Connect with us

Szerbia

Az oroszok már a spájzban vannak Szerbiában

Az oroszok testületileg azt vallják, hogy Szerbiában sokkal egyszerűbb egy vállalkozás elindítása, mint az orosz kivándorlók másik fontos célpontjának számító Törökországban. Az is sokat számít, hogy az első hullámokban érkezettek már „belakták” Szerbiát és sokan érkeznek úgy mostanság, hogy barátaik vagy ismerőseik már megteremtették a legfontosabb feltételeket. Az oroszok közül sokan egyébként Cipruson keresztül alapítanak vállalatokat, ennek fő oka az, hogy a szigetország továbbra is adóparadicsomnak számít, így több marad meg a nyereségből.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az ukrajnai háború kezdete óta több mint 300 000 orosz emigrált Szerbiába
BELGRÁDI UTCAKÉP: Az ukrajnai háború kezdete óta több mint 300 000 orosz emigrált Szerbiába. Körülbelül minden tizedik kapott tartózkodási engedélyt. Összességében azonban nem igazán integrálódtak a szerb társadalomba (Forrás: DW)
Listen to this article

Az utóbbi években több mint tízezer egyéni és társas vállalkozást jegyeztek be Szerbiában a balkáni országba érkezett állampolgárok. Miközben akadnak összezördülések a Moszkvára általában nagy testvérként tekintő szerbek és a nem feltétlenül -hívő bevándorlók között, a vállalkozások szerkezete arra utal, hogy a távolról jött vendégek hosszú távra terveznek.

Több hullámban érkeztek Szerbiába

Belgrádi statisztikák szerint már 400 ezerhez közelít a Szerbiában élő állampolgárok száma, s az érkezők közül mind többen döntenek úgy, üzleti vállalkozásba kezdenek új hazájukban.

Az Oroszországból való lassú, de állandó kivándorlás két évvel ezelőtt, az elleni invázió megindítása után gyorsult fel, s Szerbia több szempontból is kiváló volt: a szerbek jellemzően oroszbarátok, Szerbia a nyugati államok többségével szemben nem vezetett be szankciókat Moszkva ellen, nem szűntek meg a két ország közötti repülőjáratok, s ami ugyancsak fontos, a helyi hatóságok igyekeztek kedvezményekkel segíteni a külföldi befektetőket.

Az oroszok két fő hullámban érkeztek: az első ezrek többsége ellenezte az elleni háborút, de volt egy olyan hullám is, amelyben azok érkeztek, akik függetlenül attól, hogy tetszik-e nekik Putyin legújabb háborúja, nem akartak a hadseregbe sorozottak közé kerülni a 2022 őszi mozgósítás heteiben.

Az első hónapokban érkezők jellemzően a honfitársak ízlését és igényeit kiszolgáló vállalkozásokba kezdtek. Éttermeket bárokat, szépségszalonokat nyitottak, de sok volt a kamucég is, amelyek ahhoz kellettek, hogy az érkezők gyorsan és biztosan tartózkodási engedélyhez jussanak.

Sok akkortájt azzal indokolta üzleti vállalkozásának beindítását, hogy a szerbiai szolgáltatások minősége elmaradt az oroszországi, jellemzően leginkább moszkvai vagy szentpétervári színvonaltól. Az egyik vállalkozó például virágüzletet nyitott Belgrádban, mert azt tapasztalta, a szerbiai fővárosban egyetlen olyan bolt sincs, ahol kedvére való növényeket talált volna.

Új célok

Mostanra viszont alapvetően megváltozott a helyzet, az emigránsok tartós vállalkozásokba kezdenek, egyebek mellett IT-cégeket, üzemeket alapítanak. A számítógépeseket igencsak nagy szeretettel várják, államfő külön kiemelte, abban bízik, hogy a növekvő jelenlétnek köszönhetően országa hatékony nemzetközi -technológiai központtá válik.

Sorra nyílnak az tulajdonban lévő szerbiai online-áruházak is, és sokan foglalkoznak azzal, hogy ingatlanos cégeikkel kiszolgálják a később érkező oroszokat. És minden bizonnyal szép számmal akadnak olyan cégek is, amelyek feladata az Oroszország elleni nyugati kijátszása, az olyan termékek szerbiai közvetítéssel való beszerzése, amelyeket a polgári cégek mellett a hadiüzemek is felhasználnak.

A matrjoska babák is megjelentek a szerbiai utcai árusoknál, az oroszok ezeket is hozták magukkal

A matrjoska babák is megjelentek a szerbiai utcai árusoknál, az oroszok ezeket is hozták magukkal (Forrás: Screenshot)

A „csaló cégek” valamennyi, oroszok célpontjának számító országban virágoznak, Szerbia mellett a közel-keleti olajmonarchiákban, illetve az egykori szovjet tagköztársaságban, Grúziában – hivatalosan Georgiában – található sok ilyen vállalkozás.

Az oroszok testületileg azt vallják, hogy Szerbiában sokkal egyszerűbb egy vállalkozás elindítása, mint az kivándorlók másik fontos célpontjának számító Törökországban.

Az is sokat számít, hogy az első hullámokban érkezettek már „belakták” Szerbiát és sokan érkeznek úgy mostanság, hogy barátaik vagy ismerőseik már megteremtették a legfontosabb feltételeket.

Az oroszok közül sokan egyébként Cipruson keresztül alapítanak vállalatokat, ennek fő oka az, hogy a szigetország továbbra is adóparadicsomnak számít, így több marad meg a nyereségből.

A másik ok az, hogy az oroszok Cipruson is igencsak otthon érzik magukat, a boldog békeidőkben is ők voltak a sziget legfontosabb külföldi befektetői. A különbség csak annyi, hogy míg most Szerbiát találta meg a ciprusi – – tőke, addig a ciprusiak – leginkább oroszok – Oroszországban fektették be a vagyonukat.

Súrlódás és

A hétmilliós országban a főként a nagyvárosokban koncentrálódó kisebbség már látható méretűvé nőtte ki magát, s ez néha súrlódásokkal is jár. A nézeteltérések egyik oka az, hogy a közelmúltban érkezettek többsége egyáltalán nem Putyin-barát, és ezért nehezen emészti meg, hogy Szerbiában még mindig igazi sztár a Kreml jelenlegi ura.

Néha az is gondot okoz, hogy az vállalkozók elsősorban honfitársaikat veszik fel, s a szerbek egy része tiltakozik a „diszkrimináció” miatt.

Viszont az is igaz, hogy Szerbiában – eltérően több európai államtól – az oroszokat a legritkább esetben érik inzultusok az ukrajnai miatt, így Putyin honfitársai – függetlenül attól, támogatják-e a hivatalos politikát – valóban otthon érezhetik magukat a Balkánon.


Mini


Az alábbi csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


11
A magyar cégek a tizedikek a szerbiai befektetési listán, 420 részben vagy teljesen magyar kézben lévő cég működik Szerbiában

Szerinted érdemes-e befektetni Szerbiában?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékTöbb hullámban érkeztek SzerbiábaÚj célokSúrlódás és barátságMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an ambassador...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékTöbb hullámban érkeztek SzerbiábaÚj célokSúrlódás és barátságMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved in...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékTöbb hullámban érkeztek SzerbiábaÚj célokSúrlódás és barátságMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made the decision to...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékTöbb hullámban érkeztek SzerbiábaÚj célokSúrlódás és barátságMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has been quite a...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékTöbb hullámban érkeztek SzerbiábaÚj célokSúrlódás és barátságMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of the...

Egy hét legjava