Connect with us

Szerbia

PÉNZ ÉS PUSKA: A szerbek olcsó hitelt kapnak az Emírségektől, miközben fegyverrel csencselnek velük

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb elnok emirseg sejk
A cikk meghallgatása

A szerb elnök úgy nyilatkozott Abu- Dzabiban, hogy Szerbia mindig számíthat az Egyesült Arab Emírségekre, vagyis ennek kapcsán azt a közhelyet igyekszik eladni a politikai álló- és forgószínpadon, hogy “bajban ismerszik meg a (jó) barát”. A közel-keleti országba gyakran látogató Aleksandar Vučić ottani nagy barátjával, Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejkkel tárgyalt. Az útra elkísérte őt Nikola Selaković külügyminiszter is, ő vitte a táskát.

Összetarhálta az energiabiztonságot

A tárgyalások után a két ország delegációja kilenc megállapodást írt alá, de a szerb elnök számára nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy Szerbiának van kire támaszkodnia.

– Ami fontos számunkra, az a Belgrád a vízen (Beograd na vodi), a sok befektetés, de ami a legfontosabb, hogy az Emírségekre támaszkodhatunk, amikor nehéz a helyzet

– mondta a szerb államfő, aki azért lelkendezett ennyire, mert olcsó pénzhez jut az ország, természetesen hitel formájában.

– Aláírtuk a megállapodást, amely szerint egymilliárdot kapunk kedvező kamattal, ez biztosítja a fizetőképesség megőrzését, és ez óriási támogatás Szerbia számára

– jelentette ki a szerb elnök, bár az nem derült ki azonnal, hogy ezt euróban vagy dollárban kell-e érteni, de ez mindegy is, az árfolyam ma már szinte azonos, a dollár beérte az eurót a valuták közötti versenyfutásban.

A szerb elnök a lelkendezés közepette felmagasztalta közel-keleti barátját, aki – megítélése szerint – az egyik legbefolyásosabb ember a világon, ezáltal tehát vele nem szégyen dicsekedni, de ezt az utóbbi mondatot már nem ő mondta.

– Nem arról van szó, hogy nagy érdekeltségei lennének Szerbiában, de tiszteli Szerbiát, igazságszeretete és döntéshozatali függetlensége miatt. Amikor nehéz (helyzetben vagyunk), akkor támaszkodhatunk az Egyesült Arab Emírségekre… Ezért hálás vagyok Mohammednek

– mondta a szerb elnök, aki így váltotta át az ország igazságszeretetét egymillió dollárra, és már azt is elárulta, hogy mire költi a pénzt.

– Hogy ne verjük el azt a pénzüket, ami most van, mert gázt kell vennünk, meg áramot… de ezzel semmi gondunk, (Mohammed) sokat segített nekünk, így sok pénzt megspóroltunk, és ez az amit, amit nem feledünk el a barátainknak

– jelentette ki Vučić, aki így szépen “összetarhálta az energiabiztonságot”, az oroszoktól olcsón kapja a gázt, amit aztán olcsó kölcsönből fizet ki. Elvégre Szerbia se nem Horvátország, se nem Görögország, hogy a turizmusból származó bevételekből állja a gáz- és a villanyszámlát.

Fogy a fegyver, mint a cukor

De nem lesz ez mindig így! A szerb államfő azzal nyugtatja magát és az országot, hogy változások várhatók: merthogy úgy fogy a fegyver, mint a cukor, értsd: a cukorhoz hasonlóan a fegyverek esetében is túlszárnyalja a kereslet a kínálatot.

– Jelenleg háromszor több fegyvert tudnánk eladni, mint amennyi van. Mindenki lőszert akar venni, és ezen együtt dolgozunk az Emírségekkel

– kotyogta ki Vučić a nagy titkot, hogy miből akarja felvirágoztatni Szerbiát. De még egy titkot elárult, mivel nem csak ő jár kunyerálni a Közel- Keletre.

– Hogy ne is mondjam, jön Macron is, meg Scholz is… Minden szavazat, támogatás és segítség, amit kaphatsz… Mindaz sokat számít

– mondta sejtelmesen a szerb elnök, aki még arról is beszélt, hogy a következő tél az ideinél is hidegebb lesz – mint már korábban tudatta, “poláris” – amivel némileg előkészítette a talajt egy jövő évi látogatáshoz, hátha leesik akkor is egy-két milliárd. Aztán még azt is felvázolta, hogy a világot hamarosan éhínség sújtja, amit szintén be lehet árazni, de azt mindenesetre határozottan megerősítette, hogy a “mostani kess” sokat számít, és kell ahhoz, hogy Szerbia rendbe tegye a pénzügyeit.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava