Connect with us

Szerbia

Csalások gyanúja merült fel, az ellenzéki tagok összerántanák a választási bizottságot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Vajon mennyire megy bele a csalások vizsgálatába a szerbiai választási bizottság?
Vajon mennyire megy bele a csalások vizsgálatába a szerbiai választási bizottság? A választási logó ne tévesszen meg senkit, Koszovóban a szerbek nem járulhatnak az urnákhoz december 17-én!
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A “Szerbia az erőszak ellen” balközép koalíció delegáltjai a választási bizottság sürgős összehívását követelik a csalások gyanúja, vagyis diplomatikusabban fogalmazva a választások szabályszerűségével kapcsolatban felmerült kételyek miatt. A rendkívüli ülést azért rántanák sürgősen össze, hogy eloszlassák a választási rend megszegésével kapcsolatban felmerült gyanút, miután több “szabálysértésre” lettek figyelmesek. Az ellenzéki delegáltak ennek bejelentését arra is felhasználták, hogy kampányoljanak egy kicsit, felszólították ugyanis a választópolgárokat, hogy minél tömegesebben menjenek el szavazni, és így akadályozzák meg az esetleges manipulációkat. Az ellenzék abban bízik, hogy ha 60% fölé emelkedik a részvételi arány a választásokon, akkor a Szerb Haladó Párt nem tud ismét kormányt alakítani.

Sürgősen járjanak el a választási csalások esetében

Tanasije Marinković, a szerbiai választási bizottság tagja és a Belgrádi Egyetem Jogi Karának professzora úgy fogalmazott, hogy nincs demokrácia, ha az emberek nem állnak készen arra, hogy megvédjék azt. Marinković biztos abban, hogy az emberek készek, hogy megőrizzék a választáshoz való jogukat és a demokráciát, ezért nagy számban járulnak majd az urnákhoz.

A szerb professzor azt találta gyanúsnak, hogy nagyszámú hamis ajánlóívet találtak, és hogy sokan átjelentkeztek egy választási szempontból hasznosabb címre, hogy ott szavazhassanak. A szerbiai parlamenti választásokkal párhuzamosan részleges helyhatósági választásokat is tartanak, ami lehetővé teszi a választási csalásokat a szavazók ide-oda költöztetésével.

Tanasije Marinković, a szerbiai választási bizottság ellenzéki tagja a csalások megelőzését sürgeti

Tanasije Marinković, a szerbiai választási bizottság ellenzéki tagja természetesen az ellenzékhez közeli N1 televízióban szokott előfordulni (Screenshot, N1)

Marinković a rendkívüli ülésre vonatkozó kezdeményezéssel tesztelni egyúttal tesztelni a választási bizottság többi tagját, hogy a többség vajon önállóságot és függetlenséget tanúsít-e, és ezért kíváncsian várja a választási bizottság többi tagjának reagálását, ami eddig többnyire negatív volt az ellenzéki felvetések esetében.

Az ellenzéket képviselő belgrádi professzor azt szeretné, hogy forduljanak a Zagorka Dolovac köztársasági ügyészhez, aki általában úgy támogatja a szerb kormányt, hogy fontosabb ügyekben ritkán szólal meg, hogy adjon általános érvényű utasítást az ügyészeknek, aminek értelmében azoknak sürgősen el kell járniuk a választás menetét sértő bűncselekmények esetén.

Miért lenne erre szükség?

A választási bizottságba delegált ellenzéki képviselők szerint ez megkönnyítené az ilyen cselekmények, értsd a választási csalások miatt történő büntetőjogi vádemelést, és lehetőséget teremtene az ügyészek számára, hogy azonnali letartóztatást rendeljenek el a választási eljárás szabályszerűségét megsértő személyekkel szemben.

Vladimir Dragaš, akit szintén az ellenzék delegált a választási bizottságba, azt mondta, hogy a szavazóhelyeket úgy kellene elrendezni, hogy a (kormányzat által) megzsarolt személyek ne készíthessenek fotókat arról, hogy miként szavaztak.

Egy korábbi cikkünkből kiderült, hogy a Szerb Haladó Párthoz köthető call centeresek – akiket Vučić elnök személyesen is felkeresett – három ezer dinárt és munkalehetőséget kapnak, ha a szavazófülkében készített fotóval bizonyítják, hogy “helyesen adták le a voksukat”.

Vladimir Petrović, a választási bizottságba delegált harmadik ellenzéki képviselő szerint biztonsági kíséretet kell kapniuk a választási anyagoknak, beleértve ebbe a szavazóköri jegyzőkönyveket is, hogy eredeti formájukban érkezzenek, és megfelelő módon legyenek tárolva.

Az is felmerült, hogy mi történjen akkor, ha netalán bombariadót eredményező bejelentés történik, amire Petrović azt válaszolta, hogy ebben az esetben az ellenzék ragaszkodik ahhoz, hogy kompenzálják az elvesztegetett időt miután a rendőrség végrehajtotta az ellenőrzést, még akkor is, ha a szavazás ezáltal este nyolcig nem fejeződne be.

Miután az előrehozott szerbiai parlamenti választások során az egyik kardinális kérdés, hogy mekkora lesz a részvételi arány, ezért az ellenzék nem szeretné, hogy bármi is akadályozza a minél nagyobb részvételt, mondjuk ad absurdum egy nagyobb kiterjedésű bombariadó, mint amilyen az Ukrajna elleni agressziót követően érte Szerbiát.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava