Connect with us

Szlovénia

Szlovénia legalább 10 napig határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

határ
Szlovénia szombattól határellenőrzést vezet be Horvátország és Magyarország felé, de vajon csak 10 napra!? (Forrás: Delo.si)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A ljubljanai kormány szombattól legalább tíz napig tartó ellenőrzést rendel el Horvátország és Magyarország felé. Miután Olaszország bejelentette, hogy a terrorizmushoz kapcsolódó biztonsági kockázatok miatt ellenőrzést vezet be a Szlovéniával közös határán, a szlovénok is ugyanezt teszik a déli és keleti határaikon. Az intézkedés 10 nap után további 20 nappal meghosszabbítható, de legfeljebb két hónapos időtartamban. A szlovén belügyminiszter arra számít, hogy nem csak tíz napig tart az ideiglenesen visszaállított ellenőrzés.

A zöldhatárt is ellenőrzik

Marko Gašperlin, a szlovén rendőrség igazgatója közölte, hogy a Horvátországgal közös közúti és vasúti átkelőhelyek közül tizenkettő lesz nyitva minden utas-, személy- és teherszállító számára, amennyiben megfelelnek a határátlépési feltételeknek.

Szintén 12 átkelőhelyet tartanak fenn a szlovén, az uniós és más állampolgárok számára, akik eleget tesznek az uniós jogban szereplő feltételeknek.

Magyarország esetében két határátkelőhelyet használhat mindenki, a többi hatot pedig a szlovén és az uniós állampolgárok számára tartják fenn.

Az uniós állampolgárok által használt átkelőknél a rendőri ellenőrzés nem lesz folyamatos, csak szúrópróbaszerűen alkalmazzák.

Gašperlin szerint a cél az, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzák az embereknek.

– A horvát és a magyar határon az intézkedés 10 nap után további 20 nappal meghosszabbítható, de legfeljebb két hónapos időtartamban. Ezt követően egy másik intézkedés léphet életbe

– mondta a szlovén rendőrigazgató, aki szerint az úgynevezett zöldhatáron is folytatódnak az ellenőrzések.

Bejelentette azt is, hogy Szlovénia újra aktiválja a Magyarországgal kötött határforgalmi és együttműködési megállapodás rendelkezéseit, hogy újjáéledjenek azok az átkelőhelyek, amelyeket a helyi lakosság korábban használt.

A határmenti lakosok, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek, jogosultak lesznek az átkelésre, függetlenül attól, hogy okmányaik esetleg lejártak.

Gašperlin arról is beszélt, hogy a horvát határon még megvan az infrastruktúra, a magyar határon azonban ideiglenesen sátrakat állítanak fel, mint ahogyan az a koronavírus-járvány idején történt.

Nem a migráció miatt van, de köze van hozzá!

A schengeni térségben kialakult helyzet az egyik fő témája volt az uniós belügyminiszterek pénteki luxembourgi találkozójának, amelyen Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter is részt vett.

Poklukar a horvátországi és magyarországi határokon történő ellenőrzés bevezetésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a biztonsági helyzet fenntartása, különösen a terrorizmussal kapcsolatban, jelentős kihívást jelent.

Egyúttal elnézést kért az utazóktól azért, hogy a határon többször is megállítják őket, és fel kell mutatniuk az okmányaikat.

határ

A szlovén belügyminiszter szerint nem a migráció miatt van, de aztán csak kiderül, hogy mégis csak az okozza (Forrás: X-platform, Reporter)

Azt is megjegyezte, hogy az intézkedést ugyan tíz napra tervezik, de ő személy szerint arra számít, hogy Szlovénia némileg meghosszabbítja az ellenőrzést.

– A cél az, hogy az emberek élete a lehető legnormálisabb maradjon, többek között az olaszországi határ mentén is. Az ellenőrzések bevezetése nem a migrációs áradattal van összefüggésben, hanem a terrorfenyegetettséggel

– tette hozzá a szlovén belügyminiszter, miközben az általa vezetett tárca azt ígérte a szlovén állampolgároknak, hogy biztosítják számukra a zökkenőmentes határátlépést, és kerülik a hosszú sorok kialakulását.

Poklukar arra is utalt, hogy az ellenőrzéseket a Schengeni Kódex 28. cikkelye alapján vezetik be.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy a terrorizmus miatt megnövekedett a fenyegetettségi szint, ezért rövid ideig tartó ideiglenes intézkedésről van szó, amelynek célja a magas szintű biztonság szavatolása

– nyilatkozta a szlovén belügyminiszter.

A szlovénok az értesítést már elküldték az összes érintett intézménynek, nevezetesen az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a Tanács Főtitkárságának és a tagállamoknak. Poklukar tegnap tájékoztatta a két szomszédos országot, vagyis horvát és magyar kollégáját az intézkedés bevezetésének szándékáról.

Több mint 48 000 illegális belépés

Az illetékes szlovén hatóságok azt észlelték, hogy a szervezett bűnözés egyre nagyobb méreteket ölt a Nyugat-Balkánon, amit a régió országaiból kapott adatok és az uniós ügynökségek jelentései is megerősítenek.

A szlovén kormányzati kommunikációs hivatal közlése szerint a szervezett bűnözői csoportok egyre inkább összekapcsolódnak és összefonódnak, mivel azonos vagy hasonló céljaik vannak, ami azt jelenti, hogy tagjaik gyakran társulnak és segítik egymást az egyébként sokféle bűnügyi tevékenység végrehajtásában.

A közelmúlt eseményei megerősítik, hogy a különböző terrorista és szélsőséges mozgalmak és csoportok tagjai visszatérnek hazájukba a fegyveres konfliktus által sújtott területekről, hogy elkerüljék tetteik esetleges következményeit, vagy hogy aláássák a Balkán biztonságát és stabilitását.

A szlovén hivatalos állásfoglalás szerint fennáll a veszélye annak is, hogy ezek a személyek – többek között az embercsempész-hálózatokon keresztül – beszivárognak a migrációs áramlatokba, és megpróbálnak illegálisan belépni Szlovéniába, ahol idén október 15-éig már 48 076 illegális határátlépést regisztráltak.

A ljubljanai álláspont szerint a szlovén biztonsági hatóságok szorosan figyelemmel kísérik a potenciális kockázatokat és a biztonsági helyzetet az országban és a tágabb régióban, valamint azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják az egyének radikalizálódását és az erőszakos szélsőségek terjedését.

A szomszédos Olaszország közelmúltbeli döntése, miszerint ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a Szlovéniával közös belső határán, szintén az Európai Unió ezen részét fenyegető fokozott terrorfenyegetettségre utal.

A migrációs nyomás és a közel-keleti helyzet miatt több uniós ország a közelmúltban bevezette vagy kiterjesztette az ellenőrzéseket a schengeni belső határain. Közéjük tartozik például Ausztria is, amely 2015 óta végez ellenőrzéseket a Szlovéniával közös határán, és nemrég további hat hónappal meghosszabbította azokat.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

82
Szlovénia ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, valószínűleg nem csak tíz napra

Hogyan viszonyuljunk az illegális bevándorláshoz?

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava