Connect with us

Szerbia

Újvidéken 46 ezerrel több szavazó van, mint felnőtt lakos

A múlt héten nagy volt a felbolydulás a királypártiak háza táján, mert a Szerb Haladó Párt az utóbbi hetekben megkörnyékezte vagy megzsarolta a Szerb Királyság Megújulásáért Mozgalom helyi tanácsosait és országos képviselőit, hogy “árulják el a népakaratot”, és csatlakozzanak a kormányhoz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A királypártiakat különösen az dühítette fel, hogy a haladók őket is megpróbálták bnedarálni
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ezt a Szerb Királyság Megújulásáért Mozgalom (Pokret obnove Kraljevine Srbije, POKS) nevet viselő párt állapította meg, amely a Remény Szerbiáért, vagyis röviden csak a NADA koalíció tagja. A mozgalom azáltal jutott erre a következtetésre, hogy összehasonlította a 2022-es népszámlálás nyilvánosan elérhető adatait a választási bizottság által tavaly novemberben közzétett névsorral. Ennek alapján az derült ki, hogy Újvidéken 291 339 nagykorú állampolgár van, a Köztársasági Választási Bizottság (Republička Izborna Komisija, RIK) ugyanakkor 337 290 választásra jogosult személyt tartott nyilván, ami majdnem 46 ezerrel több, mint a felnőtt állampolgárok száma. A Szerb Királyság Megújulásáért Mozgalmat egyébként Vojislav Mihailović,a második világháborús csetnikparancsnok, Draža Mihailović unokája vezeti.

A királypártiak is csalást emlegetnek

Vojislav Mihailović, a POKS elnöke a párt honlapján állapította meg, hogy minden egyes nap újabb választási csalásokra derül fény a Szerb Haladó Párt részéről, különösen Belgrádban és Újvidéken, vagyis azokban a városokban, ahol a haladóknak a legkisebb a támogatottságuk.

– Egyáltalán nem lehetséges, hogy mintegy 46 ezerrel több választópolgár kerüljön az újvidéki választói névjegyzékbe, mint ahány nagykorú állampolgárt az alig egy évvel korábbi népszámlálás alkalmával vettek fel

– jelentette ki Mihailović, aki ebből azt a következtetést vonta le, hogy a különbséget az általa “nomádoknak” nevezett fantomszavazók jelentik, akik ugyan Újvidéken vannak bejegyezve, de nem élnek ott, és nincsenek kapcsolatban a várossal.

A Szerb Királyság Megújulásáért Mozgalom elnöke szerint az új választások megtartását Újvidéken, valamint a Vajdaságban és Belgrádban az ellenzék nem engedheti meg, amíg nem tisztítják meg a választói névjegyzéket.

Mihailović szerint a névjegyzékben csak a valódi szavazók maradhatnak, akik nem hamis lakhelyre vannak bejelentve, mert csak ők dönthetik el, hogy milyen városban szeretnének élni, és hogy azt miként rendezzék be.

A POKS vezetője szerint ma már mindenki számára világos, hogy az újvidékiek és a belgrádiak igen nyilvánvaló többsége miért nem titkolja az elégedetlenségét amiatt, hogy a Szerb Haladó Párt kapta a legtöbb szavazatot, bár kevesebb voksot szerzett, mint a többiek összesen.

Mihailović azt is megjegyezte, hogy a haladók és a szocialisták együtt sem kaptak több szavazatott Belgrádban és Újvidéken, mint az ellenzék, bár ez Szerbiában eléggé fluid halmazállapotú közeget jelent.

Aligha véletlen, hogy a POKS vezetője egy kalap alá vette a Szerb Haladó Pártot és a Szerbiai Szocialista Pártot, az viszont csoda, hogy nem gyömöszölte be a kalap alá a Vajdasági Magyar Szövetséget is.

Aleksandar Vučić a csalások eszmei atyja, és felelnie kell - állapította meg a POKS

Aleksandar Vučić a csalások eszmei atyja, és felelnie kell – állapította meg a POKS (Forrás: POKS)

Az egy nappal korábban kiadott közleményükben a királypártiak arra kérték az ellenzéket, hogy mindaddig ne vegyen részt semmilyen választásokon, amíg nem lesznek meg az azok megtartásához szükséges tisztességes és demokratikus feltételek, és nem válik megakadályozhatóvá a választói listákkal való visszaélés, miután azokon több tízezer fantomszavazót tartanak nyilván.

A POKS szerint a választási csalások eszmei atyja senki más nem lehet, mint Aleksandar Vučić szerb elnök, amiért felelnie kell, amikor felszabadulnak az intézmények a közvetlen befolyása alól.

– Vučić azonban nem annyira intelligens, hogy egyedül találjon ki ilyesmit, ő csak Milo Đukanović (volt montenegrói elnök) modelljét másolta le, aki több évtizedig csinálta ugyanezt a hazájában, és így maradt hatalmon (több évtizedig), ám ezt nem folytathatta örökké

– jelentette ki Vojislav Mihailović, a Szerb Királyság Megújulásáért Mozgalom vezetője, aki ezzel nyilván arra kívánt rávilágítani, hogy ennek egyszer Szerbiában is vége szakad.

Miért rágtak be a királypártiak?

A múlt héten nagy volt a felbolydulás a POKS háza táján, a Szerb Haladó Párt az utóbbi napokban és hetekben ugyanis megkörnyékezte vagy megzsarolta a királypárti mozgalom helyi tanácsosait és országos képviselőit, hogy – mint Vojislav Mihailović fogalmazott – árulják el a nép akaratát, és csatlakozzanak a kormányhoz.

Vojislav Mihailović,a második világháborús csetnikparancsnok, Draža Mihailović unokája

Vojislav Mihailović,a második világháborús csetnikparancsnok, Draža Mihailović unokája (Forrás: Screenshot, YouTube)

A királypárti mozgalom ezzel kapcsolatban név szerint Belgrádot, Kragujevácot, Paraćint és Vranjét említette, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a haladók két évvel ezelőtt eltávolították a POKS tagjait két helyi közösség vezetéséből is, mert nem támogatták a Koszovó elismerésére vonatkozó német-francia tervet, most viszont – amikor a többség megteremtéséhez szükségük lenne a POKS-ra – ez egyáltalán nem zavarja a haladókat.

– Mi sehol sem alkothatunk többséget azokkal, akik országunk területét az albánoknak adják, de facto elismerve a hamis Koszovót, mint államot, illetve annak személyi igazolványait és rendszámtábláit

– jelentette ki a POKS vezetője, aki ezáltal azt is világossá tette, hogy ők jobbról előzik a kormányzó Szerb Haladó Pártot, ugyanakkor – a királypártiaktól eléggé fura módon – azzal sem értenek egyet, hogy az ország egyetlen párt és egyetlen ember tulajdona legyen, és itt nem a dinasztia aktuális vezetőjére, hanem Aleksandar Vučićra gondolnak, mert hogy őt nem illeti meg a korona.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava