, hogy Ukrajnának „igazságos békére” van szüksége több mint két év harc után, miután az oroszok teljes körű inváziót indítottak hazája ellen.

– Nagyra értékeljük, hogy látogatása közvetlenül az Európai Unió magyar elnökségének kezdete után történik. Ez egyértelműen jelzi közös európai prioritásainkat, és hogy mennyire fontos az igazságos béke megteremtése Ukrajnában

– mondta az ukrán vezető a sajtótájékoztatón, majd kifejezte azt a kívánságát, hogy Európa továbbra is nyújtson katonai támogatást Ukrajnának, mivel az ukrán hadsereg orosz támadások ellen küzd.

– Az is nagyon fontos mindannyiunk számára Európában, hogy Európa továbbra is elegendő támogatást nyújtson Ukrajnának, beleértve az orosz terror elleni védekezést is

– jelentette Zelenszkij az Orbán Viktor magyar államfővel tartott sajtótájékoztatón.

Globális magyar együttműködés Ukrajnával

A sajtótájékoztatón Orbán kifejezte azt az óhaját, hogy globális együttműködési megállapodást írjon alá Ukrajnával, és támogatást ajánlott fel Ukrajna gazdaságának modernizálásához.

– Kapcsolatokat akarunk kiépíteni országaink között, globális együttműködési megállapodást akarunk kötni Ukrajnával, hasonlóan a többi magyar szomszédunkkal kötött megállapodásokhoz

– mondta Orbán, miközben Zelenszkij arról beszélt, hogy megállapodást hozott tető alá a vendégével az első ukrán iskola megnyitásáról a magyarországi ukrán nyelvű gyermekek számára, amelyet Magyarország is finanszírozni fog.
Zelenszkij ezen kívül bejelentette, hogy megállapodtak az első ukrán nyelvű iskola megnyitásáról Magyarországon, amelyet Magyarország is finanszíroz.

– Annyi ukrán iskolát nyitunk, amennyire szükség van. Számunkra fontos, hogy az ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon

– mondta erre Orbán.

A Kyiv Post itt megjegyezte, illetve megismételte, hogy a magyar miniszterelnök az egyetlen EU vezető, aki a teljes körű orosz invázió óta szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával, kritizálta az Oroszország elleni szankciókat, és ellenzi Ukrajna EU-hoz való csatlakozási törekvéseit, bár nem akadályozta meg a csatlakozási tárgyalásokat.

Orbán visszautasította, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának, és tűzszünetet, valamint béketárgyalásokat szorgalmazott, mondván, hogy „ő az egyedüli az Európai Unióban, aki harcol a békéért”.

Zelenszkij állítólag elutasította a tűzszünetet

A Gazeta.ru azzal kezdte az Orbán Viktor kijevi látogatásával kapcsolatos tudósítását, hogy magyar miniszterelnök közel egy évtized óta először kereste fel Ukrajnát.

A portál hozzátette, hogy Orbán látogatásának fő céljának az európai ellenségeskedések beszüntetése volt, és hogy a magyar politikus személyesen próbálta meggyőzni Zelenszkijt, hogy a teljes frontvonalon szüntessék be a tüzet, már az Oroszországgal folytatott tárgyalások előtt.

A Gazeta.ru szerint az ukrán elnök ezt azonban határozottan ellenezte, mivel úgy vélte, hogy a tűzszünet Oroszországot erősíti, és lehetővé teszi Moszkva számára a győzelmet.

– (A békekezdeményezések) sokáig tartanak. A nemzetközi diplomácia szabályai ezt nagyon megnehezítik. Arra kértem Zelenszkij elnököt, gondolja át, lehetne-e másként is csinálni: először tűzszünetet kötni, majd tárgyalni a békéről

– jelentette ki az orosz tájékoztatás szerint Orbán, aki hangsúlyozta, hogy az ukrajnai konfliktus lezárása fontos kérdés egész Európa számára, amelynek biztonságát súlyosan érintik a történtek.

A Gazeta.ru szerint nem tudni, hogy Zelenszkij mit válaszolt Orbánnak a négyszemközti beszélgetésen a tűzszünetre vonatkozó elképzeléséről. A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban csak annyit jelzett, hogy hálás az ukrán elnöknek az üggyel kapcsolatos “őszinte véleményéért”, amihez hozzátette, hogy Európa nagyra értékeli “Zelenszkij minden kezdeményezését” a béke elérése érdekében.

Maga az ukrán elnök a sajtótájékoztatón elmondott beszédében nem tért ki a kérdésre, de megemlítette, hogy Magyarország a közelmúltban lezajlott svájci (béke)konferencián támogatta Ukrajna javaslatait.

– Magyarország … támogatta a csúcstalálkozó közleményét, és ez azt mutatja, hogy hajlandó hatékonyan fellépni a valódi, hosszú távú biztonság visszaállítása érdekében

– mondta Zelenszkij az Orbánnal közösen tartott sajtótájékoztatón.

A Gazeta.ru hangsúlyozta, hogy Kijev többször is elutasította a tűzszünet gondolatát, Zelenszkij érvelése szerint ugyanis ez csak erősítené Oroszország pozícióit, lehetővé téve számára, hogy erőket halmozzon fel, majd “átgázoljon Ukrajnán”.

Az orosz portál arról számolt be, hogy Orbán mai kijelentését követően Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője rámutatott, hogy a tűzszünetet nem lehet más kérdésektől “elszigetelten” vizsgálni.

Az orosz hírforrások szerint Zsovkva úgy vélte, hogy előbb egy rendezési tervet kell kidolgozni, össze kell hívni egy újabb “békecsúcsot”, és a javaslatokat át kell adni Oroszországnak.

– Orbán elmondta a véleményét. Nem ez az első ország, amely ilyen lehetséges fejleményekről beszél. Az elnök meghallgatta a beszélgetőpartnert, majd válaszul felvázolta az álláspontját. Ukrajna álláspontja teljesen világos, érthető és ismert

– foglalta össze Zsovkva, aki szerint a konfliktus lezárását illetően Kijev ragaszkodik a Zelenszkij által még 2022-ben előterjesztett “békeformulához”. Ez többek között az orosz csapatok teljes kivonását és “Ukrajna területi integritásának helyreállítását” tartalmazza, vagyis ha ez igaz, akkor továbbra is messze van még a béke, ami többé-kevésbé attól függ, hogy ki fárad ki előbb.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 3.7]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava