Connect with us

Szerbia

Indul az ellenzéki kampány, amely várhatóan csak nyílt színen zajlik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kampány
Belgrádban megtartották az ellenzéki konvenciót, mától indul az ellenzéki kampány (Forrás: Danas)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerb ellenzék is megkezdi a választási kampányt, most már hivatalosan is. A Szerbia az Erőszak Ellen elnevezésű koalíció, vagyis a demokratikus ellenzéknek nevezett tömörülés azonban attól tart, hogy nem veheti igénybe a sportcsarnokokat és egyéb termeket, mert a kormányzat állítólag megtiltotta azok kiadását számukra. Ezért nem marad más választásuk, minthogy az utcán, a tereken és a piacokon forduljanak az emberekhez. Belgrádban viszont sikerült megfelelő teremhez jutni, és így csütörtökön este megtartották az ellenzéki konvenciót, amely során bemutatták a fővárosi listát, személy szerint pedig annak vezetőjét, valamint az ellenzéki polgármesterjelöltet.

Indul az ellenzéki kampány

Szerbiában már eddig is nagyban kampányolt mindenki, a magát Európa-barátnak nevező ellenzék hivatalosan azonban ma kezdi meg a kampányt, amelyet ugyanúgy az elmaradottabb déli országrészből indít, mint a Szerb Haladó Pártnak kampányoló szerb elnök.

Az ellenzék pénteken Nišben kezd, majd szombaton Leskovacba, vasárnap Szendrőbe (Smederevo) utazik, hétfőn pedig Újvidéken folytatja a kampányt.
Aleksandar Vučić szintén Leskovacban kezdett, és tartott kampánygyűlést Szendrőben is, valószínűleg ezt kívánja az ellenzék ellensúlyozni.

A kampány várhatóan nyílt színen zajlik majd, a kormányzat ugyanis tiltja a sportcsarnokok és más termek kiadását az ellenzék számára, legalábbis ezt állítja Radomir Lazović a Baloldali Zöld Front társelnöke, aki szerint a másik módszer az, hogy ajtótól ajtóig haladva keressék meg az embereket.

Lazović szerint azt szeretnék elmondani az embereknek, hogy miként lehet megzabolázni a magas inflációt és megállítani az árak emelkedését.

Az ellenzéki politikus azt ígéri, hogy az intézményeket visszaadják az embereknek, miközben felszámolják a bűnözést és a korrupciót, ami miatt az egész ország lakossága rosszul él.

Radomir Lazović a Baloldali Zöld Front társelnöke választókkal találkozik

Radomir Lazović a Baloldali Zöld Front társelnöke választókkal találkozik (Forrás: Danas)

Biljana Stojković, az Együtt (Zajedno) párt társelnöke úgy véli, hogy a Szerb Haladó Párt és az Aleksandar Vučić által állított összes akadály ellenére az ellenzéki aktivisták kitartása és dacolása lehetővé teszi a kampány beindítását.

Pavle Grbović, a Szabad Polgárok Mozgalmának (Pokret slobodnih građana, PSG) elnöke megerősítette, hogy kevés nagygyűlést tartanak, ami összefüggésbe hozható a különböző csarnokok kiadásakor mutatkozó obstrukcióval.

Grbović úgy nyilatkozott, hogy a Szerbia az Erőszak Ellen nevet viselő koalíció elég sok ismert személyiséggel rendelkezik ahhoz, hogy minden települést fel tudjanak keresni.

A liberális vezető szerint arról szeretnék meggyőzni az embereket, hogy van alternatíva, és hogy képesek felépíteni az erőszak-, a gyűlölködés- és diszkriminációmentes társadalmat.

A belgrádi konvenció

A kampánykezdet előtt csütörtökön este tartották meg a belgrádi Ifjúsági Központban a Szerbia az Erőszak Ellen ellenzéki tömörülés első konvencióját, amelyen bemutatták a fővárosi jelölteket.

A szerbiai erőszakellenes koalíció konvencióján felszólalt a belgrádi választási lista vezetője és az ellenzék polgármesterjelöltje, akik beszédükben ismertették a koalíció céljait, amelyek közül az egyik a légszennyezés megszüntetése, megfogalmazásuk szerint ugyanis nem élhetnek olyan városban, amelynek a levegője megöli a lakosságát.

Dobrica Veselinović, az ellenzéki lista vezetője úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb célnak az erőszak felszámolását tartja mindenütt, az utcákon, az iskolákban és az óvodákban, második helyre pedig a városi közlekedés rendbetételét tette, különös tekintettel arra, hogy közeleg a tél, amikor a légszennyezés kimondottan magas értékeket produkál.

Vladimir Obradović ellenzéki polgármesterjelölt, aki a kormánypárti jelölttel, Aleksandar Šapić jelenlegi polgármesterrel küzd meg a posztért, azt ígérte, hogy Belgrád biztonságos város lesz a gyerekek szempontjából, ezzel a május 3-i iskolai lövöldözésre utalt, amelyet követően kialakult a Szerbia az Erőszak Ellen nevet viselő ellenzéki tömörülés.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia10 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava