Connect with us

Szerbia

A barátság csodákra képes, a VMSZ ott is szerzett szavazatokat, ahol nem élnek magyarok

Az ifjú Pásztor szerint ez teljesen rendben van, és semmi “spektakuláris” nem történt azzal, hogy a VMSZ magában Szerbiában, beleértve Belgrádot is, körülbelül 4000 szavazatot kapott

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az ifjú Pásztor szerint a vajdasági magyarság soha nem tapasztalt egységet és tartást mutatott a választásokon (Forrás: VMSZ)
Az ifjú Pásztor szerint a vajdasági magyarság soha nem tapasztalt egységet és tartást mutatott a választásokon (Forrás: VMSZ)
A cikk meghallgatása

Nemigen élnek magyarok Szerbia déli részén, a Vajdasági Magyar Szövetség azonban ismét váratlanul sok szavazatot szerzett arrafelé a szerbiai parlamenti választásokon. A Južne vesti beszámolója szerint a VMSZ szinte minden délvidéki településen voksokhoz jutott, Vranjéban például kilencvenkettőhöz, pedig a 2022-es népszámlálás szerint csak hét magyar él a dél-szerbiai városban. dr. Pásztor Bálint ideiglenes elnök szerint ebben semmi különös nincs, mert a VMSZ általában három-ötezer szavazatot kap a Vajdaságon kívülről, amire akár azt is mondhatnánk, hogy választási csúcsokat dönt a szerb-magyar barátság.

A barátság csodákra képes a VMSZ esetében

A 2020-as választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség Vranjéban 424, a közeli Donji Neradovacban pedig 123 szavazatot kapott, a mostani választásokra azonban visszaesett a VMSZ támogatottsága arrafelé, mert Pásztorék csak 92 szavazatot könyvelhettek el Vranjéban, ahol mint említettük, hivatalosan csak hét magyar él.

A VMSZ azonban azzal vigasztalódhatott, hogy Leskovacban idén 116 támogatójuk volt, pedig ott csak 14 magyar van bevezetve a könyvekbe, Nišben pedig 140 voksot adtak le rájuk, miközben ott csak 54 magyarról tudni.

A Vajdasági Magyar Szövetség különösen népszerű Vlasotincéban, ahol 78-an szavaztak rá, pedig a városkának csak 4 magyar nemzetiségű lakosa van. Hasonló a helyzet Žitorađában is, ahol 41-en ikszeltek a VMSZ neve mellett, pedig van vagy két magyar a településen.

A vajdasági magyar párt további 35 szavazatot szerzett Vladičin Hanban, 29-et Prokupljéban, 27-et Pirotban és 24-et Aleksinacban. Egyszámjegyű szavazatszámuk van a többi dél-szerbiai településen, csak Medveđában nem szereztek egyetlen szavazatot sem.

A szerbiai Központi Választási Bizottság (Republička Izborna Komisija, RIK) szerint a VMSZ a dél- és kelet-szerbiai régióban összesen 1301 szavazatot gyűjtött be.

Az ifjú Pásztor szerint ez rendben van

dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője a december 17-i választásokat követően úgy nyilatkozott, hogy a VMSZ “megkérdőjelezhetetlenül győztes csapat”.

A párt kontrollja alatt álló újvidéki Magyar Szónak adott interjúban a megbízott elnök különösen arra volt büszke, hogy “a nemzet ilyen mértékű fogyása ellenére ennyire nagy a VMSZ támogatottsága”, ami szerinte arra kötelezi őket, hogy a jövőben még határozottabban küzdjenek minden egyes vajdasági magyarért.

Ez nem is lehet annyira nehéz, ha a Dél-Szerbiában élő szerbek is átérzik a vajdasági magyarok helyzetét, és amortizálják a magyar nemzetfogyást a Vajdaságban.

Az ifjú Pásztor szerint ez teljesen rendben van, és semmi “spektakuláris” nem történt azzal, hogy a VMSZ magában Szerbiában, beleértve Belgrádot is, körülbelül 4000 szavazatot kapott, az összesen 5 millió választásra jogosult személytől.

Abba most nem mennénk bele, hogy hivatalosan 6,5 millió szavazót tartanak nyilván Szerbiában, az egyik szám biztosan messze van a valóságtól.

– Tehát négyezer szavazat az összesen mintegy 5 millió szavazóból. Nagyon sokan vannak, akik értékelik a néhai Pásztor István munkáját azokon a területeken is

– mondta az ideiglenes vezető, aki szerint általában minden választáson 3-5 ezer szavazatot kap a VMSZ a Vajdaságon kívüli területekről.

Aleksandar Marton, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki (Zrenjanin) politikusa ezzel kapcsolatban azt kérdezte az X-platformon, hogy vajon honnan jöttek a “Vučić/Orbán-féle VMSZ szavazatai a dél- és kelet-szerbiai, šumadijai, és szandzsáki településeken, hiszen arrafelé alig van magyar.

A VMSZ – amelyet a választások éjszakáján Aleksandar Vučić szerb elnök a Szerb Haladó Párt tradicionális szövetségesének nevezett – a szavazatok 1,72%-át szerezte meg, és ezzel bejutott a szerbiai parlamentbe, ha csak az események nem fejlődnek addig, hogy meg kell ismételni a választásokat.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava