Connect with us

Magyarország

Ciprusról érkezik a legtöbb befektető Szerbiába, Magyarország a 10. ezen a listán

A külföldi cégek Szerbiába telepítésének megvan az az előnye, hogy ezek a cégek többet tudnak kereskedni Oroszországgal, Kínával és néhány olyan országgal, amelyekkel számukra ehhez Szerbiából sokkal kedvezőbbek a feltételek, és a jelenlegi környezetben még jövedelmezőbb is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb elnök a vajdasági Ópazován lapátolt február 1-én, ahol egy Németországból érkezett befektető, a Mühlbauer Group innovatív akkumulátor- és üzemanyagcella-gyártó gépeket állít majd elő 2025 végétől
A szerb elnök a vajdasági Ópazován lapátolt február 1-én, ahol egy Németországból érkezett befektető, a Mühlbauer Group innovatív akkumulátor- és üzemanyagcella-gyártó gépeket állít majd elő 2025 végétől (Forrás: Razvojna agencija Srbije)
Listen to this article

Németország ugyan Szerbia legnagyobb gazdasági partnere, még Kínát is lekörözi, a legtöbb befektetőt azonban nem a németek adják. A szerbiai cégnyilvántartó ügynökség hivatalos adatai azt mutatják, hogy a legtöbb cégalapító Ciprusról érkezik, aminek az egyik oka, hogy Ciprus még mindig adóparadicsom, a másik pedig, hogy az ciprusi cégeken keresztül jelennek meg Szerbiában.

A magyarok a tizedikek

A legtöbb szerbiai alapítású céggel rendelkező tíz ország között tehát Ciprus foglalja el az első helyet 649 gazdálkodó szervezettel. A második helyen Szlovénia áll 566 céggel, Németország ugyanakkor csak a harmadik, 540 olyan cég van ugyanis Szerbiában, amelynek német állampolgárai az alapítói részben vagy teles egészében.

A belgrádi NIN hetilap által készített táblázat

A NIN hetilap által készített táblázat

A negyedik helyen Ausztria áll 522 céggel. Olaszország, Hollandia és Svájc következik, és néhány szomszédos ország, például Horvátország is a top tízes listán szerepel. A magyarok 420 céggel a tizedikek nem sokkal lemaradva az amerikaiak mögött, akik 437 szerbiai cégben benne.

Milan Kovačević, közgazdász és befektetési tanácsadó a NIN-nek azt mondta: nem számít meglepetésnek, hogy a listát Ciprus vezeti, de azt is megjegyezte, hogy a pozíciók megváltoztak az utóbbi időben az offshore övezetekben és az azon kívüli területeken bekövetkezett geopolitikai átrendeződések következtében.

Kovačević szerint az offshorozás szempontjából beszűkültek a lehetőségek a Nagy-Britanniához tartozó szigeteken, így a korábban ott regisztrált cégek áttették a székhelyüket Ciprusra, ez pedig a szerbiai nyilvántartások szempontjából azt jelenti, hogy a Brit-szigetekről származó befektetések törlésre kerültek, és helyettük Ciprus jelent meg, mint a befektető székhelye.

A szerb befektetési tanácsadó megjegyezte azt is, hogy az utóbbi időben az orosz cégalapítók is ilyen módon érkeznek Szerbiába.

– A székhelyáthelyezések által nagy orosz befektetések is érkeztek Szerbiába Cipruson keresztül. Ezek a statisztikákban ritkán szerepelnek, de voltak ilyenek, mert (az ) többnyire más országokon keresztül érkeztek

– mondta Kovačević, aki konkrét cégeket azonban nem említett.

A szlovénok berobbantak a befektetők közé

A szerb befektetési tanácsadó szerint az sem meglepő, hogy Szlovénia a második helyre került.

Kovačević szerint a délszláv térségben lejátszódott változások kezdetén a szlovénok mindenáron megpróbálták Szerbiában tartani a cégeiket, amikor pedig Horvátország csatlakozott az Unióhoz, Szlovénia további okot látott arra, hogy sok vállalkozást költöztessen Szerbiába.

– A cégek Szerbiába telepítésének megvan az az előnye, hogy ezek a cégek többet tudnak kereskedni Oroszországgal, Kínával és néhány olyan országgal, amelyekkel ehhez számukra Szerbiából sokkal kedvezőbbek a feltételek, és a jelenlegi környezetben még jövedelmezőbbek is

– jelentette ki a szerbiai befektetési tanácsadó, aki szerint az egyik legfontosabb tényezőnek számítanak a szubvenciók, amelyekkel az elmúlt években Szerbia vonzotta az országba a befektetéseket.

– A másik tényező az olcsó munkaerő. Továbbra is olcsó munkaerővel rendelkező országnak számítunk, ami kedvezőbb, mint sok más országban

– mondta Kovačević, aki szerint kicsit szokatlan szempont az is, hogy Szerbiából nyitva az ajtó az Unió, de Kína és felé is, szerinte kevés ország van ilyen jó pozícióban.

Szerbiában ugyan általánosan elterjedt az a nézet, hogy a tőke legnagyobb mértékben Kínából és Oroszországból érkezik, az adatok azonban azt mutatják, hogy legalább két évtizede jár az élen az összes közvetlen tekintetében, most éppen 63%-kal.

Az Unió országaihoz képest Szerbia jobb lehetőségeket kínál az alacsonyabb költségek és az egyszerűbb működés miatt.

Az előnyök között a befektetők a szabadkereskedelmi megállapodásokat emelik ki, különösen azokat, amelyeket Szerbia az Unióval és a CEFTÁ-n keresztül kötött, de ide sorolható az a megállapodás is, amely 2019 októberében jött létre az Orosz Föderáció vezette Eurázsiai Gazdasági Unióval (EAEU).

A listán számos olyan megállapodás is szerepel még, amely megkönnyíti az együttműködést Törökországgal, Nagy-Britanniával és az Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaival (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc).

Nos, a fenti elemzésből kiderül, hogy Szerbia (is) olcsón eladja a hazai munkaerőt a külföldi cégeknek, amelyeknek még különböző szubvenciókkal is kedveskedik, miközben a külföldi befektetők számos esetben – főleg az – az offshore zónákból érkezve egyéb kedvezményeket is élveznek.


Mini -kutatás


Az alábbi -kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini -kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


11
A magyar cégek a tizedikek a szerbiai befektetési listán, 420 részben vagy teljesen magyar kézben lévő cég működik Szerbiában

Szerinted érdemes-e befektetni Szerbiában?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava