Connect with us

Szerbia

Az orosz diaszpórát aggodalommal tölti el a szerbiai helyzet, félnek a moszkvai befolyástól

A szerbiai orosz diaszpóra tagjai közül egyesek már azon gondolkodnak, hogy tovább kellene állni, mások viszont úgy vélik, hogy Szerbiában még mindig jobb a helyzet, mint Oroszországban, mert Moszkvában elképzelhetetlenek a belgrádihoz hasonló tüntetések

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nekraszova, az orosz bár Belgrádban
Már nem látják annyira rózsaszínben Szerbiát azok az oroszok, akik a belgrádi Nekraszova Bárban gyülekeznek, a bár szentpétervári mintára nyílt egy pékség helyén, nem messze az Illúziók Múzeumától (Forrás: Instagram, Nekrasova)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az egyre inkább radikalizálódó Ana Brnabić, szerbiai kormányfő, akit ezért az általa imádott elnök is megdicsért, a napokban köszönetet mondott az orosz titkosszolgálatoknak, mert megosztották a belgrádi vezetéssel az ellenzéki tüntetésekkel kapcsolatos információkat. Ettől azonban az Ukrajna elleni invázió elől Szerbiába menekült Putyin-ellenes oroszok ezrei borzongani kezdtek, mert attól tartanak, hogy választott országuk egyre inkább Moszkva befolyása alá kerül. Erről a Moscow Times számolt be, amely szerint a Szerbiába emigrált oroszok közül egyesek már azon gondolkodnak, hogy továbbállnak, mások viszont úgy vélik, hogy Szerbiában még mindig jobb a helyzet, mint Oroszországban, mert Moszkvában elképzelhetetlenek a belgrádihoz hasonló tüntetések.

Tovább kellene állni!

Egy moszkvai származású informatikus eleinte hálás volt azért, hogy beléphetett az Oroszországgal baráti kapcsolatokat ápoló Szerbiába, miután nem tudott uniós vízumot szerezni, orosz útlevéllel pedig számos ország be sem engedte.

– Gondolkodóba estem: össze kellene szedni a cuccaimat, és odébb kellene állni

– mondta Szergej, aki biztonsági okokból elhallgatta a vezetéknevét, miután a tavaly szeptemberi orosz mozgósítás elől lépett le, most viszont ijesztőnek tartja, hogy Szerbia egyszerre csak Oroszországgá változik.

– Szerbia volt az egyetlen hely, ahol rendben volt az orosz útlevél, bankszámlát nyithattam, lakást bérelhettem és normálisan élhettem. Ez lehetővé tette, hogy embernek érezzük magunkat

– mondta Szergej a Moscow Timesnak nyilatkozva, azzal pedig, hogy IT-munkát keres az Európai Unióban, rávilágított arra, amivel sokan szembesülnek a Szerbiába menekült oroszok közül.

Az orosz diaszpóra és a tüntetések

A Moscow Times szerint az orosz diaszpóra néhány tagja annyira aggódik, hogy maga is részt vesz a választási csalások miatt szervezett szerbiai tüntetéseken, mert attól tart, hogy Szerbia is autokráciába csúszik Vučić vezetése alatt.

Az orosz titkosszolgálatok belgrádi jelenlétére mi sem jobb bizonyíték, mint hogy a Kreml-barát Telegram csatornán működő RuSerbia felszólította az orosz diaszpóra tagjait, hogy tartsák magukat távol az ellenzéki tüntetésektől, mert ez nem az ő harcuk.

Becslések szerint a háromszázezres szerbiai orosz diaszpóra tagjai nagyrészt az ukrajnai háborút ellenző és Putyint elítélő aktivistákból áll össze – bár sokan egyszerűen üzleti céllal érkeztek Szerbiába.

A Moscow Times szerint a Szerbiában élő oroszok arra panaszkodnak, hogy egyre jobban érzik a szerb kormány figyelő tekintetét és Moszkva hosszú kezét.

Beszámolóik szerint a szerbiai választások előtt egyre inkább elterjedtek a háborúellenes orosz közösség zaklatásáról, a velük szembeni nyomásgyakorlásról és a kihallgatásokról szóló hírek.

Konkrét példa

Idén nyáron Szerbia deportálta a háborúellenes Orosz Demokratikus Társaság négy tagját, miután a szerb hatóságok nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekintették a tevékenységüket.

Ezzel is harcolnak

Ezzel is harcolnak: aláírásgyűjtés Jevgenyij Irzsanszkij mellett az X-platformon, jobbra Alekszandr Bocan-Harcsenko

Az egyikük Jevgenyij Irzsanszkij volt, aki Putyin-ellenes művészeket felvonultató koncerteket szervezett, állítása szerint ugyanis az orosz zenészek többsége ilyen, ezért fekete listára került, és általában külföldre kényszerült.

Az oroszbarát Ivica Dačić által vezetett szerbiai külügyminisztérium augusztus végén beidézte Irzsanszkijt, akit meghallgattak, majd közölték vele, hogy visszavonták a tartózkodási engedélyét.

Ezt közelebbről nem indokolták meg, viszont aláírattak vele egy papírt, miszerint „nemzetbiztonsági szempontból veszélyt jelent Szerbiára”, mindezt pedig a szerbiai Orosz Demokratikus Társaság közölte a médiával.

A szóban forgó társaság egyébként az ukránok és a bebörtönzött orosz másként gondolkodók számára gyűjt Szerbiában például az ilyen rendezvényekkel is, és ez nyilván nem tetszett a belgrádi kormánynak, vagy esetleg magának Dačićnak.

Vulin szerepe a kiutasításokban

A Moscow Times beszámolója szerint a kiutasítások Aleksandar Vulin volt belügyminiszter és szintén csak volt BIA-igazgató művének tekinthetők, akit gyakran látni Moszkvában.

A Szerbiában élő orosz aktivisták szerint Vulin, valamint az ott tevékenykedő orosz diplomaták, akiket biztonsági okokból kiutasítottak az EU-tagországokból, nyomást gyakorolnak a helyi politikusokra, hogy teljesítsék a kérésüket.

Az orosz portál itt jegyzi meg, hogy a Vučić választási kampányát támogató jobboldali csoportok a szavazás előtt egy nappal óriási orosz zászlót festettek Belgrád sétálóutcájának (Knez Mihailova) közepére, amelyen a Kreml kedvenc propagandaszlogenje, a „Dicsőség és erő” felirat volt olvasható.

Ugyanezek a szélsőségesek az orosz diaszpórát veszik célba, és mémeket tesznek közzé a fent már említett Telegram-csatornákon, amelyeken a “liberális árulók” elleni erőszakra buzdítanak.

Helena Ivanova, a brit Henry Jackson Társaság balkáni elemzője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a közvélemény-kutatások szerint összességében továbbra is jelentős Putyin szerbiai támogatottsága, és változatlanul 61 százalékon van, vagyis 22 százalékkal növekedett az ukrajnai háború kitörése óta.

Zoran Lutovac, az ellenzéki Demokrata Párt vezetője ugyan úgy vélte, hogy a szerbiai orosz közösség „humanitárius problémát” jelent Szerbia számára, viszont arra figyelmeztetett, hogy a Vučić-kormány egyre kevésbé lesz toleráns azokkal az oroszokkal szemben, akik Putyin szókimondó kritikusai.

A háborúellenes szerbiai orosz közösség tagjai ugyan azt mondják, hogy aggódnak, mert nem tudják, hogy mit hoz a jövő az ország (Szerbia) számára, ugyanakkor azt állítják, hogy a tüntetések valójában reménnyel töltik el őket, merthogy az ilyen megmozdulások hazájukban, Oroszországban elképzelhetetlenek.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

7
A szerb kormány egyre kevésbé toleráns azokkal az oroszokkal szemben, akik Putyin szókimondó kritikusai Szerbiában

Mi lehet a megoldás ebben a helyzetben?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava