Connect with us

Szerbia

Lemondott a szerb titkosszolgálati vezető, mert Amerika és Európa bántotta

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szolgálat szerb világ
A Szerb Világ szószólója is hallatott magáról (Forrás: Danas)
play icon A cikk meghallgatása

Visszavonhatatlanul lemondott tisztségéről Aleksandar Vulin, a szerbiai polgári titkosszolgálat, a Biztonsági Tájékoztató Ügynökség (Bezbednosno informativna agencija, BIA) igazgatója, akit az Egyesült Államok júliusban szankcióval sújtott, mert állítólag érintett a “szervezett bűnözésben és a kábítószer-kereskedelemben”, ráadásul egy magyar rendőrkutya is megugatta. (A történetben más magyar szál is van.) Vulin, aki Aleksandar Vučić szerb elnök közeli munkatársa, távozását azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió “az ő fejét kéri cserében azért, hogy ne vezessenek be szankciókat Szerbiával szemben”. Vulin nyilatkozata – amelyet az alábbiakban ismertetünk – Milorad Dodik nagyszerb tirádáit követően az utóbbi időben a második eklatáns példája a szerb nacionalizmus előretörésének.

Megkapták egy szerb fejét

A szerb polgári titkosszolgálat vezetője és a “Szerb Világ” szószólója közleményben tudatta a nagyérdeművel, hogy lelép a színről, mert nem akarja, hogy miatta nyomás nehezedjen Szerbiára és a szerb világra, és hogy személye zsarolásra adjon okot.

– Nem kaptak szankciókat Oroszország ellen, nem kapták meg Koszovó Szerbia részéről történő elismerését, de egy szerb fejét megkapták

– mondta hatásvadász módon Vulin, aki korábban a Koszovóval foglalkozó kormányhivatal, majd a munkaügyi, azt követően a védelmi, később pedig a belügyi tárca vezetője volt, hogy végül egy rotáció által a BIA igazgatójának székében kössön ki.

szolgálat, szerb világ

Egy húron pendülnek: Nagy-Szerbia és a Szerb Világ szószólói (Forrás: US Firenews)

Christopher Hill, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete különösen “ki volt hegyezve” Vulinra, akire bizonyára még a kilencvenes évekből emlékezik, amikor a most lemondott titkosszolgálati vezető Slobodan Milošević feleségének, Mirjana Markovićnak az alattvalója volt, miután a Jugoszláv Egyesült Baloldal nevű balszélső háborús párt szóvivőjeként tevékenykedett.

Az amerikai nagykövet a BIA vezetőjének júliusi megszankcionálásakor kijelentette, hogy “az Egyesült Államok alaposan tanulmányozta Vulint és tevékenységét, és arra a következtetésre jutott, hogy ő nem az a személy, akit Amerikában szívesen látnának”.

Az Egyesült Államok konkrétan hivatali visszaéléssel vádolta meg, washingtoni állítások szerint Vulin segítette Slobodan Tešić szintén megszankcionált szerb fegyverkereskedőt, hogy illegális fegyverszállítmányai szabadon átjussanak Szerbia határain, és hogy lehetőséget biztosított a rosszindulatú orosz befolyás térhódítására a térségben.

Vučić akkor nyilvánosan megvédte Vulint, akit szerinte nem a bűnözés és a korrupció miatt büntettek meg az amerikaiak, hanem azért mert ő nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben: ha ezt megtette volna, akkor a BIA igazgatója nem került volna amerikai szankciók alá, Vulinnak pedig valami olyasmit üzent, hogy rá se hederítsen, nem fog fájni, ő is volt már szankciók alatt.

Hill akkor is kikelt Vulin ellen, amikor az még tavaly belügyminiszterként Moszkvában járt a pipogya Nikola Selaković külügyminiszter helyett, nem sokkal a BIA élére történt kinevezését követően pedig január közepén az Egyesült Államok jegelte a kapcsolatait a szerbiai polgári titkosszolgálattal.

Hőst csinálnak belőle!

Aleksandar Vulin a BIA honlapján jelentette be, hogy lemond tisztségéről, amihez egy szép kis történetet is kerekített.

szolgálat, szerb világ

– Aleksandar Vučić és Szerbia fenyegetésekkel és zsarolással néz szembe, amelyek csak az 1914-es osztrák-magyar ultimátumhoz hasonlíthatók. Arra kérnek bennünket, hogy ismerjük el Koszovót, hagyjuk magára a boszniai Szerb Köztársaságot, és hogy az Orosz Föderáció elleni szankciók bevezetésével mondjunk le arról, hogy szuverén ország és nemzet legyünk

– húzott bele minden köntörfalazás nélkül rögtön az elején Vulin, aki szerint ha Belgrád ebbe beleegyezne, akkor a következő követelés a kínai befektetések kiszorítása, a nyugattól való feltétlen technológiai és gazdasági függés, valamint Szerbia politikai és területi dezintegrációjának folytatása, továbbá a nyugati értékek elfogadása lenne, amiben nincs helye sem a hagyományos családnak, sem a nemzeteszménynek, végső soron pedig a társadalmi igazságosságnak sem.

Vulin nem csak Szerbiáért, hanem a Szerb Világért – így nagy betűkkel – is aggódik, és ezért jelentette be a lemondását. Tegyük hozzá, a Szerb Világ kifejezés visszatérő motívum, és négyszer is előfordul a közleményben.

szolgálat, szerb világ

Vulin nem csak Szerbiáért, hanem a Szerb Világért – így nagy betűkkel – is aggódik.

– Az USA és az EU a fejemet kéri annak előfeltételeként, hogy ne vezessenek be szankciókat Szerbiával szemben. Nem én vagyok az okozója a Szerbiára és a Szerb Világra nehezedő zsarolásnak és nyomásnak, de nem engedhetem meg magamnak, hogy a Szerbiára és a Szerb Világra nehezedő zsarolás és nyomás kiváltója legyek. Ezért benyújtom visszavonhatatlan lemondásomat a BIA igazgatói posztjára

– írta Vulin, aki szerint a rá kirótt szankciók a szerbek egységéért folytatott kitartó küzdelmére hívják fel a figyelmet, ugyanakkor az önzés bizonyítéka lenne, ha szankciókat rendelnének el Szerbia ellen, mert továbbra is ő vezeti a BIÁ-t.

Jó szolgálatot tesz Vučićnak

Ennél a pontnál bizonyára jó néhány szerb hazafi szeme könnybe lábad, mert ez olyan szépen van összerakva, hogy így csak Vučić tud fogalmazni, vagy talán mégsem?

– Döntésem helyességének első bizonyítékai az amerikai és uniós illetékesek képmutató nyilatkozatai lesznek, amelyekben megesküsznek, hogy nem is akartak büntetést és szankciót kiszabni ránk. Lemondásom nem változtat az USA és az EU Szerbiával kapcsolatos politikáján

– jegyezte meg Vulin, aki itt tért ki konkrétan arra, hogy a Nyugat az ő fejét akarta.

– Nem vagyok hajlandó részese lenni az orosz- és szerbellenes hisztériának bármilyen pozíció betöltése érdekében, és nem mondok le arról, hogy törődjek a boszniai Szerb Köztársasággal és annak fennmaradásával, és ne higgyek a szerbek egyesülésének elkerülhetetlenségében és a Szerb Világ megteremtésében. Nem vagyok hajlandó feladni a katonai semlegesség és testvériség politikáját Oroszországgal és Kínával

– közölte Vulin, aki így bejelentette, hogy balra el a színről, miután úgy érzi, hogy hatalmas győzelmet aratott az Egyesült Államok és az Európai Unió felett, akiknek szerinte csak aprócska diadal jutott azáltal, hogy őt kitúrták a pozíciójából.

– Ez az én nagy győzelmem, mert bebizonyítottam, hogy Szerbia és a szerb nép minden áldozatot megér. Az általam megvédett szentélyek nagyságához képest csekély az áldozat, amelyet hoztam.

Ez lehetett volna a végszó, de Vulin úgy érezte, hogy valami még hiányzik a leköszönő nyilatkozatból. Vajon mi? A kérdésre a helyes válasz az, hogy Vučić magasztalása, ami nélkül már az ember nem ember Szerbiában.

– Köszönöm Vučić elnök úrnak a lehetőséget, hogy védelmezhetem (nem múlt idő!) a szerbeket és Szerbiát, és arra kérem, hogy maradjon az összes szerb elnöke, az utolsó szabad vezető Európában, minden szerb büszkeségére. Remélem, hogy ezeken a választásokon is együtt folytatjuk a harcot a szabad Szerbiáért.

További kommentár nincs! Még csak annyit, hogy a BIA honlapján megjelent nyilatkozat három felkiáltással zárul a miheztartás végett: Éljen Szerbia! Éljen a (boszniai) Szerb Köztársaság! Éljen a Szerb Világ!

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava