Connect with us

Magyarország

Orbán: Nem kell provokálni a szerbeket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Orbán
A magyar miniszterelnök Granadában találkozott a szerb elnökkel, a macedón miniszterelnök csak "hallgatódzik" (Forrás: szerb elnöki Instagram)
A cikk meghallgatása

Orbán Viktor a címben szereplő kijelentést az Európai Tanács ülése előtt tette a Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a Szerbiával szembeni szankciók bevezetésének ötlete “nevetséges”.

Kiállt a szerbek mellett

A magyar miniszterelnök az uniós vezetők csúcstalálkozójának kezdete előtt újságíróknak nyilatkozva rámutatott, hogy a szerbek az elmúlt két évben különféle provokációkat szenvedtek és szenvednek el.

– Meg kell érteni, hogyan viselkedik Koszovó. Nem szabad provokálniuk a szerbeket

– mondta Orbán, aki hozzátette, hogy Szerbia nélkül nincs stabilitás a Balkánon, és segíteni kell Szerbiának a térség stabilizálásában.

Működhet a vétópaktum

A magyar miniszterelnök kijelentését követően minden bizonnyal működni fog a “vétópaktum”, amely Orbán legutóbbi belgrádi látogatása alkalmával jött létre.

A belgrádi ellenzéki Nova hírportál néhány nappal ezelőtt azt írta, hogy a találkozó alkalmával Vučić kérte magyar barátját, hogy éljen a vétójogával, és akadályozza meg, hogy az Európai Unió bármilyen módon megbüntesse őt és Szerbiát.

– Vučić konkrétan megemlítette Orbánnak, hogy tudomása szerint már szóba kerültek a Szerbia elleni esetleges intézkedések, és ezzel kapcsolatban több találkozót is szerveztek, ezért azt várja, hogy Magyarország reagáljon és vétózzon, ha ezzel kapcsolatban szavazás lesz.

A magyar miniszterelnök azt válaszolta, hogy Magyarország nem ért egyet a szankciós politikával, ezért határozottan ellene lesz egy ilyen döntésnek.

Az erre vonatkozó orbáni utalás akkor szinte minden szerbiai tudósításba bekerült, viszont mindegyikből kimaradt, hogy ez pontosan kivel és mivel kapcsolatos.

Szerbia legnagyszerűbb barátja

Nem ez lesz az első eset, hogy Magyarország egy szinte biztosra vehető vétóval nyíltan kiáll Szerbia mellett, illetve Koszovó ellen szavaz, az év első felében ugyanis ezt már megtette Koszovó Európa Tanácsba történő felvételekor, amiért akkor Aleksandar Vučić háláját fejezte ki, miután még ő sem remélt ekkora támogatást Magyarország részéről.

A szerb elnök akkor úgy fogalmazott, hogy Koszovó támogatói számítottak Budapest igen-szavazatára, így a magyarok lépése váratlanul érte őket.

Az áprilisi szavazást megelőzően Orbán szintén járt Belgrádban, akárcsak most, és Vučić akkor azt kérte tőle, hogy vegye figyelembe Szerbia álláspontját is, és azt várta, hogy Magyarország képviselője talán tartózkodik.

– Szerbia legnagyszerűbb barátainak bizonyultak, ellene szavaztak

– húzta alá akkor Aleksandar Vučić, aki Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is köszönetet mondott azért, hogy ilyen egyértelműen álltak ki Szerbia mellett, amihez még hozzátette, hogy a kulcsfontosságú kérdésekben eddig senki sem értette meg annyira Szerbiát, mint Orbán, beleértve ebbe a szerb nemzeti érdekeket is.

A BALK koszovói albán forrásokból úgy tudja, hogy a magyar döntés a pristinai vezetést is meglepte, mert ez volt az első alkalom, amikor Magyarország a Szerbiából önhatalmúlag kivált Koszovó ellen szavazott egy nemzetközi testületben, szemben azzal, hogy elismerte annak függetlenségét.

Így tehát a precedens már megvolt, és ezek után az sem zárható ki teljesen, hogy Magyarország esetleg visszavonja Koszovó függetlenségének elismerését – amit a szerb közösségi médiában már imitt-amott követelnek.

Ez azonban mindenképpen példátlan lépés lenne egy európai vezető részéről, eddig ilyesmi csak Miloš Zeman volt cseh elnök fejében fordult meg.

Magyarország ezzel még nagyobb örömet szerezne Vučić elnöknek!

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava