Connect with us

Szerbia

Vučić levélben gratulált Putyinnak a választási győzelemhez

A szerb államfő levelet írt az orosz elnöknek, amelyben gratulált orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak a választási győzelemhez. Az egyik ellenzéki politikus szerint önmagával a gratuláció tényével Vučić azt üzente Putyinnak, hogy őt egyáltalán nem zavarja, hogy az oroszországi választásokat Alekszej Navalnij halálának és az ukrajnai háborúnak az árnyékában tartották

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az orosz Sándor és a szerb Sándor találkozott, ami jó alkalomnak bizonyult, hogy egyetértsenek és gratuláljanak egymásnak
Az orosz Sándor és a szerb Sándor találkozott, ami jó alkalomnak bizonyult, hogy egyetértsenek (Forrás: szerb elnöki Instagram)
A cikk meghallgatása

A szerb elnök levelet írt az orosz államfőnek, amelyben gratulált orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak a választási győzelemhez. Erről maga Vučić számolt be Instagram-profilján, miután találkozott Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz nagykövettel.

Gratuláció és “koszovózás”

A szerb elnök megfogalmazása szerint a nagykövettel folytatott beszélgetést arra használta fel, hogy átadja neki az Orosz Föderáció elnökének címzett levelét, amelyben gratulált neki a választási győzelemhez.

Vučić arról is beszámolt az Instagramon, hogy a levélben kifejtette az orosz elnöknek a Koszovóban (Koszovó-Metohijában) élő szerb nép helyzetének súlyosságát, és köszönetet mondott az Orosz Föderációnak Szerbia területi integritásának támogatásáért.

A szerb elnök instagramos bejegyzése szerint azokról a “jelentős politikai kihívásokról” is írt az orosz államfőnek, amelyek előtt Szerbia áll, ugyanakkor nem pontosította, hogy ez a politikai közhely konkrétan mire vonatkozik.

Vučić viszonozta, hogy Putyin korábban gratulált neki

Borko Stefanović, a Szabadság és Igazságosság Pártjának (Stranka Slobode i Pravde, SSP) alelnöke a szerb államfő bejelentésére reagálva közölte, hogy Vučić ezzel viszonozta Putyinnak azt a gratulációt, amelyet tőle kapott a december 17-ei választásokkal kapcsolatban, miután az orosz elnök Orbánon és Erdoganon kívül egyedüliként gratulált a Szerb Haladó Pártnak.

Borko Stefanovic

Borko Stefanović egy korábbi választási nagygyűlésen (Forrás: SSP)

Stefanović szerint a szerb elnök önmagával a gratuláció tényével azt üzente az orosz elnöknek, hogy őt egyáltalán nem zavarja, hogy az oroszországi választásokat Alekszej Navalnij halálának és az ukrajnai háborúnak az árnyékában tartották meg.

Az ellenzéki politikus megjegyezte, hogy Vučić ezáltal azt is jelezte, hogy számára teljesen elfogadható a politikai ellenfelek, az újságírók és mindazok üldözése és letartóztatása, akik kritizálni merik azt az autokratikus kormányzási módot, amelyről ő is ábrándozik, és erőszakos magatartásával szomorú valósággá teszi azt Szerbiában.

Stefanović szerint Vučić ezzel eltávolítja Szerbiát az európai jövőtől, ami a normális élet egyetlen garanciája, és megmutatja, hogy megbízottai, mint például Vladimir Đukanović, azzal a gondolattal utaznak Oroszországba, hogy megtanulják a választásokat értelmetlenné tevő módszereket.

Az ellenzéki vezető szerint, aki gulágokról álmodik, nem tud jó életet biztosítani a népének. A tisztességes és becsületes választásokért folytatott küzdelem pedig nemcsak joga, hanem kötelessége mindenkinek, aki érdemesnek tartja magát arra, hogy önállóan döntsön a saját sorsáról és jövőjéről.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava