Connect with us

Montenegró

Montenegróban is felfordulás alakulhat ki a Srebrenicáról szóló ENSZ-szavazást követően

A montenegrói szerbek ultimátuma megrengetheti a kormányt, ha június végéig nem teljesítik követeléseiket. A DNP elnöksége felfüggeszti a támogatást, ha nem fogadják el a jasenovaci népirtásról szóló határozatot. De ez csak a fő ultimátum, vannak “alultimátumok” is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A montenegrói Demokratikus Néppárt elnöke, akiről a szerb elnök szépeket szokott mondani
Milan Knežević, a montenegrói Demokrata Néppárt elnöke, akiről Aleksandar Vučić szerb elnök szépeket szokott mondani (Forrás: X platform, Milan Knežević)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Nem csak Bosznia-Hercegovinában, hanem Montenegróban is felfordulást idézhet elő az ENSZ Közgyűlésében tartott szavazás. A helyi szerbek érdekeit képviselő Milan Knežević-féle Demokrata Néppárt (Demokratska narodna partija, DNP) elnöksége közölte, hogy több pontos ultimátumot intéztek Milojko Spajić miniszterelnökhöz. A DNP elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy felfüggeszti Milojko Spajić kormányának további támogatását, ha június végéig nem teljesítik a követeléseiket. Mint korábban a BALK-on már jeleztük, a srebrenicai népírtásról szóló kezdeményezésre a szerbek Jasenováccal vágnak vissza, az viszont egyáltalán nem meglepő, hogy ez a támadás most Montenegró irányából érkezik, miután a podgoricai kormány vezetése két módosítási javaslattal járult hozzá az ENSZ-szavazás “megkönnyítéséhez”, amivel éppen az ellenkező hatást váltotta ki, és még inkább feldühítette az Aleksandar Vučićot támogató montenegrói szerbeket.

A montenegrói szerb ultimátum

A Demokrata Néppárt elnöksége közölte, hogy csak abban az esetben hajlandó egyáltalán mérlegelni Spajić kormányának további támogatását, ha a montenegrói parlament legkésőbb június végéig elfogadja a jasenovaci népirtásról szóló határozatot.

– Abban az esetben, ha nem kerül sor a szóban forgó határozat megszavazására, amelynek egyik kezdeményezője Milojko Spajić miniszterelnök, az automatikusan a további tárgyalások megszűnését és a kormánynak nyújtott támogatás megvonását jelentené

– közölte a DNP elnöksége, amely szerint a montenegrói miniszterelnök is tisztában van vele, hogy a jasenovaci népirtásról szóló határozat elfogadásának meghiúsulása a parlamenti többség megszűnését és a jelenlegi formájában működő kormány végét jelentené.

A montenegrói szerb párt azt is jelezte, hogy ha mégis elfogadnák a Jasenovácról szóló határozatot, akkor további feltételeik vannak a kormányt támogató parlamenti többség működésének biztosítása szempontjából, vagyis a fő ultimátum mellett vannak “alultimátumok” is, amelyek alkotmánymódosítással járnának, és amelyeket az alábbiakban sorolunk fel.

Az “alultimátumok”

Az egyik alultimátum az „Európa most 2” program benyújtása konkrét és ütemezett megvalósítási tervvel, amely alapján az Európa Most Mozgalom (Pokret Evropa Sad, PES) a legtöbb szavazatot kapta a június 11-i választásokon, és amely alapján a DNP végül támogatta Milojko Spajić kormányát.

A következő alultimátum szerint kezdeményezni kell egy alkotmányos indítványt a szerb nyelv hivatalos nyelvként történő elismerésére.


Büszke szerb

Milan Knežević május 24-én azt írta az X platformon, hogy szerbként “sohasem érezte büszkébbnek magát, montenegróiként viszont sohasem kerítette rosszabb érzés a hatalmába”, mint az ENSZ-közgyűlésében lezajlott szavazást követően, amihez hozzátette, hogy az eddigi kis Szerbia a “leigázhatatlan világ” vezetője lett.


A Demokratikus Néppárt követeli, hogy az „Európa most 2” terv keretében határozzák meg és szabályozzák a szervezett bűnözéssel és korrupcióval kapcsolatos bűncselekmények elévülhetetlenségét, különös tekintettel azokra a bűncselekményekre, amelyek évtizedeken át tartottak, és Montenegró, valamint a montenegrói állampolgárok brutális kifosztásához vezettek.

A montenegrói szerb párt ezen kívül jogi megoldásokat és államközi megállapodásokat sürget a kettős állampolgárság biztosítására Szerbiával.

A Demokratikus Néppárt elnöksége továbbá sürgeti a háromszínű zászló nemzeti zászlóként történő alkotmányos bevezetését, törvénybe iktatását a jelenlegi egyszínű vörös lobogó helyett.

Ezen kívül több miniszter menesztését is szeretnék elérni, akikről komoly gyanú merült fel, hogy kapcsolatban állnak a szervezett bűnözői csoportokkal és korrupciós tevékenységet folytattak.

A montenegrói szerbek azt is szeretnék elérni, hogy a koalíciós szerződéshez csatoljanak mellékletet, amelyben pontosítják és kötelezik magukat a fent említett követelések teljesítésére.

Az “illegitim” döntés következményei

A Demokrata Néppárt elnöksége közölte, hogy nem támogatja a kormány júniusra tervezett rekonstrukcióját és a koalíciós szerződésben rögzítettek alapján nem delegál a kabinetbe miniszterelnök-helyettest és közlekedési minisztert, ha a fenti követelések nem teljesülnek.

A montenegrói szerb párt elnöksége elvárja, hogy Milojko Spajić miniszterelnök a következő napokban kezdeményezzen találkozót a párt elnökével, Milan Kneževićtyel, ha fontosnak tartja, hogy a Demokrata Néppárt továbbra is támogassa a kormányt.

Gondban van a montenegrói miniszterelnök

Gondban van a montenegrói miniszterelnök, a szerbek kihúznák alóla a széket (Forrás: X-platform, Milojko Spajić)

A találkozónak az lenne a célja, hogy megvitassák a koalíciós megállapodás módosításának és a követelések teljesítésének a dinamikáját.

A montenegrói szerb párt vezetése úgy fogalmazott, hogy tudatában vannak annak, hogy az “egyedüli és domináns felelősség” nem csak Spajić miniszterelnököt terheli a kialakult helyzetért, hanem “minden alanyt”, amely támogatja a kormányt, és ezért elvárják, hogy a koalíciós megállapodás többi aláírója is bekapcsolódjon a Srebrenicáról szóló ENSZ-szavazás miatt kialakult válság megoldásába.

Kijelentették, hogy az ENSZ-döntés illegitim, és annak montenegrói támogatását a koalíciós partnerekkel való konzultáció nélkül hozták meg, és teljes mértékben ellentétes Montenegró nemzeti, állami és politikai érdekeivel.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava