Connect with us

Szerbia

A VMSZ nem beszélt a szerb elnökkel a funkciókról, mert Vučić már nem a haladók elnöke

A VMSZ megbízott elnöke a szerb államfővel tartott mostani konzultációt követően közölte, hogy miután Vučić már nem a Szerb Haladó Párt elnöke, ezért a vele folytatott beszélgetés során kormányfunkciókról nem esett szó, csupán projektekről tárgyaltak, mindenekelőtt olyan beruházásokról, amelyek a vajdasági magyarság számára különösen fontosak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kordon mögül tartott sajtótájékoztatót Pásztor Bálint a szerb elnöki palota előtt, a VMSZ megbízott elnöke, a funkciókról nem beszéltek
Kordon mögül tartott sajtótájékoztatót Pásztor Bálint a szerb elnöki palota előtt, a VMSZ megbízott elnöke (Forrás: Facebook, Pásztor Bálint)
A cikk meghallgatása

A Vajdasági Magyar Szövetség a helyén kezelte a dolgokat, vagy netalán egy politikai pofont adott a szerb elnöknek, aki hétfőn kezdte meg a kormányalakítási tárgyalásokat a parlamentbe jutott pártokkal. Aleksandar Vučić hétfőn és kedden a kisebbségek képviselőit fogadta, köztük a VMSZ küldöttségét, amelyet Pásztor Bálint, a szerbiai magyar párt megbízott elnöke vezetett. A Szerbia az erőszak ellen nevet viselő ellenzéki szövetség tagjait a jövő hétfőre hívta meg a szerb elnök, ők azonban jelezték, hogy nem kívánnak szóba állni vele a december 17-i választások elcsalása miatt.

Társasutazás a haladókkal, és a funkciók

Pásztor Bálint a Vučićtyal tartott konzultációt követően elismételte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a “hatalmi többség része szeretne lenni”, ami újmagyarról lefordítva azt jelenti, hogy belép a kormányba, vagyis társutas politikát folytat a Szerb Haladó Párttal, és ezzel folytatódik az a politikai kiruccanás, amelyet a magyar párt mintegy tíz éve kezdett a haladó nagy testvérrel.

A vajdasági magyarság a kilencvenes években nem volt sem baloldali, sem jobboldali. A VMSZ Csubela Ferenc idejében a háborúellenes és “romantikus” protestpártok közé tartozott.

A Vajdasági Magyar Szövetség a második elnöke, Kasza József vezetése alatt az úgymond liberális oldalt erősítette, körülbelül egy évtizeddel ezelőtt azonban átcsúszott a “radikálisokból lett haladókat” tömörítő jobboldali térfélre, ahol a szerb elnök a csapatkapitány.

Tárgyalnak

Vučić a december 17-i győzelmet követő hacacárén úgy könyvelte el a Vajdasági Magyar Szövetséget, mint a haladók “tradicionális szövetségesét”, amiért a VMSZ cserébe egy pozíciót már kért.

Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke – aki a szerb elnökkel most tárgyaló delegáció tagja volt – három héttel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy folyamatos együttműködésre számítanak a Szerb Haladó Párttal, és ezért (cserébe) nagy a valószínűsége annak, hogy a vajdasági parlament elnöki posztjára a VMSZ kap felkérést. Mi ez, ha nem burkolt kérés?

Pásztor Bálint tavaly november 11-én járt a Karmelita kolostorba vonult Orbán Viktornál, aki a Berci-féle (Havasi Bertalan) lakonikus közlés szerint megerősítette a magyar kormány és a VMSZ közötti szövetséget, vagyis kötelezte a VMSZ-t a korábbi politika folytatására, amibe nyilván beletartozik a haladókkal történő társasutazás is.

Enyhe elhatárolódás

A VMSZ megbízott elnöke a szerb államfővel folytatott mostani konzultációt követően közölte, hogy miután Vučić már nem a Szerb Haladó Párt elnöke, ezért a vele folytatott beszélgetés során kormányfunkciókról nem esett szó, csupán projektekről tárgyaltak, mindenekelőtt olyan beruházásokról, amelyek a vajdasági magyarság számára kiemelt jelentőséggel bírnak, vagyis különösen fontosak.

Pásztor elmondása szerint ebbe beletartozik az a kérdés, hogy mit hoz az egész országnak a 2027-es belgrádi Expo. De infrastrukturális projektek is szóba kerültek, így például a bánáti útépítések, vagy a Topolya és Óbecse, valamint a Szabadka és Zenta közötti út, de beszéltek az ivóvíz biztosításáról, ami hatalmas problémát jelent szinte az egész Vajdaságban.

– Egyben meghagytuk a koalíciós megállapodás tervezetének egy példányát, amit a párt korábban összeállított és amit a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa elfogadott. Egy tíz és fél oldalas dokumentumról van szó. Arra számítunk, hogy hamarosan megkezdhetjük a tárgyalásokat a Szerb Haladó Párt elnökével is

– mondta a média képviselőinek a szerb elnökkel tartott találkozót követően Pásztor Bálint a szerbiai elnöki palota előtt, ahol nyugodtan lehetett ácsorogni, mert Belgrádban még soha nem volt februárban ilyen meleg, mint idén.

A VMSZ tehát szóban nem kért semmiféle pozíciót a szerb elnöktől, viszont otthagyta a koalíciós megállapodás tervezetét, amely minden bizonnyal mindazt tartalmazza, amit nem hangosítottak ki, illetve szóban nem kértek.

Pásztor Bálint megjegyezte, hogy a VMSZ az előző időszakban államtitkári szinten volt része a köztársasági hatalomnak, vagyis a szerb kormánynak, és ez szerinte célravezető megoldásnak bizonyult, amiből az következik, hogy valószínűleg ezúttal is megelégszenek az államtitkári szinttel.

–Azonban nem a tisztségek betöltése a fontos, hanem a vajdasági magyarság érdekképviselete, az őket szolgáló programok végrehajtása

– mondta Pásztor, ami összecseng Juhász Bálint elképzelésével, miszerint “különösen fontos, hogy ott üljenek, ahol a döntések születnek”.

Ezt az elemzést azzal kezdtük, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a helyén kezelte a dolgokat, vagy netalán egy politikai pofont adott a szerb elnöknek, amikor nem volt hajlandó vele tárgyalni a kormányon belüli pozíciókról, mert hogy ez így helyes, azt majd a megbízott miniszterelnökkel kell megbeszélni, legyen az bármennyire is a szerb elnök bábja.

Majdnem leírtuk, hogy a VMSZ bátor magatartást tanúsított, amíg nem jutottunk el addig a pontig, hogy otthagyták a szerb elnöknek a koalíciós szerződés tervezetét, ami viszont egyáltalán nem helyénvaló, merthogy azt meg a legerősebb kormánypárt vezetőjével, illetve az összes kormánypárttal kell megkötni.

Érzésünk szerint a szerb elnökkel folytatott tárgyaláson a VMSZ kísérletet tett a mozgásterének bővítésére és a demokratikus játékszabályok betartására.

De miután Szerbiában elég szűk a politikai mozgástér, főleg egy kisebbségi párt esetében, amely gyakorlatilag két úr (Belgrád és Budapest) szolgája, maradjunk annyiban, hogy már ahhoz is kellett némi kurázsi, amit elkövettek, mivel egy kicsit talán éreztették a szerb elnökkel, hogy jogszerűen nem vele kell megtárgyalni a kormányposztok leosztását, még akkor is, hogy ha azokról végül úgyis ő dönt. Politikai pofonról viszont szó sincs.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


5
A VMSZ csatlakozik a szerbiai kormánykoalícióhoz, egyelőre azonban nem tudni, hogy mit kér cserébe

Milyen posztokra tartson igényt a Vajdasági Magyar Szövetség?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava