Connect with us

Koszovó

Ellenséges körülmények között játszott az izraeli válogatott Koszovóban, kifütyülték őket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

izraeli
Szerbül/oroszul írta ki az UEFA Pristinában, hogy békét szeretne (Screenshot, X-platform)
play icon A cikk meghallgatása

Csökkentek Izrael kijutási esélyei az Európa Bajnokságra, miután vasárnap (november 12-én) 1-0-ra elveszítette a Koszovóval lejátszott mérkőzését, amelyet a Hamász október 7-i véres akciói miatt halasztottak el. Valójában nem ez a hír, hanem inkább az, hogy az izraeli válogatott ellenséges körülmények között játszott Pristinában, ahol kifütyülték az izraeli himnuszt, és a játékosok szinte minden labdaérintését füttyszó fogadta.

Pályára lépett az izraeli válogatott

Ez volt az első futballmérkőzés Izrael számára, amelyet a Hamász október 7-i támadásának és az azóta folyamatban lévő gázai háborúnak az árnyékában játszottak.

Az összecsapást eredetileg október 15-ére tervezték, de elhalasztották az ismert események miatt.

A mérkőzés egyetlen találatát Milot Rashica szerezte a 41. percben, akinek a lövését az izraeli kapus, Omri Glazer nem tudta hárítani.

Ennek is van némi politikai pikantériája, Glazer ugyanis nem csak az izraeli válogatott, hanem a belgrádi Crvena Zvezda kapusa is, a Zvezda pedig a szerb elnök, Aleksandar Vučić kedvenc csapata.

Koszovó ezzel a győzelemmel megerősítette a pozícióját az I csoport negyedik helyén, rögtön Izrael mögött, a csoportot Románia vezeti Svájc előtt. Nehezen hihető, hogy ennek a kettősnek valamelyikét Izrael vagy esetleg Koszovó beéri.

– Annál is inkább csalódottak vagyunk, mert nem tudtunk egy kis boldogságot lopni az otthoniak szívébe, vagy mosolyt csalni az arcukra

– jelentette ki a találkozót követően Alon Hazan, az izraeli csapat szövetségi kapitánya.

Az UEFA és a béke

Az izraeli focisták rendkívül erős rendőri felügyelet közepette érkeztek a stadionba, biztonságukra a koszovói rendőrség különleges egységének tagjai vigyáztak, a környező épületek tetején pedig mesterlövészek posztoltak.

A pristinai összecsapás előtt az UEFA egy PEACE-МИР feliratú transzparenst helyezett el a játéktéren a két ország zászlaja közé, amikor a játékosok még csak bemelegítettek.

izraeli

PEACE-МИР: Túlbuzgó volt az UEFA

A transzparens túlbuzgó kiterítése elég nagy melléfogás volt, a МИР szó használata ugyanis a béke szerb és orosz megfelelője, amire az UEFA csinovnyikjai nem figyeltek.

Valószínűleg az ukrán háborúra hajazó feliratokból maradt egy-kettő raktáron, ezek egyikét vitték be a pályára.

A mérkőzést a nagy kockázatú találkozók közé sorolták, miután a koszovói lakosság jelentős része a palesztinokat támogatja, bár a koszovói vezetés az októberi véres eseményeket követően egyértelműen Izrael mellett állt ki.

A koszovói miniszterelnök elítélte az Izrael elleni terrortámadásokat, és úgy fogalmazott, hogy Koszovó Izrael népével van a jelenlegi hihetetlenül nehéz időkben.

Albin Kurti álláspontja sok bírálatot váltott ki a közösségi médiában.

Foci és politika

Izrael a legutóbbi ország, amely a Trump-kormányzat diplomáciai nyomásának engedve 2020-ban elismerte Koszovó függetlenségét, míg a balkáni ország az úgynevezett washingtoni szerződés alapján 2021-ben megnyitotta nagykövetségét Jeruzsálemben!

izraeli

A pristinai nagyszálló és a szelektív szolidaritás elve

A mérkőzést megelőzően az ország egyik vezető feminista kollektívája palesztin zászlót engedett alá a pristinai Grand Hotel egyik fő erkélyéről a palesztin néppel való szolidaritás jeléül.

A zászlót a hatóságok eltávolították, miközben a csoport Ukrajna támogatására vonatkoztatva elítélte a szelektív szolidaritást, és ragaszkodott minden nép szabadsághoz való jogának tiszteletben tartásához.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava