Connect with us

Vajdaság

Magyar Péter “intézményesített csalásnak” nevezte a levélszavazatokat, a VMSZ-t is megemlítette

A Nemzeti Választási iroda csütörtök reggeli adatai szerint 66 922 levélszavazat érkezett be határidőben, amelyből több, mint tízezer szavazat érvénytelen volt. Az NVI adatai szerint legtöbb szavazat, közel 40 ezer Szerbiából érkezett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az NVI adatai szerint legtöbb szavazat, közel 40 ezer Szerbiából érkezett
Az NVI adatai szerint legtöbb szavazat, közel 40 ezer Szerbiából érkezett
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke intézményesített csalásnak nevezte a levélszavazatokat, a VMSZ-nek is üzent legújabb Facebook-bejegyzésében. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a párt holdudvarába tartozó Concordia Minoritatis Hungaricae Egyesület aktivistái a szerbiai postával kötött szerződés alapján vettek részt a borítékok kézbesítésében, amivel kapcsolatban Pásztor úgy fogalmazott, hogy az “aktivista nem mondja meg, hogy a Fideszre szavazz”. A BALK akkor azt írta, hogy a Szabadkai Magyar Főkonzulátus által közzétett dokumentum szerint a szavazatot tartalmazó válaszboríték leadása háromféleképpen történhet, és ebbe nem tartozott bele a CMH bevonása a szavazás lebonyolításába.

A VMSZ-t is megemlítette

A Tisza Párt alelnöke szerint “még a 112-szer módosított gránitszilárdságú alaptörvény szellemének is ellentmond, hogy a választási jogszabályok különbséget tesznek a határon túl élő magyarok (honfitársaink) szavazási lehetősége között”.

Semmivel sem magyarázható, hogy míg egy szabadkai magyar testvérünk szavazhatott levélben a mostani európai parlamenti választáson, addig egy Németországban dolgozó honfitársunknak akár 1000 kilométert is kellett utaznia, ha részt akart venni a választáson

– mondta Magyar, aki szerint nagyon sok visszajelzést kaptak arról is, hogy sok olyan eset is történt, hogy “az előzetesen névjegyzékbe vett honfitársunkat nem engedték szavazni a nyugat-európai nagykövetségeken. Volt, aki több, mint 500 kilométert utazott, hogy élhessen az alapvető jogával. Hiába.”

Ehhez még hozzátette: “rengeteg visszajelzést kaptak, hogy a nyugat-európai magyarok közül sokan nem kapták meg időben a levélcsomagot, amivel vissza tudták volna küldeni a szavazatukat”.

A Tisza Párt alelnöke arról is írt a Magyarországon legforgalmasabb közösségi csatornán, hogy a Nemzeti Választási iroda (NVI) csütörtök reggeli adatai szerint 66 922 levélszavazat érkezett be határidőben, amelyből több, mint tízezer szavazat érvénytelen volt.

A legtöbb szavazat, közel 40 ezer Szerbiából érkezett az NVI adatai szerint…

– jegyezte meg Magyar, aki arról is beszámolt, hogy az NVI közölte a levélszavazás eredményét is, eszerint a Fidesz-KDNP listája 50 621 szavazatot kapott (a leadott érvényes levélszavazatok 90,63 százalékát).

Arról ne is beszéljünk, hogy a Fidesz vajdasági testvérpártja (VMSZ) milyen szervezett módon intézte a levélszavazatok délvidéki begyűjtését és a szavazás teljes koordinálását

– írta a politikus, aki a bejegyzést azzal zárta, hogy “elég volt az intézményesített csalásból”!

Kire szavazott a “levelező tagozat”?

Az NVI közlése szerint a sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, amennyiben május 15-ig felvetették magukat a névjegyzékbe.

A választási iroda szerint közlése szerint a választó a szavazatát visszajuttathatta közvetlenül az NVI-hez, de leadhatta a külképviseleteken is, illetve a szavazás napján a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhely településen is, viszont közvetítőként nem kerül megemlítésre a CHM.

Az NVI csütörtök reggeli adatai szerint 66 922 levélszavazat érkezett be határidőben, az NVI valamennyinek a szavazási iratát ellenőrizte, és talált köztük 8784 érvénytelent. A levélszavazatok ellenőrzése során a kis, szavazatot tartalmazó borítékban 55 852 érvényes szavazat volt, az érvénytelen szavazatok száma 1568.

Az NVI közölte a levélszavazás eredményét is, eszerint

 • a Fidesz-KDNP listája 50 621 szavazatot kapott (a leadott érvényes levélszavazatok 90,63 százalékát)
 • míg a Tisztelet és Szabadság Párt 2302 voksot (4,12 százalék)
 • a Mi Hazánk Mozgalom 1046 voksot (1,87 százalék)
 • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 502 szavazatot (0,90 százalék)
 • a Momentum Mozgalom 454 szavazatot (0,81 százalék)
 • az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek lista 434 szavazatot (0,78 százalék)
 • az LMP-Zöldek 160-at (0,29 százalék)
 • a Mindenki Magyarországa Néppárt 115-öt (0,21 százalék)
 • a Megoldás Mozgalom 81-et (0,15 százalék)
 • a Jobbik-Konzervatívok 79-et (0,14 százalék)
 • a Második Reformkor Párt pedig 58-at (0,10 százalék)

A Nemzeti Választási Bizottság a 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján állapítja meg az EP-választás eredményét, legkésőbb június 28-án. Az NVB döntése ellen három napon belül lehet a Kúriához fordulni, a bírósági felülvizsgálati kérelmet az NVI legkésőbb másnap felterjeszti, és a Kúriának három napja van azt elbírálni, így az EP-választás jogerős végeredménye legkésőbb július 5-ig megszületik.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava