Connect with us

Szerbia

PÉNZ ÉS PUSKA: A szerbek olcsó hitelt kapnak az Emírségektől, miközben fegyverrel csencselnek velük

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb elnok emirseg sejk

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök úgy nyilatkozott Abu- Dzabiban, hogy Szerbia mindig számíthat az Egyesült Arab Emírségekre, vagyis ennek kapcsán azt a közhelyet igyekszik eladni a politikai álló- és forgószínpadon, hogy „bajban ismerszik meg a (jó) barát”. A közel-keleti országba gyakran látogató Aleksandar Vučić ottani nagy barátjával, Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejkkel tárgyalt. Az útra elkísérte őt Nikola Selaković külügyminiszter is, ő vitte a táskát.

Összetarhálta az energiabiztonságot

A tárgyalások után a két ország delegációja kilenc megállapodást írt alá, de a szerb elnök számára nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy Szerbiának van kire támaszkodnia.

– Ami fontos számunkra, az a Belgrád a vízen (Beograd na vodi), a sok befektetés, de ami a legfontosabb, hogy az Emírségekre támaszkodhatunk, amikor nehéz a helyzet

– mondta a szerb államfő, aki azért lelkendezett ennyire, mert olcsó pénzhez jut az ország, természetesen hitel formájában.

– Aláírtuk a megállapodást, amely szerint egymilliárdot kapunk kedvező kamattal, ez biztosítja a fizetőképesség megőrzését, és ez óriási támogatás Szerbia számára

– jelentette ki a szerb elnök, bár az nem derült ki azonnal, hogy ezt euróban vagy dollárban kell-e érteni, de ez mindegy is, az árfolyam ma már szinte azonos, a dollár beérte az eurót a valuták közötti versenyfutásban.

A szerb elnök a lelkendezés közepette felmagasztalta közel-keleti barátját, aki – megítélése szerint – az egyik legbefolyásosabb ember a világon, ezáltal tehát vele nem szégyen dicsekedni, de ezt az utóbbi mondatot már nem ő mondta.

– Nem arról van szó, hogy nagy érdekeltségei lennének Szerbiában, de tiszteli Szerbiát, igazságszeretete és döntéshozatali függetlensége miatt. Amikor nehéz (helyzetben vagyunk), akkor támaszkodhatunk az Egyesült Arab Emírségekre… Ezért hálás vagyok Mohammednek

– mondta a szerb elnök, aki így váltotta át az ország igazságszeretetét egymillió dollárra, és már azt is elárulta, hogy mire költi a pénzt.

– Hogy ne verjük el azt a pénzüket, ami most van, mert gázt kell vennünk, meg áramot… de ezzel semmi gondunk, (Mohammed) sokat segített nekünk, így sok pénzt megspóroltunk, és ez az amit, amit nem feledünk el a barátainknak

– jelentette ki Vučić, aki így szépen „összetarhálta az energiabiztonságot”, az oroszoktól olcsón kapja a gázt, amit aztán olcsó kölcsönből fizet ki. Elvégre Szerbia se nem Horvátország, se nem Görögország, hogy a turizmusból származó bevételekből állja a gáz- és a villanyszámlát.

Fogy a fegyver, mint a cukor

De nem lesz ez mindig így! A szerb államfő azzal nyugtatja magát és az országot, hogy változások várhatók: merthogy úgy fogy a fegyver, mint a cukor, értsd: a cukorhoz hasonlóan a fegyverek esetében is túlszárnyalja a kereslet a kínálatot.

– Jelenleg háromszor több fegyvert tudnánk eladni, mint amennyi van. Mindenki lőszert akar venni, és ezen együtt dolgozunk az Emírségekkel

– kotyogta ki Vučić a nagy titkot, hogy miből akarja felvirágoztatni Szerbiát. De még egy titkot elárult, mivel nem csak ő jár kunyerálni a Közel- Keletre.

– Hogy ne is mondjam, jön is, meg Scholz is… Minden szavazat, támogatás és segítség, amit kaphatsz… Mindaz sokat számít

– mondta sejtelmesen a szerb elnök, aki még arról is beszélt, hogy a következő tél az ideinél is hidegebb lesz – mint már korábban tudatta, „poláris” – amivel némileg előkészítette a talajt egy jövő évi látogatáshoz, hátha leesik akkor is egy-két milliárd. Aztán még azt is felvázolta, hogy a világot hamarosan éhínség sújtja, amit szintén be lehet árazni, de azt mindenesetre határozottan megerősítette, hogy a „mostani kess” sokat számít, és kell ahhoz, hogy Szerbia rendbe tegye a pénzügyeit.

Szerbia

A Koszovóval kapcsolatos hírek csöpögtetése és a nehezen érzékelhető elmozdulások

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Koszovó
CHOU DE BUDAPEST: A szerb elnök aggodalmaskodva kérdezi Miroslav Lajčáktól, hogy ezt a gyanús alakot miért hozta magával (A kép forrása: Instagram, Aleksandar Vučić, szöveg: BALK)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Ha ég a ház, akkor jönnek a tűzoltók, akik legfeljebb a lángokat képesek megfékezni, a keletkezett károk elhárítása azonban a ház lakóira marad. Körülbelül ezt a szerepet tölti be az amerikai Gabriel Escobar és az uniós Miroslav által alkotott duó, amely leginkább az esti órákban szeret találkozni a koszovói miniszterelnökkel és a szerb elnökkel, addigra a közvélemény figyelme lankad, másnap pedig már kit érdekel, hogy mi történt tegnap. Így könnyebb az információk csöpögtetése.

Soha nem találkozó párhuzamok

A szerb és a koszovói albán politikai elit párhuzamos pályán mozog, így szinte csak a végtelenben találkoznak, ezt érzékelhetik a nyugati közvetítők is, akik ikszedik alkalommal tárgyaltak Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

A belgrádi Vreme honlapja megjegyzi, hogy az amerikai-európai duó Pristinában megbeszélést folytatott a koszovói miniszterelnökkel, az ottani államfővel, és találkozott az ellenzékkel, valamint a helyi szerbek képviselőivel is, bár az utóbbi „nemigen volt kommunikálva”, így a Vreme figyelme is elsiklott felette.

Szerbiában ugyanakkor – az eddigi hírek szerint – a közvetítők csak Aleksandar Vučić szerb elnökkel ültek le tárgyalni, amiben van némi ráció, mert semmi értelme a saját véleménnyel nem rendelkező Ana Brnabić miniszterelnökkel fárasztani magukat, a szerbiai ellenzék befolyása pedig a koszovói eseményekre a nulla felé konvergál, így ők sem nagyon számítanak „értelmezhető partnernek”.

Legfeljebb a szélsőjobb és annak orosz lerakata küldheti oda a verőlegényeket, mint Zvečan esetében, ha erre megérik a pillanat, amely a szerb elnök számára politikailag is kiaknázható. Ekkor a belgrádi vezetés úgy tesz, mintha semmit sem venne észre, vagy éppen maga ad jelt az indulásra.

A konstruktív szerepben tetszelgő Vučić az amerikai és az európai közvetítőkkel folytatott megbeszélést követően a szerb oldal tömjénezésének közepette azt üzente az Instagramon, hogy itt az ideje, hogy Pristina „végre eleget tegyen tíz évvel ezelőtt vállalt kötelezettségeinek”, ami mindenekelőtt a Szerb Községek (Önkormányzatok) Közösségének megalakítására vonatkozik egy akkori brüsszeli megállapodás értelmében”.

Tehát nem akárhogyan, és nem egy új megközelítés mentén, hanem úgy, ahogy az a 2013-ban kötött megállapodásban szerepel, amit a jelenlegi pristinai vezetés – Albin Kurtival az élen – egyértelműen elutasít.

Kurti legfeljebb egy olyan szerb önkormányzati szövetséget lenne hajlandó elfogadni, amely bizonyos értelemben civilszervezetként működne, és semmiféle végrehajtói joggal nem rendelkezne.

Az amerikai álláspont valahol félúton lehet, mert az Egyesült Államok korábban úgy fogalmazott, hogy ők sem támogatnák olyan képződmény létrejöttét, mint amilyen a boszniai Szerb Köztársaság, amivel áttételesen elismerték, hogy a daytoni szerződésben is voltak baklövések.

Pristinában rossz a vétel

A jelek szerint Pristina és Washington nincs egy hullámhosszon, és láthatóan vannak vételi zavarok azzal kapcsolatban, amit Washingtonból sugároznak Koszovó irányába, Amerika ugyanis nem tudja elfogadni, hogy a partnerség ellenére washingtoni szempontból nem kívánt döntések szülessenek.

A hétfő esti pristinai találkozót követően a két közvetítő nyilatkozott ugyan az újságíróknak, az viszont már csak valamikor kedden délután derült ki, hogy az Egyesült Államok két napos ultimátumot adott az amerikai követelések végrehajtására, de ez koránt sem jelenti azt, hogy csütörtökön arra ébredünk, hogy Koszovóban kitört a „pax Americana”.

A közvetítők azt kérték a koszovói miniszterelnöktől, hogy vonja ki a különleges rendőri erőket az önkormányzati épületekből Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban, a megválasztott „3%-os polgármesterek” pedig valamilyen más lokációról dolgozzanak az új önkormányzati választásokig.

A koszovói miniszterelnök ezt korábban egyértelműen visszautasította, szerinte ugyanis nem Zoom-polgármesterekről van szó, hogy „home office” jellegű tevékenységet folytassanak, bár véleményünk szerint a 3%-os támogatottság még erre sem nagyon hatalmazza fel őket.

Az amerikaiak azt szeretnék, hogy a koszovói miniszterelnök minél előbb új önkormányzati választásokat írjon ki, amivel szemben szintén vannak „ellenkövetelések”, mint például a szerb szélsőségesek távozása, vagy a demokratikus rend helyreállítása, arról nem is beszélve, hogy a koszovói szerbek is feltételekhez kötik a részvételüket az újabb önkormányzati választásokon.

A közvetítők azt is követelték, hogy a koszovói albán vezetés térjen vissza a párbeszédhez, és amerikai részről megjegyezték, hogy Washington kitart a koszovói albánok mellett, de nem feltétlenül kíván olyan személyt támogatni, akiben nincs meg az együttműködési készség.

Amerika ezzel Kurti értésére adta, hogy képes különbséget tenni a koszovói nép és a pristinai vezetés között, egyúttal azt is tudatta vele, hogy a barátságnak ára van, és a koszovói vezetésnek többé-kevésbé, inkább többé, mint kevésbé, azt kell tennie, amit az Egyesült Államok diktál.

Ez Koszovó esetében még csak-csak elérhető, Szerbia vonatkozásában azonban jóval nehezebben valósítható meg.

A szerbiai elnök a találkozóval kapcsolatban közzétett Instagram-bejegyzésében nem szólt arról, hogy a „következő önkormányzati választási kísérleten” részt vesznek-e a koszovói szerbek, amire minden bizonnyal szükség lenne, hogy végre legitim, és nem csak legális képviselet jöjjön létre.

Miroslav Lajčák uniós közvetítő ugyan megjegyezte, hogy a szerbeknek részt kell venniük a választásokon, de nem ő az, aki ezt elrendelheti nekik, hanem Aleksandar Vučić, aki viszont bármikor elháríthatja a felelőséget, mondván, hogy nincs befolyása a koszovói szerbek felett, és erről nekik kell dönteniük.

Egy ilyen kijelentés persze „olcsó játék hülye gyerekeknek”, de időhúzásra mindenképpen jó, főleg a jelenlegi zavaros helyzetben, amikor a Balkánon mindenki mindenféle befolyás alatt áll, bár a koszovói állításokkal szemben Escobar amerikai részről nem hiszi, hogy a konfliktust Oroszország szervezi, arról viszont meg van győződve, hogy Moszkva örül a jelenlegi fejleményeknek.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava