Connect with us

Bosznia

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő lehet. Ezt Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök is megerősítette, aki azzal támogatta meg az állítást, hogy Ficót Kreml-barát nézetei miatt célozták meg, mondván: „Csak néhány [oroszbarát] politikus van Európában”, és hozzátette, hogy “nekik vigyázniuk kell a biztonságukra”.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét. Utóbbi szerint a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletért a nyugati elitek felelősek. Ugyanitt az SVR kijelentette, hogy információkkal bír más európai vezetők, így Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő elleni merényletek lehetőségéről is.

Az SVR újabb merényleteket vizionál

A Robert Fico elleni merényletet követően pár nappal jelent meg a hír a boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójaként működő RTRS-en, hogy a régió más vezetői ellen is merénylet készülhet az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi alapján.

A nyugat-balkáni viszonyokba erősen beavatkozni próbáló orosz kormányzati csúcsszerv sajátos nyelvezetű közleményben tudatta, hogy a „kollektív nyugat” két újabb célpontja Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő lehet. Az RTRS lényegében bárminemű kommentár nélkül közölte le a meglehetősen rövid, azonban annál velősebb közleményt.

Eszerint „a Fico elleni merénylet megmutatta, hogy a totalitáriusan-liberális elit olyan irányba mozdult el, hogy az ellenfeleivel szemben a totális terror eszközével él, mert nem tudták a hegemóniájukat civilizált eszközökkel fenntartani.”

Az SVR közleményét a boszniai szerb állami televízió a Szputnyikról vette át

Az SVR közleményét a boszniai szerb állami televízió a Szputnyikról vette át azzal a címmel, hogy a nyugat hívei Fico után Orbán és Vučić likvidálására szólítanak fel

Az SVR sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az általa csak nyugati eliteknek nevezett csoportok támogatói a közösségi hálókon olyan kommenteket osztottak meg, amelyekben más „nacionalista vezetők, különösen a magyar miniszterelnök és a szerb államfő elleni” esetleges merénylettel szimpatizálnak.

A Fico elleni merényletet az SVR a „totalitáriusan liberális” jelzővel illetett elitek számlájára írja, és megjegyezte, hogy a mostani merénylet korántsem egyedi eset a történelemben, mert így járt korábban Martin Luther King és Olof Palme is.

A Press Büro SVR – merthogy ilyen is van – azzal folytatta, hogy tudomással bírnak arról, hogy az USA és az EU vezetői megkísérelhetik befolyásolni a merénylet körülményeit feltárni szándékozó nyomozást.

A mindentudó orosz titkosszolgák előre látják, hogy a szlovák hatóságok azokat a téves következtetéseket fogják levonni, hogy a merénylő egyedül volt, és amiatt támadt Ficóra, mert elégedetlen volt a szlovák demokrácia állapotával. Sőt, az orosz konteó gyár szerint később az USA bizonyos kormányzati szervei be is csatlakoznak a nyomozásba, hogy azt – biztos, ami biztos – megfelelő mederben tartsák.

Az RTRS mindezek kapcsán megjegyzi, hogy az SVR által közöltek számukra arra engednek következtetni, hogy „az USA és az EU vezetése egyre ingerültebb a geopolitikai realitásokban bekövetkezett változások és a nacionalista orientációval bíró erők megerősödése miatt.”

Ezt a retorikát Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök is megerősítette, aki azzal támogatta meg az állítást, hogy Ficót Kreml-barát nézetei miatt célozták meg, mondván: „Csak néhány [oroszbarát] politikus van Európában”, és hozzátette, hogy “nekik gondoskodniuk kell a biztonságukról”.

Mint a BALK korábban már beszámolt róla, valami hasonlóról beszélt Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki a történelmi revizionizmus témájának jelentőségére utalva megemlítette, hogy ennek a topiknak az “inverz jellege miatt” már akár holnap olyan teóriák is megjelenhetnek, hogy Fico ellen egy beteg ember hajtott végre támadást.

Vučić szerint ezáltal el lehetne kerülni annak a boncolgatását, hogy a szlovák miniszterelnök elleni merénylet nem annak a hangulatkeltésnek az eredménye, amit Ficóval szemben gerjesztettek, nem csak Szlovákiában, hanem az egész kontinensen.

A Rybar és az SVR

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy Trebinjében többnapos képzést szervezett a kollektív nyugat elleni digitális keresztes háború iránt érdeklődők számára az orosz kormánnyal közeli kapcsolatban álló Rybar nevű digitális tartalomgyártó csoport.

A foglalkozás célja az volt, hogy olyan személyeket toborozzanak a boszniai szerb entitásban, akik hajlandók a Kreml érdekeivel egyező propagandaanyagok készítésére és terjesztésére.

Jens Stoltenberg tavaly november 20-i szarajevói látogatását követően adott nyilatkozatában kifejezte aggodalmát a Bosznia-Hercegovinában egyre növekvő orosz befolyás miatt.

A NATO főtitkári vizitet megelőzően hozta először nyilvánosságra Zukan Helez boszniai védelmi miniszter, hogy tudomása szerint szerb nemzetiségű személyeket képeznek ki orosz állampolgárok Bileća közelében, a szerb entitás délkeleti részén. (A Trebinje és Bileća közötti távolság busszal fél óra).

A jelek szerint a Putyint és az orosz kormányt a korábbi években is folyamatosan magasztaló RTRS is bekapcsolódott a Kreml oldalán a propaganda harcba, mivel a boszniai médiában lényegében kizárólag ez a csatorna jelentette meg az említett közleményt.

Nyilatkozat: Az információk az SVR közleményén alapulnak, és nem feltétlenül tükrözik a valóságot. Az RTRS által közölt anyag kizárólag az orosz hírszerzés nézőpontját képviseli.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava