Connect with us

Horvátország

Halálos kimenetelű szerencsétlenséget okozott a horvát védelmi miniszter, azonnal leváltották

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

frontális ütközés szerencsétlenség
Egy emberéletet követelő frontális összeütközés okozott a horvát védelmi miniszter (Forrás: Index.hr)
play icon A cikk meghallgatása

A horvát védelmi miniszter közlekedési szerencsétlenséget okozott, amelyben egy ember életét vesztette, ő pedig súlyosan megsérült. A zágrábi kormány részvétét fejezte ki a közlekedési balesetben elhunyt másik sofőr családjának, Andrej Plenković miniszterelnök pedig azonnal leváltotta a miniszterét. Ezt azonban nem kell a demokrácia diadalának tekinteni, hanem inkább egy kínálkozó alkalomnak, hogy megszabaduljon Mario Banožićtól, akinek a lemondását már régóta követelte a miniszterelnök ádáz ellenfelének számító Zoran Milanović horvát államfő. A miniszterelnök nem tehette meg, hogy teljesíti az elnöki kérést, mert akkor gyengének mutatkozott volna, most viszont saját indíttatásból és kényszerűségből pöccinthette ki a kormányból Banožićot, ami mégis csak másképp fest, akit valószínűleg egyébként is lecsuknak, hogy gyakorolja egy kicsit a börtöngolfot vagy netalán a börtönvadászatot.

Menesztéssel felérő szerencsétlenség

Andrej Plenković szombaton tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy menesztette Mario Banožić (1979) védelmi minisztert, miután az a reggeli órákban halálos kimenetelű közlekedési szerencsétlenséget okozott a Vinkovce (Vinkovci) és Zsupanya (Županja) közötti úton.

A horvát miniszterelnök először részvétét fejezte ki a szerencsétlenségben elhunyt Goran Šarić családjának, aki után két kislány maradt, ugyanakkor közölte, hogy felvették a kapcsolatot a súlyos sérüléseket szenvedett miniszter feleségével.

Ezt követte a bejelentés Banožić kirúgásáról, ami annyira véglegesnek tekinthető, hogy már ki is nevezték az utódját az eddigi államtitkár Zdravko Jakop személyében.

frontális ütközés szerencsétlenség

A horvát védelmi miniszter nagy vadász (Forrás: YouTube)

Plenković megjegyezte, hogy a második kategóriás védett személyeknek joguk van ahhoz, hogy maguk vezessenek, de az esetükben is jobb, ha a sofőrjük ül a volán mögé.

A horvát miniszterelnök nem tudta megerősíteni azokat az információkat, hogy Mario Banožić a szerencsétlenséget megelőző este egy ünnepségen vett részt, ami körmönfont utalás arra, hogy a miniszter alkoholos befolyásoltság alatt vezetett.

Plenković úgy nyilatkozott, hogy ezzel kapcsolatban nincsenek megbízható információi, vagyis nem tudja, hogy mit csinált a most már csak volt védelmi miniszter az említett időben.

A ködben előzött

A horvát védelmi miniszter terepjárója egy kombival ütközött Kelet-Szlavóniában, amikor a hivatalosan is megerősített értesülések szerint Mario Banožić a ködös időben egy kamiont előzött, és ennek során egy kombival ütközött.

A másik jármű sofőrje, a negyven éves Goran Šarić életét vesztette. A Privlakából származó férfi után két kislány maradt a felesége gondjaira, bár a horvát miniszterelnök jelezte: megtalálják a módját, hogy segítsenek Šarić családjának.

A volt minisztert az intenzív osztályon ápolják az eszéki kórházban, ahova napközben szállították át Vinkovceből, amelynek a közelében a szerencsétlenség történt.

Mario Banožić súlyosan megsérült, a hivatalos közlések szerint nincs ugyan életveszélyben, bár az orvosok sokkal szofisztikáltabban fogalmaznak utalva a volt védelmi miniszter fejsérüléseire, amelyeket fej- és agyi zúzódásként írnak le.

Az orvosok arról számoltak be, hogy Banožić nem vesztette el az eszméletét, viszont a szerencsétlenségre nem emlékszik, ami szintén orvosi közlés szerint nem szokatlan ilyen körülmények között.

A vinkovcei kórházigazgató elmondta azt is, hogy a miniszter fejsérülése további felügyeletet és megfigyelést igényel, ezért átvitték Eszékre, ahol szintén az intenzív osztályon helyezték el.

Ki is ez a Banožić?

A horvát kormány egyik gyenge láncszeme, a horvát média szerint senki sem érti, hogyan lett egy hozzá hasonló emberből állami vagyonügyi miniszter – ennek a megbízatásnak a során magának is kiosztott egy nagyméretű állami lakást -, majd átvette a védelmi tárca vezetését.

Már a középiskola második osztályában megkezdte a felkészülést a védelmi miniszteri posztra, hatalmas ütközeteket követően sikerült ugyanis átmennie a pótvizsgán, és így harmadikosként folytathatta a tanulmányait.

Ezt követően Banožić a híres/hírhedt eszéki Közgazdaságtudományi Karra került, ahol párttársa, Gabrijela Žalac is végzett, aki miniszterként hűtlen kezelést mutatott be, de a Horvát Demokratikus Közösség számos más tagja is ott fejezte be tanulmányait, Banožićnak ezt 2002-ben sikerült abszolválnia, 2013-ban pedig egy doktorátust is összehozott.

Politikai karrierje akkor kezdődött, amikor nagykorú lett, ugyanis azt követően szinte azonnal belépett a Horvát Demokratikus Közösségbe, ami által szépen kapaszkodott felfelé a ranglétrán, először Vukovár-Szerém megyében, majd összállami szinten, 2019-ben ugyanis bekerült a kormányba, ahol az állami vagyonkezelési minisztériumot vezette, majd annak megszűnését követően védelmi miniszter lett, bár ehhez kapcsolódó kérdésekkel soha nem foglalkozott.

Közgazdasági témákban ugyanakkor járatosnak kellene lennie, de tapasztalatokkal azon a téren sem rendelkezik, mert egyetlen napot sem töltött a reálgazdaságban, miután különböző megyei vagy állami posztokat bitorolt, tehát egy univerzális ember, bármit rábízhatnak, semmihez sem ért.

A horvát büntetőtörvénykönyv szerint a halálos végkimenetelű közlekedési szerencsétlenség 3-tól 15 évig terjedő börtönnel sújtható, súlyosbító körülmény lehet, ha netalán még alkoholt is fogyasztott, ami hamarosan kiderül, mert vizelet- és vérmintát vettek tőle ennek a körülménynek a vizsgálatára.

Ha viszont sikerül bizonyítani, hogy a miniszter gondatlansága idézte elő a halálos szerencsétlenséget akkor is ülnie kell, ebben esetben azonban a büntetés egy és nyolc év között mozoghat, bár ennek a bizonyítása nem lesz könnyű, mert gondatlanságból nem lehet nyomni a gázt.

A horvát és úgy általában a balkáni bíráskodási és büntetésvégrehajtási gyakorlatot látva azonban bármit el tudunk képzelni, akár még azt is, hogy az esetleg kirótt büntetést Banožić golfozással, vagy ad absurdum vadászgatással tölti, valami hasonlóra ugyanis volt már példa a Magyarországon embert gázoló Radimir Čaćić esetében. Ez természetesen csak akkor fordulhat elő, ha annyira felépül, hogy ilyesmire alkalmas/képes legyen, mert elég súlyosnak tűnnek a sérülései.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava