Connect with us

Koszovó

Az USA felszólította Koszovót, hogy halassza el a szerb dinár kitiltását

A szerbbarát Richard Grenell arra figyelmeztetett, hogy a Biden-adminisztráció és az amerikai szenátus nem nézheti ölbe tett kézzel a koszovói miniszterelnök nemzetközi követeléseket figyelmen kívül hagyó kiszámíthatatlan viselkedését. A trumpi idők különmegbízottja szerint Kurtinak vagy fel kell hagynia a harciasságával, vagy biztonsági okokból ki kell vonni az amerikai csapatokat Koszovóból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az amerikai külügyminisztériumnak nem tetszik Koszovó viselkedése
Az amerikai külügyminisztériumnak nem tetszik Koszovó viselkedése (Forrás: Internet)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Egyesült Államok “mélyen ellenzi” Koszovó tervét a szerb dinár felfüggesztésének folytatására a szerbek lakta északi országrészben. A szerb és délszláv témákkal foglalkozó angol nyelvű amerikai hírportál, a Pavlovic Today beszámolója szerint az amerikai külügyminisztérium felszólította a koszovói kormányt, hogy “haladéktalanul” halassza el a szerb dinár Koszovóban történő felfüggesztéséről szóló határozatának a végrehajtását. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta a portálnak, hogy az “Egyesült Államok mélységesen csalódott, és ellenzi azokat a terveket, amelyek szerint Pristina folytatná a döntés végrehajtását”. Washington minden bizonnyal azért reagált különösen határozottan a fejleményekre, mert a koszovói vezetés az Egyesült Államok és az Európai Unió jóváhagyása nélkül kezdte meg a dinár kivezetését. Az Európai Unió csütörtökön ugyancsak felszólította Koszovót, hogy halassza el az euró bevezetését a szerbek által lakott északi területeken, ahol eddig a dinár volt a fizetőeszköz.

Az USA figyelmeztette Koszovót

Az említett portál beszámolója szerint a State Department ismételten felszólítják Koszovót arra, hogy haladéktalanul halassza el a döntés végrehajtását, amíg nem állnak rendelkezésre az európai normákat kielégítő eljárások, és amíg nem világosítják fel megfelelően a lakosságot arról, hogy miként zajlik le az átmenet.

Az amerikai illetékes szerint az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban határozott üzenetet küldött Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, aki korábban azt mondta, hogy ez az ügy számára “nem tárgyalható”.

A szóvivő bírálta a koszovói kormány döntését, mert azt az Egyesült Államokkal és az EU-val folytatott “megfelelő előkészítés vagy konzultáció nélkül” jelentették be Pristinában.

Pavlovic Today

A State Department képviselője szerint az amerikai kormány arra kérte a koszovói hatóságokat, hogy magyarázzák el, milyen “azonnali problémát kívánnak megoldani ezzel a rendelettel”, és hogy szükség van-e a sürgős intézkedésre, de erre Pristinából nem érkezett megfelelő válasz.

Az amerikai külügyminisztérium illetékese szerint sok koszovói állampolgár most nem tudja, hogyan fogja fizetni a számláit, vagy miként kapja meg a nyugdíját.

A washingtoni álláspont szerint ez a lépés “nincs összhangban Koszovó azon kötelezettségvállalásával sem, hogy az EU közvetítésével zajló párbeszéd által foglalkozik a szerb kisebbségi közösség jólétét érintő kérdésekkel”.

A szóvivő szerint a jó kormányzás és a jó nemzetközi partnerség megköveteli, hogy Pristina szánjon időt a következmények felmérésére, a perspektívák áttekintésére és a működőképes megoldásról szóló konzultációra.

A State Department képviselője úgy vélte, hogy ez a döntés és a hasonló egyoldalú lépések korlátozzák az Egyesült Államokat abban, hogy Koszovó szószólójaként lépjen fel a nemzetközi színtéren.

A szerb postai takarékbank, a Poštanska Štedionica épülete a koszovói Zvečanban

A szerb postai takarékbank, a Poštanska Štedionica épülete a koszovói Zvečanban (Forrás: KosSev)

Grenell szerbbarát álláspontja

Richard Grenell volt elnöki különmegbízott – aki jó kapcsolatokat ápol a belgrádi vezetéssel – a The Pavlovic Today-nek adott nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki a koszovói miniszterelnök “kiszámíthatatlan viselkedése” miatt, és egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösséggel való együttműködés megtagadása “veszélyezteti a koszovói missziókban résztvevő amerikai katonák életét”.

A Trump-kormányzat szerbiai és koszovói különmegbízottja két nappal ezelőtt nyilatkozott a délszláv, de főleg szerb kérdésekkel foglalkozó amerikai portálnak. Szerinte ha Albin Kurti koszovói miniszterelnök azt akarja, hogy az amerikaiak továbbra is pénzt költsenek arra, hogy megvédjék a régió biztonságát a NATO-csapatokon keresztül, akkor abba kell hagynia az egyoldalú lépéseket, amelyek veszélyeztetik annak az 572 amerikai férfinak és nőnek a biztonságát, akik Texasból, Oklahomából, Iowából, Rhode Islandről és hamarosan Georgiából érkezve teljesítenek szolgálatot Koszovóban.

Grenell arra figyelmeztetett, hogy a Biden-adminisztráció és az amerikai szenátus nem nézheti ölbe tett kézzel a koszovói miniszterelnök nemzetközi követeléseket figyelmen kívül hagyó kiszámíthatatlan viselkedését. A trumpi idők különmegbízottja szerint Kurtinak vagy fel kell hagynia a harciasságával, vagy biztonsági okokból ki kell vonni az amerikai csapatokat Koszovóból.

Egy NATO-tisztségviselő megerősítette a Pavlovic Today-nek, hogy a KFOR keretében 4487 külföldi katona van Koszovóban, akik 27 nemzethez tartoznak, ebből 593 érkezett az Egyesült Államokból.

A BALK nemrég számolt be arról, hogy az amerikai védelmi minisztérium a Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS) által megerősítette, hogy az amerikai hadsereg közel ötven tagja indult az oklahomai Tulsából Koszovóba, ahol a texasi felkészülést követően csatlakozik a KFOR-hoz.

Az amerikai egység az önálló légi egészségügyi kiürítési (MEDEVAC), valamint a légi mozgási és légitámadási képességeket biztosítja a KFOR számára a nap 24 órájában a hét minden napján (24/7).

Az Oklamahából érkező alakulat kifejezetten Black Hawk UH-60M helikopterekkel végzi a légi szállítási és légitámadási feladatokat az egész hadműveleti területen, vagyis Koszovóban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy további ezer katonát és páncélos járműveket telepítenek Koszovóba, a katonák nemzetiségét azonban nem árulta el, viszont elfogadhatatlannak nevezte a Koszovóban tavaly történt erőszakos cselekményeket.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


22
Koszovó betiltja a dinár használatát, ami miatt fizetési problémák merülhetnek fel

Mi lehetne a megoldás?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava