Connect with us

Szerbia

Indul az ellenzéki kampány, amely várhatóan csak nyílt színen zajlik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kampány
Belgrádban megtartották az ellenzéki konvenciót, mától indul az ellenzéki kampány (Forrás: Danas)
play icon A cikk meghallgatása

A szerb ellenzék is megkezdi a választási kampányt, most már hivatalosan is. A Szerbia az Erőszak Ellen elnevezésű koalíció, vagyis a demokratikus ellenzéknek nevezett tömörülés azonban attól tart, hogy nem veheti igénybe a sportcsarnokokat és egyéb termeket, mert a kormányzat állítólag megtiltotta azok kiadását számukra. Ezért nem marad más választásuk, minthogy az utcán, a tereken és a piacokon forduljanak az emberekhez. Belgrádban viszont sikerült megfelelő teremhez jutni, és így csütörtökön este megtartották az ellenzéki konvenciót, amely során bemutatták a fővárosi listát, személy szerint pedig annak vezetőjét, valamint az ellenzéki polgármesterjelöltet.

Indul az ellenzéki kampány

Szerbiában már eddig is nagyban kampányolt mindenki, a magát Európa-barátnak nevező ellenzék hivatalosan azonban ma kezdi meg a kampányt, amelyet ugyanúgy az elmaradottabb déli országrészből indít, mint a Szerb Haladó Pártnak kampányoló szerb elnök.

Az ellenzék pénteken Nišben kezd, majd szombaton Leskovacba, vasárnap Szendrőbe (Smederevo) utazik, hétfőn pedig Újvidéken folytatja a kampányt.
Aleksandar Vučić szintén Leskovacban kezdett, és tartott kampánygyűlést Szendrőben is, valószínűleg ezt kívánja az ellenzék ellensúlyozni.

A kampány várhatóan nyílt színen zajlik majd, a kormányzat ugyanis tiltja a sportcsarnokok és más termek kiadását az ellenzék számára, legalábbis ezt állítja Radomir Lazović a Baloldali Zöld Front társelnöke, aki szerint a másik módszer az, hogy ajtótól ajtóig haladva keressék meg az embereket.

Lazović szerint azt szeretnék elmondani az embereknek, hogy miként lehet megzabolázni a magas inflációt és megállítani az árak emelkedését.

Az ellenzéki politikus azt ígéri, hogy az intézményeket visszaadják az embereknek, miközben felszámolják a bűnözést és a korrupciót, ami miatt az egész ország lakossága rosszul él.

Radomir Lazović a Baloldali Zöld Front társelnöke választókkal találkozik

Radomir Lazović a Baloldali Zöld Front társelnöke választókkal találkozik (Forrás: Danas)

Biljana Stojković, az Együtt (Zajedno) párt társelnöke úgy véli, hogy a Szerb Haladó Párt és az Aleksandar Vučić által állított összes akadály ellenére az ellenzéki aktivisták kitartása és dacolása lehetővé teszi a kampány beindítását.

Pavle Grbović, a Szabad Polgárok Mozgalmának (Pokret slobodnih građana, PSG) elnöke megerősítette, hogy kevés nagygyűlést tartanak, ami összefüggésbe hozható a különböző csarnokok kiadásakor mutatkozó obstrukcióval.

Grbović úgy nyilatkozott, hogy a Szerbia az Erőszak Ellen nevet viselő koalíció elég sok ismert személyiséggel rendelkezik ahhoz, hogy minden települést fel tudjanak keresni.

A liberális vezető szerint arról szeretnék meggyőzni az embereket, hogy van alternatíva, és hogy képesek felépíteni az erőszak-, a gyűlölködés- és diszkriminációmentes társadalmat.

A belgrádi konvenció

A kampánykezdet előtt csütörtökön este tartották meg a belgrádi Ifjúsági Központban a Szerbia az Erőszak Ellen ellenzéki tömörülés első konvencióját, amelyen bemutatták a fővárosi jelölteket.

A szerbiai erőszakellenes koalíció konvencióján felszólalt a belgrádi választási lista vezetője és az ellenzék polgármesterjelöltje, akik beszédükben ismertették a koalíció céljait, amelyek közül az egyik a légszennyezés megszüntetése, megfogalmazásuk szerint ugyanis nem élhetnek olyan városban, amelynek a levegője megöli a lakosságát.

Dobrica Veselinović, az ellenzéki lista vezetője úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb célnak az erőszak felszámolását tartja mindenütt, az utcákon, az iskolákban és az óvodákban, második helyre pedig a városi közlekedés rendbetételét tette, különös tekintettel arra, hogy közeleg a tél, amikor a légszennyezés kimondottan magas értékeket produkál.

Vladimir Obradović ellenzéki polgármesterjelölt, aki a kormánypárti jelölttel, Aleksandar Šapić jelenlegi polgármesterrel küzd meg a posztért, azt ígérte, hogy Belgrád biztonságos város lesz a gyerekek szempontjából, ezzel a május 3-i iskolai lövöldözésre utalt, amelyet követően kialakult a Szerbia az Erőszak Ellen nevet viselő ellenzéki tömörülés.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

31
Decemberben előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava