Connect with us

Szerbia

A szerb elnök szerelmes Giorgia Meloniba(?) és a magyar zászló esete

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb elnök vörös rózsákból álló hatalmas csokorral fogadta az olasz miniszterelnököt
A szerb elnök vörös rózsákból álló hatalmas csokorral fogadta az olasz miniszterelnököt
Listen to this article

A szimbólumok szintjén a vörös rózsa az igaz szerelem és a határtalan szenvedély jelképe. Ez egy univerzális szimbólum, amelyet szerte a világon ismernek és értenek, még a Balkánon is. Ezért valamelyest meglepő, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök egy hatalmas vöröslő rózsacsokorral fogadta a belgrádi repülőtéren az olasz miniszterelnök asszonyt, és puszizkodás is volt. A fotók alapján lehetetlen megmondani, hogy hány rózsa volt a csokrétában, de nem sokat tévedünk, ha azt állítjuk, hogy mintegy 30-40 piros rózsával várta a szerb elnök az olasz kormányfőt. Giorgia Meloninak ez volt az első szerbiai látogatása, amelyet követően a szerb elnök kedvenc Instagramján királyi többesben megjegyezte, hogy remélhetőleg megmutatták a római kormány vezetőjének, hogy milyen az igazi szerb vendégszeretet. A BALK részéről mondhatnánk, hogy rózsás. Vučić ezt a mondatot azzal a várakozással toldotta meg, hogy hamarosan találkoznak! Mindennek hátterében zászlóismereti vita is kialakult a szerb internet népe és a belgrádi kormány titkársága között, amely annak a kiderítését célozta, hogy magyar vagy olasz zászlókkal köszöntötték-e Melonit azon az útvonalon, amelyen elhaladt.

Támogatás a szerb elnöknek

A reptéri rózsáskodás után Vučić a Szerbia Palotának nevezett betonmonstrumnál hivatalosan és ünnepélyesen is fogadta Melonit, majd négy szem közötti magánbeszélgetést folytattak, a látogatás magánjellegét az is megerősítette, hogy az olasz miniszterelnök a lányát is magával vitte Belgrádba, ami a reptéren készült felvételekből derült ki.

A látogatás időzítése arra utal, hogy ezzel a vasárnapi kiruccanással Meloni támogatni látszik a szerb elnököt a két hét múlva sorra kerülő parlamenti választások előtt, és lehet, hogy erre hamarosan más példa is lesz, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szükség esetén ugyanis felszokott tűnni Belgrádban.

Meloni Belgrádban először is olyan ígéretet tett, ami jóformán semmibe sem kerül, kijelentette ugyanis, hogy Róma számára fontos a nyugat-balkáni térség csatlakozása az európai családhoz, a szerb elnök pedig számíthat Olaszország támogatására az Európai Unióba történő közeledés során.

Az olasz miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt ígérte, hogy az olaszok az elsők között lesznek, akik valójában nem is az Európai Unió bővítését, hanem Európa újraegyesítését támogatják.

Kitért arra is, hogy Szerbia stratégiai fontosságú állam Olaszország számára, és kijelentette, hogy a jelenleg dúló súlyos válságok ellenére megnyílik a lehetőség az energetikai átállás, a mesterséges intelligencia terén, és minden olyan területen, amelyen a két ország együttműködhet.

Itt egyrészt arra lehet gondolni, hogy a tervek szerint a Fiat, vagyis jobban mondva a Stelantis a jövő évben megkezdi a Pandina néven emlegetett elektromos autóinak gyártását Kragujevácban, és hogy Szerbia leporolt egy majdnem tizenöt éves tervet, amelyben korábban tíz kis vízerőmű építését tervezték az olaszokkal közösen.

Nem mellékes körülmény, hogy a Pandina lesz az első elektromos autó, amelyet a Balkánon gyártanak, itt csak az lesz a kérdés, hogy milyen minőségben.

Természetesen, aki Szerbiába látogat, annak mondania kell valamit Koszovóval kapcsolatban is, ezért Meloni úgy fogalmazott, hogy Olaszország támogatja a konstruktív párbeszédet Belgrád és Pristina között, ami a nesze semmi, fogd meg jól kategóriájú nyilatkozatok közé tartozik.

A számok szerelmesei és a Stelantis

A találkozón a számok szerelmeseinek kedvéért az is elhangzott, hogy a Szerbiában megtelepedett olasz cégekben mintegy 150 ezer ember dolgozik, és hogy az éves árucsere 4,6 milliárd euró, de ez akár több is lehet majd, amikor a Stelantis megkezdi az elektromos autók gyártását Kragujevácban.

Erről már a szerb elnök beszélt, aki megjegyezte, hogy a Stelantis a Pandina gyártása mellett új befektetéseket generálhat a szerbiai autóiparban.

Ezt követően aztán jött a szokásos blabla, miszerint Szerbia végtelenül hálás az olasz miniszterelnöknek Olaszország jelentős és kitartó támogatásáért, amelyet Szerbiának nyújt az Európába vezető úton. Az igazat megvallva ezen az úton lenne mit lapátolni, mert idén sem sikerült egyetlen csatlakozási fejezetet sem megnyitni, és ez már így is marad, merthogy jönnek a választások, meg az ünnepek és a mindenféle hasfájások.

A szerb elnök a nagy hálálkodás közepette elővette azt az egyre gyakrabban használt mantráját is, miszerint ő személy szerint azért is hálás, mert Meloni meghallgatja őt, és erre mindig talált elegendő időt, miközben soha nem egyoldalúan tekintett a régió problémáira.

Lehet, hogy valamelyest túlzás a mindig időhatározó használata, miután, ha emlékezetünk nem csal, ez volt a két politikus első kétoldalú találkozója, ezért folyamatosságról nem nagyon lehet beszélni, viszont hogy valamiért csak fontos a szerb elnök számára Meloni személye, azt bizonyítja a hatalmas rózsacsokor is.

Zászlóismereti vita

Amíg Vučić és Meloni ilyen szépen egymásra talált, a háttérben zászlóismereti vita alakult ki egyrészt a szerb internet népe és egyes ellenzéki csatornák, másrészt a szerb kormány titkársága között.

Az internet népe és az ellenzék szerint ugyanis “ezek olyan balfékek”, hogy nem az olasz, hanem a magyar zászlót feszítették ki annak az útvonalnak a mentén, amerre Meloni elhaladt.

Milyen az olasz zászló? Balról jobbra haladva zöld-fehér-piros, vagyis pont ellenkezője a magyarnak.

Milyen az olasz zászló? Balról jobbra haladva zöld-fehér-piros, vagyis pont ellenkezője a magyarnak.

Megjegyzendő, hogy a fentebb említett betonpalotánál már rendes olasz zászlók lengtek, miközben az út mentén kihelyezett hosszanti csíkozású zászlók valóban nagyon hasonlítottak a magyar lobogóra, és a jelenlegi felfokozott választási hangulatban alkalmat adtak a nem “kormánypárti vallású” embereknek a belgrádi vezetés bírálatára.

Csakhogy a helyzet az, hogy nem történt hiba, mert ha a magyar és az olasz zászlót “lógatják”, vagyis függőlegesen feszítik ki vagy festik fel, akkor valóban nagy a hasonlóság, és a kérdésben járatlanok könnyen összekeverhetik a két lobogót, amelyeknek szinte ugyanazok a szinei.

A különbség a két zászló között függőleges használat esetén annyi, hogy más a színek elrendezése, a magyar zászló esetében piros-fehér-zöld a színek sorrendje balról jobb felé haladva, ugyanez az olasz zászló esetében viszont zöld-fehér-piros, tehát megállapítható, hogy jól történt meg az olasz zászlók kihelyezése.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

41
A horvát külügyminiszter kis híján lesmárolta német kollégáját egy berlini konferencián

Mennyire fejezhetők ki az érzelmek a nemzetközi színtéren?

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékTámogatás a szerb elnöknekA számok szerelmesei és a StelantisZászlóismereti vitaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékTámogatás a szerb elnöknekA számok szerelmesei és a StelantisZászlóismereti vitaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékTámogatás a szerb elnöknekA számok szerelmesei és a StelantisZászlóismereti vitaMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékTámogatás a szerb elnöknekA számok szerelmesei és a StelantisZászlóismereti vitaMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékTámogatás a szerb elnöknekA számok szerelmesei és a StelantisZászlóismereti vitaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense...

Egy hét legjava