Connect with us

Szerb Köztársaság

Külföldiek is gyárthatnak fegyvereket a boszniai Szerb Köztársaságban

A boszniai szerb kormány határozatában rögzítette, hogy egy külföldi jogi személy részvényeinek aránya meghaladhatja a 49%-ot az ottani hadiipari társaságok alaptőkéjében a termelés tervezett beindítása, a termékek biztonságos piacra juttatása és a helyi munkavállalók foglalkoztatása érdekében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Erre is szükség van a fegyverekhez. A kép illusztráció (Forrás: Freepik)
Erre is szükség van a fegyverekhez. A kép illusztráció (Forrás: Freepik)
A cikk meghallgatása

A Szerb Köztársaság kormánya engedélyezte egy belgrádi cég számára, hogy fegyvereket gyártson a boszniai entitás területén. Az ezzel kapcsolatos határozatot a boszniai szerb kormány pénteken fogadta el, és így hozzájárult, hogy az XPULS doo Banja Luka társaság fegyvereket és katonai felszereléseket gyártson. Az XPULS céget a belgrádi Optoel Robotics alapította, tehát de jure külföldi cégnek számít, viszont a “szerb világ” része.

Külföldi cégek is gyárthatnak fegyvereket

A boszniai szerb kormány határozatában rögzítette, hogy egy külföldi jogi személy részvényeinek aránya 49%-nál is magasabb lehet egy hazai hadiipari társaság alaptőkéjében a termelés tervezett beindítása, a termékek biztonságos piacra juttatása és a helyi munkavállalók foglalkoztatása érdekében.

Szerb médiajelentések szerint a kormányhatározat értelmében a belgrádi tulajdonban lévő társaság elsősorban fegyverek és haditechnikai eszközök gyártásával és értékesítésével foglalkozik majd külföldi megrendelők számára, ami azt is jelentheti, hogy az XPULS szerbiai megrendelésre gyárthat fegyvereket.

A döntés mindössze két hónappal azt követően született, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban elfogadták a fegyverek és a katonai felszerelések gyártásáról szóló törvényt, amely stratégiai fontosságú tevékenységként határozza meg ezt a területet.

Másik hadiipari üzem iránt is érdeklődnek

A pontosan meg nem határozott nagykereskedelemi tevékenységre 2021-ben létrehozott belgrádi Optoel Robotics cég már korábban is érdeklődést mutatott a boszniai Szerb Köztársaság hadiipara iránt, így tavaly nyáron bejelentették, hogy várhatóan beindítják a termelést a paléi Speciális Motorgyárban, ahol különleges felhasználású motorokat állítanak elő katonai használatra.

A szóban forgó paléi gyár épülete

A szóban forgó paléi gyár épülete (Forrás: Paleinfo)

A Szarajevó közelében lévő Pale a kilencvenes években a boszniai szerbek egyik politikai központja volt, és sokáig versenyben volt Banja Lukával a boszniai szerb közigazgatási központ címének megszerzéséért.

Tavaly a boszniai Szerb Köztársaság gazdasági és vállalkozási minisztériuma közölte a Glas Srpska hírportállal, hogy az entitási csődtörvény rendelkezéseivel összhangban a belgrádi Optoel Robotics bejelentkezett a paléi hadiipari cég átszervezésére.

A szerbiai cég akkor azt ígérte, hogy helyreállítja a 2019 februárja, vagyis a már öt éve csődeljárás alá vont paléi hadiipari cég létesítményeit, felújítja és korszerűsíti a berendezéseket, valamint új gépeket vásárol a harckocsik váltóműveinek szervizelésére.

A boszniai szerb kormány honlapján az olvasható, hogy a Banja Luka-i vezetés most stratégiai partnert keres a vállalat számára.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava