Connect with us

Koszovó

Az USA felszólította Koszovót, hogy halassza el a szerb dinár kitiltását

A szerbbarát Richard Grenell arra figyelmeztetett, hogy a Biden-adminisztráció és az amerikai szenátus nem nézheti ölbe tett kézzel a koszovói miniszterelnök nemzetközi követeléseket figyelmen kívül hagyó kiszámíthatatlan viselkedését. A trumpi idők különmegbízottja szerint Kurtinak vagy fel kell hagynia a harciasságával, vagy biztonsági okokból ki kell vonni az amerikai csapatokat Koszovóból

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az amerikai külügyminisztériumnak nem tetszik Koszovó viselkedése
Az amerikai külügyminisztériumnak nem tetszik Koszovó viselkedése (Forrás: Internet)
Listen to this article

Az Egyesült Államok “mélyen ellenzi” Koszovó tervét a dinár felfüggesztésének folytatására a szerbek lakta északi országrészben. A és délszláv témákkal foglalkozó angol nyelvű hírportál, a Pavlovic Today beszámolója szerint az külügyminisztérium felszólította a koszovói kormányt, hogy “haladéktalanul” halassza el a dinár Koszovóban történő felfüggesztéséről szóló határozatának a végrehajtását. Az külügyminisztérium szóvivője azt mondta a portálnak, hogy az “Egyesült Államok mélységesen csalódott, és ellenzi azokat a terveket, amelyek szerint folytatná a döntés végrehajtását”. minden bizonnyal azért reagált különösen határozottan a fejleményekre, mert a koszovói vezetés az Egyesült Államok és az Európai Unió jóváhagyása nélkül kezdte meg a dinár kivezetését. Az Európai Unió csütörtökön ugyancsak felszólította Koszovót, hogy halassza el az euró bevezetését a szerbek által lakott északi területeken, ahol eddig a dinár volt a fizetőeszköz.

Az USA figyelmeztette Koszovót

Az említett portál beszámolója szerint a State Department ismételten felszólítják Koszovót arra, hogy haladéktalanul halassza el a döntés végrehajtását, amíg nem állnak rendelkezésre az európai normákat kielégítő eljárások, és amíg nem világosítják fel megfelelően a lakosságot arról, hogy miként zajlik le az átmenet.

Az illetékes szerint az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban határozott üzenetet küldött Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, aki korábban azt mondta, hogy ez az ügy számára “nem tárgyalható”.

A szóvivő bírálta a koszovói döntését, mert azt az Egyesült Államokkal és az EU-val folytatott “megfelelő előkészítés vagy konzultáció nélkül” jelentették be Pristinában.

Pavlovic Today

A State Department képviselője szerint az arra kérte a koszovói hatóságokat, hogy magyarázzák el, milyen “azonnali problémát kívánnak megoldani ezzel a rendelettel”, és hogy szükség van-e a sürgős intézkedésre, de erre Pristinából nem érkezett megfelelő válasz.

Az külügyminisztérium illetékese szerint sok koszovói állampolgár most nem tudja, hogyan fogja fizetni a számláit, vagy miként kapja meg a nyugdíját.

A washingtoni álláspont szerint ez a lépés “nincs összhangban Koszovó azon kötelezettségvállalásával sem, hogy az EU közvetítésével zajló párbeszéd által foglalkozik a kisebbségi közösség jólétét érintő kérdésekkel”.

A szóvivő szerint a jó kormányzás és a jó nemzetközi partnerség megköveteli, hogy szánjon időt a következmények felmérésére, a perspektívák áttekintésére és a működőképes megoldásról szóló konzultációra.

A State Department képviselője úgy vélte, hogy ez a döntés és a hasonló egyoldalú lépések korlátozzák az Egyesült Államokat abban, hogy Koszovó szószólójaként lépjen fel a nemzetközi színtéren.

A szerb postai takarékbank, a Poštanska Štedionica épülete a koszovói Zvečanban

A postai takarékbank, a Poštanska Štedionica épülete a koszovói Zvečanban (Forrás: KosSev)

Grenell szerbbarát álláspontja

Richard Grenell volt elnöki különmegbízott – aki jó kapcsolatokat ápol a belgrádi vezetéssel – a The Pavlovic Today-nek adott nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki a koszovói miniszterelnök “kiszámíthatatlan viselkedése” miatt, és egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösséggel való együttműködés megtagadása “veszélyezteti a koszovói missziókban résztvevő katonák életét”.

A Trump-kormányzat szerbiai és koszovói különmegbízottja két nappal ezelőtt nyilatkozott a délszláv, de főleg kérdésekkel foglalkozó portálnak. Szerinte ha Albin Kurti koszovói miniszterelnök azt akarja, hogy az amerikaiak továbbra is pénzt költsenek arra, hogy megvédjék a régió biztonságát a NATO-csapatokon keresztül, akkor abba kell hagynia az egyoldalú lépéseket, amelyek veszélyeztetik annak az 572 férfinak és nőnek a biztonságát, akik Texasból, Oklahomából, Iowából, Rhode Islandről és hamarosan Georgiából érkezve teljesítenek szolgálatot Koszovóban.

Grenell arra figyelmeztetett, hogy a Biden-adminisztráció és az szenátus nem nézheti ölbe tett kézzel a koszovói miniszterelnök nemzetközi követeléseket figyelmen kívül hagyó kiszámíthatatlan viselkedését. A trumpi idők különmegbízottja szerint Kurtinak vagy fel kell hagynia a harciasságával, vagy biztonsági okokból ki kell vonni az csapatokat Koszovóból.

Egy NATO-tisztségviselő megerősítette a Pavlovic Today-nek, hogy a KFOR keretében 4487 van Koszovóban, akik 27 nemzethez tartoznak, ebből 593 érkezett az Egyesült Államokból.

A BALK nemrég számolt be arról, hogy az védelmi minisztérium a Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS) által megerősítette, hogy az amerikai hadsereg közel ötven tagja indult az oklahomai Tulsából Koszovóba, ahol a texasi felkészülést követően csatlakozik a KFOR-hoz.

Az amerikai egység az önálló légi egészségügyi kiürítési (MEDEVAC), valamint a légi mozgási és légitámadási képességeket biztosítja a KFOR számára a nap 24 órájában a hét minden napján (24/7).

Az Oklamahából érkező alakulat kifejezetten Black Hawk UH-60M helikopterekkel végzi a légi szállítási és légitámadási feladatokat az egész hadműveleti területen, vagyis Koszovóban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy további ezer katonát és páncélos járműveket telepítenek Koszovóba, a katonák nemzetiségét azonban nem árulta el, viszont elfogadhatatlannak nevezte a Koszovóban tavaly történt erőszakos cselekményeket.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


21
Koszovó betiltja a dinár használatát, ami miatt fizetési problémák merülhetnek fel

Mi lehetne a megoldás?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékAz USA figyelmeztette KoszovótGrenell szerbbarát álláspontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an ambassador in...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékAz USA figyelmeztette KoszovótGrenell szerbbarát álláspontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved in the...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékAz USA figyelmeztette KoszovótGrenell szerbbarát álláspontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made the decision to build...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékAz USA figyelmeztette KoszovótGrenell szerbbarát álláspontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has been quite a bit...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékAz USA figyelmeztette KoszovótGrenell szerbbarát álláspontjaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of the Serbian...

Egy hét legjava