Connect with us

Magyarország

MINI/MAXI DUBAJ: Karácsony szerint hasonló beruházás készül Budapesten, mint a belgrádi víziváros

KARÁCSONY: Sajnos, ez egy nagyon világos felkiáltójel, hogy Magyarországon, Budapesten, az ehhez hasonló beruházást, amilyet a kormány tervez, mindenképpen meg kell, hogy akadályozzunk

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KARÁCSONY BELGRÁDBAN: Elmentünk Belgrádba megnézni az ottani Mini-Dubajt. Ugyanaz a jogi konstrukció, ugyanaz a befektető, mint amit a Rákosrendezőre hozna a kormány. Az eredmény: maga a borzalom.
KARÁCSONY BELGRÁDBAN: Elmentünk Belgrádba megnézni az ottani Mini-Dubajt. Ugyanaz a jogi konstrukció, ugyanaz a befektető, mint amit a Rákosrendezőre hozna a kormány. Az eredmény: maga a borzalom (Forrás: Facebook, Karácsony Gergely)
A cikk meghallgatása

A belgrádi látogatáson tartózkodó budapesti főpolgármester annak a félelmének adott hangot, hogy Budapesten hasonló beruházás készül, mint amilyen a Belgrade Waterfront, (szerbül Beograd na vodi), vagyis a Száva partján létesített új városrész, mert Budapesten is hasonlóak a tervek, hasonló a jogi környezet, és ráadásuk ugyanaz a befektető. Karácsony Gergely, akit két napig a Baloldali Zöldfront (Zeleno Levi Front) lát vendégül, arról is beszélt, hogy a szerbiai beruházás esetében olyan projektről van szó, amely csak a befektetőnek jó, ugyanakkor a belgrádi embereknek rossz. A helyi zöld aktivistákkal folytatott megbeszéléseit követően Karácsony kijelentette, hogy mindenképpen meg kell akadályozni a hasonló budapesti beruházást, amelyet a magyar kormány tervez. A Baloldali Zöldfront közleményében megjegyezte, hogy Karácsony belgrádi látogatásának egyik fontos célja, hogy megosszák egymással a tapasztalatokat, a taktikákat és a stratégiákat a magyarországi és szerbiai autokratikus rezsimek elleni harcban.

Karácsony: Meg kell akadályozni a kormány terveit

A budapesti főpolgármester elmondta, hogy a szerb fővárosban találkozott az ottani aktivistákkal, akik a beruházás elleni mozgalmat képviselték, és velük átbeszélte azt, hogy a Belgrade Waterfront milyen hatással volt a szerb főváros klímájára, valamint a város hosszútávú fejlesztési terveire.

– Sajnos, ez egy nagyon világos felkiáltójel, hogy Magyarországon, Budapesten, az ehhez hasonló beruházást, amilyet a kormány tervez, mindenképpen meg kell, hogy akadályozzunk

– jelentette ki Karácsony, aki megjegyezte még, hogy Magyarország olyan együttműködést fontolgat az Egyesült Arab Emírségekkel, amelyből a befektetők nagyon nagy hasznot húzna, Magyarországnak pedig csak a nagy teher marad.

Karácsony Belgrádban

A budapesti főpolgármester egy online szavazással szeretné leállítani a projektet, amelyen a budapestiek elmondhatnák a véleményüket a zöldterületekről.

– Hallani szeretném azoknak a hangját, akik ellenzik a beruházást, és nem akarják, hogy ugyanaz a borzalom történjen meg, mint Belgrádban

– mondta a budapesti főpolgármester, és egyúttal kifejtette azt az álláspontját, hogy a 21. századi város a közösségekről és a zöld területek fejlesztéséről szól, és nem arról, hogy a kiváltságos beruházók érdekeinek kiszolgáltassák a városokat.

– Azt gondolom, hogy Belgrádnak is változásra van szüksége, és egy olyan városvezetésre, amely nem a beruházói érdekeket nézi, hanem a városlakók érdekeit

– tette hozzá a budapesti főpolgármester, aki nyilatkozott Szerbia uniós csatlakozásával kapcsolatban is, és reagált a december 17-i választásokon történt (feltételezett) visszaélésekre is.

– Nagyarország és Budapest is elkötelezett Szerbia uniós csatlakozását illetően, ugyanakkor azt a politikai hatalomgyakorlást, amit sajnos Magyarországon is ismerünk, nem tartjuk előre vezetőnek, és azt gondolom, hogy Belgrádban mindenképpen meg kell ismételni az önkormányzati választást

– nyilatkozta Karácsony, aki arra emlékeztetett, hogy öt éve Budapest polgármestere, és akkortájt nagy meglepetés volt, hogy az ellenzéki pártok képesek voltak győzelmet aratni.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt négy évben nagyon sok, Budapest számára hátrányos kormányzati intézkedést kellett elszenvedniük, de a város mögöttük állt, és ezért szerinte Budapest jobb hely, mint amilyen öt évvel ezelőtt volt.

Karácsony itt felhozta még a zágrábi példát, amit azzal toldott meg, hogy szerinte eljött az ideje annak, hogy Budapest mellett Belgrád is csatlakozzon a balos zöld politikusok által vezetett városokhoz, amelyekhez Varsó és Pozsony, és vagy még 30 város tartozik.

Karácsony megmutatta

Dobrica Veselinović “Szerbia az erőszak ellen” nevet viselő ellenzéki koalíció belgrádi listavezetője a Karácsonnyal tartott közös sajtóértekezleten külön kiemelte, hogy egy olyan európai városvezetőt láthatott vendégül, akinek sikerült legyőznie Orbán Viktor jelöltjét, és megmutatta, hogy egy várost akkor is lehet vezetni, ha a központi kormány más politikai irányzat kezében van.

Szerb zöld politikus

Veselinović és Karácsony találkozóját a belgrádi városi közgyűlés épületében tartották, amelyet nemrégiben ellenzéki tüntetők és provokátorok rohamoztak meg, de az eddigi városvezetés tagjai közül senki sem jelent meg rajta.

A szerb zöldpárti politikus úgy fogalmazott, hogy azért tartotta fontosnak találkozó megszervezését éppen most, mert Budapesten valami hasonlót terveznek, mint a belgrádi víziváros (Beograd na vodi), és ezért szerették volna megosztani a tapasztalataikat a budapesti főpolgármesterrel.

Veselinović azért is fontosnak tartotta a találkozót, mert megmutathatták a szavazóknak, hogy az Európai Parlamenti szavazást, valamint az ellenzéki képviselők brüsszeli és berlini látogatását követően létezik alternatíva azzal szemben, ami az utóbbi tíz évben, vagyis Aleksandar Vučić kormányzása alatt történt.

Az ellenzéki várospolitikus szerint Szerbia az utóbbi egy évtizedben egy izolálódó szigetté vált, amely nem tudja maga mögött hagyni az évszázados ellenségeskedéseket, miközben folyamatosan az áldozat szerepében tetszeleg.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


30
A budapesti polgármester szerint mindenképpen meg kell akadályozni, hogy Mini-Dubaj épüljön Budapesten

Szükség van-e egy ilyen projektre a magyar fővárosban?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava