Connect with us

Szerbia

Megalakult az új vajdasági parlament is, a VMSZ igényt tart a házelnöki posztra

A VMSZ-nek kettővel kevesebb képviselője van a vajdasági parlamentben, mint korábban, de mégis számítanak a házelnöki posztra. Erről persze nem ők döntenek, hanem a Szerb Haladó Párt, amely “tradicionális szövetségesének” tekinti a Vajdasági Magyar Szövetséget, így az is lehetséges, hogy tényleg a VMSZ adja a házelnököt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Megalakult az új vajdasági parlament
Megalakult az új vajdasági parlament (Forrás: VMSZ)

Hallgasd meg ezt a cikket!

Újvidéken megalakult az új vajdasági parlament is, amelynek a képviselőit szintén a vitatott körülmények között megtartott december 17-i választások alkalmával nevezték meg a szavazók. A 120 képviselő mandátumát megerősítő bizottsági döntést 83 képviselő szavazta meg, a Szerbia az erőszak ellen ellenzéki koalíció képviselői nem voltak jelen a teremben, a NADA koalíció képviselői ugyanakkor jelen voltak, de nem szavaztak, a munkát elvégezte helyettük a kormányzati kétharmad. A Demokrata Párt és az Együtt megválasztott képviselői el sem mentek az alakuló ülésre.

A házelnöki posztra utazik a VMSZ

Az új parlament tagjai részéről az eskütétel sem történt meg, és nem választották meg sem a parlament elnökét, sem az alelnököket, mindez e testület első ülésén várható, amelynek az időpontját ugyanakkor még nem tűzték ki.

Az alelnöki tisztségek közül egy a Szerbia az erőszak ellen nevet viselő ellenzéki tömörülésnek jár, ők azonban jelezték, hogy nem tartanak igényt rá a választási csalások miatt.

A Vajdasági Magyar Szövetség ugyanakkor közölte, hogy továbbra is a kormánykoalíció része kíván maradni, és számít a házelnöki posztra, amelyet eddig a nemrég elhunyt Pásztor István VMSZ-elnök töltött be.

Juhász Bálint a VMSZ képviseletében úgy nyilatkozott, hogy folyamatos együttműködésre számítanak a Szerb Haladó Párttal, és ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a parlament elnöki posztjára a Vajdasági Magyar Szövetség kap felkérést.

A részvétel a fontos a Vajdaságban

Juhász tavaly december elején – tehát még a választások előtt – Juhász úgy fogalmazott, hogy a VMSZ számára különösen fontos, hogy ott üljenek, ahol a döntések születnek, és ennek a munkának a folytatásához kérte akkor a választók támogatását.

Kettővel kevesebben vannak, mint korábban

Kettővel kevesebben vannak, mint korábban, de mégis számítanak a házelnöki posztra, ha megkapják, akkor közülük kerül ki az új házelnök (Forrás: VMSZ)

A december 17-i választásokon a szerb elnök nevét viselő koalíció elsöprő győzelmet aratott azzal, hogy 66 mandátumot szerzett a vajdasági parlamentben, a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű szövetségnek ugyanakkor csak 30 mandátum jutott, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig 9 képviselői helyet szerzett, ami kettővel kevesebb, mint előző alkalommal.

A Szerbiai Szocialista Párt 7 mandátumot kapott, ugyanennyivel “büszkélkedhet” az Új Demokrata Párt és a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom NADA (Srpska koalicija NADA, a nada szó egyébként reményt jelent) koalíciója is. az Orosz Párt kisebbségi listájának pedig 1 képviselői hely jutott, erről még a szerb elnök sem tudta a választási eredmények kihirdetésekor, hogy eszik-e vagy isszák.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


7
A VMSZ arra számít, illetve azt reméli, hogy megkapja a házelnöki tisztséget a vajdasági parlamentben

Mivel érdemelte ezt ki?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.


Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava