Connect with us

Horvátország

FORTENOVA: Vujnovac fellélegezhet, a holland bíróság befagyasztotta a volt Sberbank-részvények szavazati jogát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Pavao Vujnovac, a horvát gázkirály. a holland fellebbviteli bíróság döntése: megtiltja részvényeseinek, hogy gyakorolják szavazati jogukat
Pavao Vujnovac, a horvát gázkirály, aki szeretné rátenni a kezét a Fortenovára (Montázs, illusztráció)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Fortenova közleménye értelmében, az SBK ART és tulajdonosa, Saif Alketbi nem rendelkezik szavazati joggal a Fortenovában, tekintettel arra, hogy a holland fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy az SBK ART részvényeseinek szavazatait be kell fagyasztani, mivel a vállalat szankciók alatt áll. A döntés azért született, hogy az SBK ART társaság fellebbezett a Fortenova Csoport és az OPEN PASS LIMITED, a Pavao Vujnovac által vezetett ENNA Group részét képező Fortenova részvényesei elleni eljárásban. A bíróság jogerős döntése megnyitotta az utat Pavao Vujnovac előtt a Fortenova Csoport önálló és akadálytalan irányításához. A Vujnovac által a napirenden javasolt közgyűlés teljes mértékben törvényes.

Az ENNA időt nyert

A határozat az Európai Bizottság által a szankciók működésének december elején elfogadott új értelmezésén alapul, ami kitöltötte a Fortenova és a Sberbank, azaz az SBK ART vállalat ügye által jelzett igazságszolgáltatási vákuumot. Az üggyel kapcsolatban azért Hollandiában döntöttek, mert a Fortenova betétjei/részvényei ott vannak bejegyezve.

Az Európai Bizottság utasítása, amelyet december 9-én adtak ki, döntő fontosságú volt a holland fellebbviteli bíróság azon döntése szempontjából, ami kimondta, hogy – függetlenül a (hivatalos) tulajdonosváltástól, azaz attól a tranzakciótól, amellyel a Sberbank eladta 41,82 százalékos részesedését az Egyesült Arab Emírségekből származó Saif Alketbinek (lásd az egyik kapcsolódó cikket!), megtiltja részvényeseinek, hogy gyakorolják szavazati jogukat a Fortenovát érintő bármely határozatban, és így elutasítja az SBK ART fellebbezését.

Ezzel a vukovári energetikai báró, Pavao Vujnovac holdingja, az ENNA időt nyert, rendezheti a sorait, és megtalálhatja annak a módját, hogyan vonja a legnagyobb horvát élelmiszeripari konszernt végérvényesen az irányítása alá.

Vujnovac, aki vagyonát a gázbizniszben alapozta meg, az utóbbi időben érdeklődni kezdett a mezőgazdaság és az élelmiszeripar iránt is, például a Neretva völgyében nagy vásárlásokba kezdett az ENNA Fruit cég révén, és valószínűleg már a közeljövőben ő fogja ellenőrizni az itt folyó mandarintermelést.

Vujnovac vonzódása a stratégiai jellegű iparágakhoz ezzel ismét kifejezésre jutott, és egyértelmű, hogy valamire készül, mert decemberben bejelentették, hogy eladja Horvátország egyik legnagyobb műszaki árukkal, épületanyaggal kereskedő bolthálózatát, a Pevex-et.

Nem elképzelhetetlen, hogy ez a tőkegyűjtés jele, amellyel az ENNA véglegesíteni akarja a Fortenova ellenőrzését. A horvát politika ideges reakció alapján annak idején arra lehetett következtetni, hogy ez az üzlet élvezte az állam támogatását, ami nem meglepő.

A Fortenova horvát kezekben maradása nemzeti érdekként is felfogható, különösen a világszerte kibontakozó élelmiszer-válság tükrében. Hogy hogyan képzelik kivásárolni az Alketbit-részvényeket, az jelenleg nem világos, de Vujnovacot nem kell félteni, majd csak megoldja valahogy.

4,5 tonna arany

Valahogy ide kívánkozik, hogy a horvátok idén rekordmennyiségű aranyat vásároltak, körülbelül 4,5 tonnát. Ennek oka a világválság mellett, minden bizonnyal az ellenőrizhetetlen eredetű pénz, amit a lakosság az ingatlanvásárlás mellett aranyba is menekített az euró bevezetése előtt.

– Nagyon elégedettek vagyunk az idei évvel, az év végére a befektetési arany szegmensben az előrejelzések szerint körülbelül 400 millió kuna bevételt fogunk elérni, ami 300 százalék feletti növekedést jelent az előző évhez képest

– mondta a Poslovni dnevnik gazdasági napilapnak Davor Žic, az Auro Domus marketingigazgatója. Becslése szerint idén összesen kétmilliárd kunáért vásároltak befektetési aranyat Horvátországban, kétszer annyiért, mint tavaly. Mennyiségileg nagyjából 4,5 tonna aranyról van szó.

Az előző évinél háromszor nagyobb bevételt ért el a Centar zlata (Aranyközpont) is, merthogy Josip Kokanović igazgató szavai szerint ez 680 millió kuna (több mint 900 ezer euró) körül mozgott.

A horvát aranykereskedők egyetértenek abban, hogy az ukrajnai háború volt a kiváltó ok, amely ilyen értékesítési eredményekhez vezetett, de nem ez volt az egyetlen tényező.

Véleményük szerint idén további motivációt jelentett az infláció növekedése, tekintettel arra, hogy a pénz veszít értékéből, de néhány korábbi ok, például a járvány következményei is érezhetők.

– Horvátországban ugyanakkor az emberek egy része az aranyat választotta ahelyett, hogy a kunát euróra váltotta volna

– mondta a már fent említett Davor Žic. Becslése szerint a vásárlók 20-30 százaléka döntött úgy, hogy éppen az euró érkezése miatt fekteti be a kunáit aranyba.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava