Connect with us

Szerbia

Szerbia új drónelhárító rendszert kapott Oroszországtól, vajon milyen irányból?

Szerbia szinte teljesen átállt a hadsereg drónosítására, a szerb hadsereg több hazai forrásból is szerez be ilyen öngyilkos eszközöket, de jönnek az Egyesült Arab Emírségekből származó pilóta nélküli kamikaze gépek is. A szerbek ugyanakkor drónelhárító rendszereket is vásároltak, újabban pedig azt terjesztik, hogy olyan technikát dolgoztak ki, amellyel pillanatok alatt megsemmisítik a Bajraktarokat, amelyeket Koszovó Törökországtól kapott

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Drónelhárítás: A Repellent rendszer már Nisben van, egyelőre nem világos, hogy mikor és merről érkezett?
DRÓNELHÁRÍTÁS: A Repellent rendszer már Nisben van, egyelőre nem világos, hogy mikor és merről érkezett? (Forrás: szerb védelmi minisztérium)
A cikk meghallgatása

Az amerikai AP híreinek felhasználói arról számoltak be, hogy Szerbia újabb fegyverszállítmányt kapott Oroszországtól, amelyet az említett hírügynökség Szerbia szövetségesének nevezett, és azt is megjegyezte, hogy mindez annak ellenére megtörténhetett, hogy nemzetközi szankciók vannak érvényben Moszkva ellen az Ukrajna elleni “teljes körű invázió” miatt. Aleksandar Vučić szerb populista elnök – ahogy az amerikai hírügynökség fogalmaz, szerdán bemutatta az elektronikus zavarásra használható Repellent néven ismert orosz drónellenes rendszert, amelyről nemrég, egészen pontosan két héttel ezelőtt azt mondta, hogy még nem érkezett meg, illetve, hogy még csak várják. Az új rendszer bemutatására a szerb nemzeti ünnep előtti napon került sor.

Saját magát árulta el

A szerb elnök kedvenc szórakozása, hogy katonai gyakorlatokat tekint meg, vagy fegyvereket szemlél meg, esetleg új fegyvereket mutat be. Ez történt a dél-szerbiai Nišben szerdán, a nemzeti ünnep előtti napon, a szerb elnök ugyanis bemutatta a Repellent nevet viselő zavaróállomást, amelyet az oroszok az ellenséges drónok ellen fejlesztettek ki.

– Ez a Repellent. Nem olyan erős, mint a Kraszuka, de kiváló

– mondta Vučić, az orosz földi telepítésű elektronikai hadviselési rendszerre utalva. A szerb elnök azonban ezzel a félig-meddig hencegő kijelentéssel el is árulta magát, az orosz fegyver ugyanis vélhetően nemrég érkezett meg Szerbiába.

Orosz és kínai légvédelmi rendszerek kerülnek bevezetésre a szerb hadseregben, miközben megkezdődik az öngyilkos drónok tömeggyártása

Orosz és kínai légvédelmi rendszerek kerülnek bevezetésre a szerb hadseregben, miközben megkezdődik a hazai öngyilkos drónok tömeggyártása (Forrás: szerb védelmi minisztérium)

Vučić két héttel ezelőtt, egészen pontosan január 30-án is “seregszemlét tartott” a topčideri laktanyában, az akkori nyilatkozatából pedig azt lehetett kiszűrni, hogy a most bemutatott Repellent (szerbül Repelent) rendszer akkor még nem érkezett meg Szerbiába.

– Oroszországból egy fontos rendszert várunk, amelyet elektronikus zavarásra használnak. Több új rendszer is látható lesz Nišben az ünnepek alatt

– jelentette be Vučić, aki akkor arról is beszélt, hogy az év végéig nagyszámú öngyilkos drónt kap a szerb hadsereg, méghozzá hazai forrásból.

Miután a szerb elnök gyártót vagy gyártókat nem nevezet meg, így csak találgathatunk, hogy az egyik beszállító esetleg a Pink Televízió tulajdonosának, Željko Mitrovićnak egy másik cége, a PRDC lesz.

Mitrovićnak a saját tévécsatornájával már sikerült szétbombáznia a szerbiai közízlést, mostanában az igazi ellenség megsemmisítésével kezdett foglalatoskodni.

Vučić nem sokkal korábban, azaz január 4-én beszélt arról, hogy létezik egy Komarac (Szúnyog) nevet viselő drón is, amelyet az egyik állami intézmény fejlesztett ki, vagy esetleg egy korábban már kifejlesztett drónnak adta ezt a nevet. A Tango Six repülési szakportál úgy tudja, hogy a Komarac (Szúnyog) a Katonai Műszaki Intézet projektje.

– Ez egy fontos drón, tehát katonai drón, kamikaze drón

– mondta január elején Vučić, aki nagyon ráállt a drónok fejlesztésére és beszerzésére, például az Egyesült Arab Emírségektől is. A szerb elnök egyúttal azt is kilátásba helyezte, hogy az év végéig beindul a Szúnyog tömeges előállítása, és repeszgránátokkal is gyártják majd az új szerb drónt, hogy gyalogsági egységek megsemmisítésére is bevethessék.

A potenciális fenyegetésekről szóló szerb elnöki beszédek többsége Koszovóra összpontosul, amely kikiáltotta függetlenségét, miután 1999-ben a NATO beavatkozott az albán szeparatisták elleni véres szerb fellépés megállítására, de azért a horvátokról sem szokott megfeledkezni, a rivalizálás szintjén semmiképpen sem.

– Ha valaki megpróbálna agressziót végrehajtani Szerbia ellen, ahogyan az 1999-ben történt, technikailag nem tudná végrehajtani ugyanúgy

– mondta Vučić, aki szerint ezt kívülről és távolról kellene megtennie, vagyis a potenciális agresszornak az Adriai-tengerről vagy a Földközi-tengerről kellene támadnia, mégpedig cirkálórakétákkal.

Vissza az orosz drónelhárító rendszerhez

Miután nem szeretnénk nagyon eltérni a témától, kanyarodjunk vissza a Repellent orosz drónelhárító rendszerhez, amely – ha valóban mostanában érkezett -, akkor az egy újabb kérdést is felvet, amit egyes nyugati tudósítások is megfogalmaztak.

Az AP azt írta, hogy Szerbia annak ellenére újabb fegyverszállítmányt kapott szövetségesétől, Oroszországtól, hogy nemzetközi szankciók vannak érvényben Moszkvával szemben az Ukrajna elleni “teljes körű invázió” miatt.

Az amerikai hírügynökség figyelmét valószínűleg elkerülte a szerb elnök január végi kijelentése, ezért úgy vélte, hogy a szállítmány néhány hónapja érkezett Szerbiába.

A kolléga azon is elmélázott – és ebben az esetben nem számít, hogy hetekről vagy hónapokról van-e szó – hogy az orosz fegyverszállítmány miként juthatott el Szerbiába, amikor az ország légterét szinte teljesen körülveszik az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat elfogadó NATO-tagállamok.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava