Connect with us

Horvátország

ÁRULÁS: Zágrábban repülnek a fejek, szuperbotrány szinte a semmiből

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az árulást egy magasbeosztású kormánytag hajtotta végre.
Az árulást egy magasbeosztású kormánytag hajtotta végre. Balról Davor Filipović gazdasági miniszter, jobbról a jobbkeze, Jurica Lovrinčević miniszteri tanácsos
A cikk meghallgatása

Amikor ma (kedden, december 12-én) a horvát médiatérben a délelőtti órákban elkezdett terjedni a Nacional magazin újabb szenzációja, miszerint Davor Filipović gazdasági miniszter jobbkeze, Jurica Lovrinčević miniszteri tanácsos zsarolt egyes médiumokat, konkrétan a zágrábi helyi tv adót a Mreža (hálózat) TV-t. A Nacional birtokába került bizonyos audio felvételeknek, melyek tanúsága szerint Lovrinčević a Mreža újságírójával Marin Vlahovićtyal folytatott beszélgetése folyamán állami cégek hirdetéseinek átirányítását ajánlotta fel a Mreža TV-nek, amennyiben a pénzösszeg felét befizetik Lovrinčević magánszámlájára.

Hirdetések félpénzen és az árulás

Miután a nem túlzottan megbízható Nacionálról volt szó, eleinte senki sem vette nagyon komolyan a skandalumot, ám amikor a magazin weboldalán nyilvánosságra hozta a hangfelvételt, elkezdtek gyülekezni a fellegek.

A délutáni sziesztára még Branko Bačić, építésügyi miniszter, a kormány alelnöke óvatos nyilatkozatával vonultam, amelynek értelmében, ha igaz a hír, akkor Filipovićnak mennie kell, hogy fél három körül felsőbb, baráti hatalmak riasszanak: Plenković leváltotta a gazdasági minisztert.

A féltégla akkor vágódott csörömpölve a cukrászda kirakatába, amikor a Večernji list elújságolta: birtokában van azoknak a dokumentumoknak, amelyek bizonyítják, hogy Lovrinčević bizalmas jellegű, energetikapolitikát érintő információkkal látta el az ellenzéki Most (Híd) politikusait Nikola Grmoját és Zvonimir Troskotot.

A két ellenzéki politikus fellépésének köszönhetően a kormány, illetve a miniszterelnök arra kényszerült, hogy leváltsa a Horvát Villanygazdaság igazgatóját Frano Barbarićot.

Az “árulás” motívumai ez esetben a Barbarić és Filipović közötti viszályra vezethetők vissza. Ám a dolgok ezután még cifrábbá válnak. Mint kiderült Lovrinčević egyúttal, szintén a Most segítségével lejárató hadjáratot folytatott Mario Radić, a Hazafias Mozgalom (Domovinski pokret) oszlopos tagja ellen, de az egésznek szinte semmi köze nem volt a politikához.

Lovrinčević ugyanis egyike a műszaki és barkácscikkeket áruló Pevex kereskedelmi lánc részvényeseinek, pontosabban Pavao Vujnovac után a második legnagyobb részvényes a papírok 23,2 százalékával. Mario Radić a részvények 16,6 százalékát bírja, ám Pavao Vujnovac 36,62 százalékával ez a Pevex részvényeinek 53,3 százalékát jelenti.

Amikor Vujnovac és Radić a Pevex eladása mellett szavaztak, Lovrinčević és a kis részvényesek egy csoportja már hiába szavazott a döntés ellen.

Lovrinčević még 2022-ben beperelte a Pevex vezetését, de ebből valószínűleg nem lesz semmi haszna. A kuloárokban Lovrinčević tajtékzásának okát abban látják, hogy a Pevex két éve nem fizetett ki osztalékot, hivatkozva a befektetések szükségességére, és ezzel egy nagy csomó pénztől ütötte el Lovrinčevićet.

ÁRULÁS: Nem csak a Pevex mesterei mutatják meg, hogy kell hintaszéket összeeszkábálni

Nem csak a Pevex mesterei mutatják meg, hogy kell hintaszéket összeeszkábálni

2021-ben például az élelmes Lovrinčević 22 millió kuna osztalékban részesült, ami körülbelül 3 millió eurót tesz ki.

Szóval bosszút akart állni nemcsak Radićon, de Vujnovacon is, ám a manőver túl jól sikerült, mert egyúttal a miniszterelnököt és a kormányt is kellemetlen helyzetbe hozta.

Plenković rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze

A miniszterelnök elöljáróban megerősítette a hírt, hogy menesztette Filipović minisztert és Jurica Lovrinčevićet. Ennek okaként a napközbeni médiatudósításokat nevezte meg, amelyek kormánykörökben “zavart és megrökönyödést” váltottak ki.

A miniszterelnök szerint a kormányt kétszeresen is sokk érte. Az első, hogy a bizonyítékok “egy korrupt cselekedet tankönyvi példáját mutatják”, míg a második a média egyik képviselőjének segítségével az ellenzéknek továbbított bizalmas információk, amelyeket később ugyanezek “a kormány megbuktatására irányuló akcióik során használják fel”.

A miniszterelnök nehezményezte, hogy a Nacional úgy állította be a helyzetet, hogy a miniszter tanácsadója a kedvence volt, amit egy nagyon rosszindulatú állításnak tartott.

Ez véleménye szerint olyan képet fest, hogy nem bízott a saját miniszterében, ezért nevezett ki tanácsadót mellé. Az igazság szerinte ugyanakkor az, hogy Lovrinčevićet Filipović kívánságára nevezte ki.

Plenković szerint a művelet hat hónapig tartott és a meglátása szerint ez egy “megkérdőjelezhetetlen támadás” volt a kormány ellen. Plenković leszögezte, hogy a koalíciós partnerekkel egyetértésben hozták meg döntésüket, és a napokban konzultációt folytatnak az új gazdasági miniszter személyéről.

Az újságírók kérdésére, miszerint hogyan lehetséges, hogy ilyen sok minisztere érintett korrupciós ügyekben, Plenković azt válaszolta, hogy őt ezek a számok nem érdeklik.

– Engem az érdekel, hogy hány embernek van munkája, hogy a Schengenben vagyunk, hogy senki sem érezte meg az energiaválságot, hogy emeljük a fizetéseket és a nyugdíjakat… Ez az, amit én szeretek számolni, önök pedig csak számolják azt, amit fontosnak tartanak

– mondta határozott magabiztossággal Andrej Plenković, mi pedig várjuk a további fejleményeket, és halkan feltesszük a kérdést, hogy vajon ki lesz a következő miniszter, aki valamilyen okból kifolyólag távozik a horvát kormányból?

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia4 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország8 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékHirdetések félpénzen és az árulásPlenković rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó8 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava