Connect with us

Szlovákia

Miért nem épül fel a vajdasági szlovák kulturális központ?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KÖZPONTBAN: Szlovák ház a vajdasági Petrőcön. Több vajdasági településen élnek szlovákok, Petrőc mellett Ópazován (Stara Pazova), Atalfalván (Kovačica) és Kiszácson (Kisač)
Szlovák ház a vajdasági Petrőcön. Több vajdasági településen élnek szlovákok, Petrőc (Bački Petrovac) mellett Ópazován (Stara Pazova), Atalfalván (Kovačica) és Kiszácson (Kisač) (Kép forrása: X-platform)
A cikk meghallgatása

A szlovák kormány november végén úgy döntött, hogy más célra fordítja azt a valamivel több mint egymillió eurót, amelyet eredetileg egy vajdasági multifunkciós kulturális központra szánt. A projekt egy ideje már veszélyben volt, pedig úgy tűnik, szüksége lenne rá a közösségnek. A kormányhatározat indoklása szerint a szóban forgó pénzeszközök fel nem használása mögött a vajdasági szlovák közösség rendezetlen viszonyai állnak.

Kisebbségi politika

Peter Pellegrini szlovák és Ana Brnabić szerb miniszterelnök 2019-ben elsősorban Szerbia EU-csatlakozásáról tárgyalt, de szóba ejtették Koszovó ügyét, amelyben Szlovákia kiállt Szerbia mellett, illetve utódállamokként rendezték a Csehszlovákia és Jugoszlávia idejéből megmaradt adósságokat.

A kormányközi megállapodás alapján Szlovákia az így keletkező 6 millió eurós igényét a külföldön élő szlovákok támogatására tervezte fordítani. A Külföldön Élő Szlovákok Hivatala beruházásokat is elkezdett támogatni, többek között régi épületek rekonstrukcióját és új épületek építését.

A 2020-as kormányváltás után a legerősebb kormánypárt, az Oľano által vezetett külügyminisztériumnak kétségei támadtak az ilyen támogatások törvényességét illetően, és ezzel veszélybe került a vajdasági szlovákok erre a célra szánt 3 millió eurója is.

Szintén az Oľano képviselője, Milan Vetrák terjesztette be a törvénymódosítást, hogy egyértelművé tegyék a beruházások támogatásának lehetőségét.

Nem lesz szlovák kulturális központ

Milan Vetrák a 2023-as választásokon nem került be a parlamentbe, pártja pedig nevet váltott, így lett az Egyszerű Emberek és Független személyiségekből (Oľano) szerényen Szlovákia Mozgalom, de úgy tűnik, hogy a volt képviselő továbbra is élénken érdeklődik a szerbiai szlovák kisebbség ügyei iránt.

Ő hívta fel a figyelmet arra, hogy a szlovák kormány november végi ülésén úgy döntött, hogy a vajdasági kulturális központ építésére szánt 1,015 millió eurót más célra fordítják.

Vetrák ezzel kapcsolatban felidézte Pellegrini kormányfőként tett 2019-es ígéretét, hiszen az általa vezetett Hlas 2023-ban ismét a kormánykoalíció tagja lett. A Szlovákia Mozgalom most magyarázatot vár a Smer által jelölt Juraj Blanár külügyminisztertől, már csak azért is, mert annak pártja előszeretettel penget nemzeti húrokat.

A kormányhatározat indoklása szerint a szóban forgó pénzeszközök fel nem használása mögött a vajdasági szlovák közösség rendezetlen viszonyai állnak, nem sikerült ugyanis konszenzusra jutniuk a tervezett Szlovák Ház nagyságában, felszereltségében, de még az elhelyezkedésében sem, ahogy abban sem, mely szervezetek foglalhatják el és használhatják a még fel sem épült épületet.

Ennek következtében a projektre szánt összeget szét kívánják osztani.

Öld meg a szlovákot!

Pedig úgy tűnik, hogy a Szerbiában élő szlovákoknak szükségük lenne identitásuk megerősítésére, a Külföldön Élő Szlovákok Világszövetségének beszámolója szerint 2023 májusában (valójában március elején) a vajdasági Kiszácson ugyanis szlovákellenes feliratok jelentek meg, ráadásul nem ez volt az első eset a szlovákokkal szembeni intoleranciára.

Az „Elv, öld meg a szlovákot!” („Princip, ubi Slovaka”) szövegű graffiti ellen tiltakozását fejezte ki a Szerbiai Szlovák Anyácska (Matica slovenská v Srbsku) és a Szlovák Nemzeti Kisebbség Nemzeti Tanácsa is.

Az ügyben ugyan történt feljelentés ismeretlen személy ellen nemzeti, faji és vallási gyűlölet szítása, valamint intolerancia előidézésének gyanúja miatt, amelyet azonban az Újvidéki Főügyészség elutasított, miután a szerb rendőrség kiderítette, hogy kiskorú elkövetőről van szó, aki beismerte a bűncselekmény elkövetését, de a hatályos szerbiai törvények szerint fiatal kora miatt nem vonható felelősségre.

Az interneten közben olyan “versikébe” foglalt üzenetet is lehetet olvasni, hogy “Ubij Slovaka da Čeh nema brata”, vagyis “öld meg a szlovákot, hogy a csehnek ne legyen testvére”, ennek azonban tudomásunk szerint nem lett következménye.

Az eredeti és a szlovákellenes graffiti a szerbiai Kiszácson

Az eredeti és a szlovákellenes graffiti a szerbiai Kiszácson (Forrás: X-platform)

A kiszácsi feliratot – legalább az egyiket, mert több is volt – később átfestették, amivel az eredeti üzenet értelmét kifordították: „Általában szeresd a szlovákot” („U principu ljubi Slovaka”), amihez a fenti két kép bizonyítékként szolgál.

A legtámogatottabb szlovák közösség

A szlovák alkotmány szerint a Szlovák Köztársaság köteles támogatni a külföldön élő szlovákok nemzeti tudatát és kulturális identitását. Ennek szellemében Szlovákia évente oszt szét támogatásokat kulturális célokra.

A külföldön élő szlovák közösségek közül a szerbiai részesül a legtöbb és összességében a legnagyobb támogatásban, legutóbb 329 projektre 613.079 eurót kaptak.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia4 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország8 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékKisebbségi politikaNem lesz szlovák kulturális központÖld meg a szlovákot!A legtámogatottabb szlovák közösség A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó8 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava