Connect with us

Szerbia

Szerbia egyre több olyan orosz állampolgárt utasít ki, akik elítélték az ukrajnai háborút

Szerbiában veszélyben vannak az orosz állampolgárok, természetesen nem mindannyian, csak azok, akik nem szeretik Putyint, a szerb hatóságok ugyanis nem hosszabbítják meg azoknak az oroszoknak a tartózkodási engedélyét, akik felemelték a hangjukat az Ukrajna ellen indított háború ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Orosz állampolgárok tüntettek Belgrádban
Háborúellenes tüntetés Belgrádban, korábbi felvételek (Forrás: Vreme)
A cikk meghallgatása

Az orosz állampolgárságú Jelena Koposzova február elején levelet kapott a szerbiai MUP-tól, amelyben arról tájékoztatták, hogy veszélyt jelent a szerb nemzetbiztonságra, és ezért harminc napon belül el kell hagynia az országot. Eddig 13 ilyen eset ismert, de elképzelhető, hogy jóval több van, mert az érintettek nem minden esetben akarnak a nyilvánosság elé állni. A szerb hatóságok bővebben nem indokolják meg ezeket a döntéseket, amelyeknek egy belgrádi orosz szervezet szerint az egyetlen lehetséges okuk az, hogy az érintettek 2022. március 5-én aláírtak egy háborúellenes nyilatkozatot, amelyben az orosz diaszpóra tagjai elítélték az Ukrajna elleni orosz katonai intervenciót.

Koposzova nem volt különösen aktív

Az 54 éves Koposzova öt évvel ezelőtt költözött Szerbiába, foglalkozása szerint fordító, egy hat és egy tizennégy éves fiúgyerek édesanyja, és mint mondja, politikailag sosem volt igazán aktív, kivéve egyetlen esetet.

Akkor viszont saját magát jelentette fel, két évvel ezelőtt ugyanis a Facebookon aláírta az Oroszországot elítélő petíciót az Ukrajna elleni háború megindítása miatt, és felszólította ismerőseit a 2022. március 6-án tartott tüntetésen való részvételre, most vélhetően emiatt nem hosszabbították meg a tartózkodási engedélyét.

Az Orosz Demokratikus Társaság szerint az Ukrajna elleni orosz támadás elítélése ugyan az ő személyes nézeteit tükrözi, de az egybeesik Szerbia hivatalos álláspontjával, Szerbia ugyanis 2022. március 2-án megszavazta az ENSZ ES-11/1 határozatát, amely előírja Oroszországnak, hogy azonnal hagyjon fel az erőszakkal való fenyegetéssel és az erőszak alkalmazásával, és haladéktalanul, teljesen és feltétel nélkül vonja ki minden katonai erejét Ukrajna területéről.

Koposzova semmilyen körülmények között sem akar visszatérni Oroszországba, mert attól tart, hogy börtönbe kerül, amiért kritikusan beszélt a háborúról, meg van ugyanis győződve arról, hogy a kiutasítása mögött a Kremlt kell keresni, amely nyomást gyakorol Szerbiára.

Koposzova fellebbezést nyújtott be a szerbiai belügyminisztérium döntése ellen, miután Szerbiát tekinti a hazájának, a családjával házat épített az országban, a gyerekei pedig Szerbiában járnak iskolába, és beszélik a nyelvet.

Veszélyben az orosz állampolgárok Szerbiában

Az Orosz Demokratikus Társaság aláírásgyűjtést indított Jelena Koposzova támogatására a Peticije.online protálon, petíciót szerbiai állampolgárok írhatják alá.

A Szerbiában élő Putyin-ellenes oroszokat tömörítő szervezet leszögezi, hogy egy egyszeri nyilvános véleménynyilvánítás bizonyos világeseményeről nem jelent “elfogadhatatlan kockázatot” Szerbia biztonságára, mint ahogy azt a február 4-én kézbesített belügyminisztériumi döntés megfogalmazta.

Az Orosz Demokratikus Társaság határozottan elítéli a Jelena Koposzova kiutasítására irányuló kísérletet, amelyet illegálisnak, túlzónak és igazságtalannak tart, és ezért követeli annak azonnali hatályon kívül helyezését, valamint az orosz nő szerbiai tartózkodási engedélyének meghosszabbítását.

A petíciót a szervezet egyik vezetője Peter Nyikityin írta alá, akinek korábban magának is meggyűlt a baja a szerbiai hatóságokkal, amelyek tavaly júliusban nem akarták beengedi az országba, habár ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik Szerbiában, ahol 2016 óta él.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava