Connect with us

Magyarország

VÉTÓPAKTUM: Vučić számára Orbán lehet az uniós szalmaszál

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szalmaszál
KÖZELI BARÁTSÁG: A szerb elnök állítólag arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy vétózza meg az ellene vagy a Szerbia ellen irányuló esetleges uniós szankciókat (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A banjskai fegyveres összecsapás súlyosan megrendítette az Európai Unió és Szerbia viszonyát, ezért egyes tagállamok “arra vetemednek”, hogy büntetőintézkedéseket követeljenek Szerbia ellen. A belgrádi Nova hírportál azt írja, hogy Aleksandar Vučić és Szerbia számára Magyarország, vagyis Orbán Viktor miniszterelnök lehet a szalmaszál, ezért a szerb elnök azt kérte a magyar miniszterelnöktől, hogy reagáljon Brüsszelben, ha esetleg az Európai Unió vele vagy Szerbiával szemben szankciók bevezetését tűzné napirendre.

Orbán a szalmaszál

A szerb elnök öt nappal a banjskai fegyveres konfliktus után találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akivel a régió energia- és vízellátás, valamint az élelmiszeripar- és a humánerőforrás-politika stratégiai biztonságának megteremtésére vonatkozó kezdeményezésekről tárgyalt, de nem csak ezekről.

Az igencsak ellenzéki belgrádi portál szerint Vučić arra kérte magyar barátját, hogy éljen a vétójogával, és akadályozza meg, hogy az Európai Unió bármilyen módon megbüntesse Szerbiát.

A Nova.rs szerint Vučič a belgrádi találkozót arra használta fel, hogy minimalizálja a szeptember végi koszovói események következményeit.

– Nyíltan arra kérte Orbánt, akivel minden eddiginél rendszeresebben találkozik, hogy befolyásolja az Európai Unió döntéseit, ha azok ellene és kormánya ellen irányulnak

– írta a Nova, amely szerint a szerb elnök elvárja, hogy a magyar miniszterelnök reagáljon a Szerbia elleni kezdeményezésekre.

– Vučić konkrétan megemlítette Orbánnak, hogy tudomása szerint már szóba kerültek a Szerbia elleni esetleges intézkedések, és ezzel kapcsolatban több találkozót is szerveztek, ezért azt várja, hogy Magyarország reagáljon és vétózzon, ha ezzel kapcsolatban lesz szavazás.

A magyar miniszterelnök azt válaszolta, hogy Magyarország nem ért egyet a szankciós politikával, ezért határozottan ellene lesz egy ilyen döntésnek. Az erre vonatkozó orbáni utalás akkor szinte minden szerbiai tudósításba bekerült, viszont mindegyikből kimaradt, hogy ez pontosan kivel és mivel kapcsolatos.

Előbb majd vizsgálódnak

A Nova szerint a Vučić vagy a Szerbia elleni esetleges intézkedésekkel az EU megvárja a vizsgálat végét, az viszont már most biztos, hogy a következő fejezet megnyitása az EU-val folytatott tárgyalásokon elhúzódhat.

Megjegyzendő, hogy így idén sem nyitnak meg semmit, ami miatt elég nehéz lesz elérni a verbális szinten annyira óhajtott uniós csatlakozást, marad legfeljebb a BRICS, amit szintén érintettek Belgrádban, bár nem ezzel kapcsolatban.

A belgrádi portál szerint a banjskai események leleplezték azt is, hogy az Európai Unió mindannak ellenére kudarcot vallott a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben, hogy az EU illetékesei olyan kifejezéseket használtak, amelyek szerint brutális, illetve ocsmány terrortámadás történt.

A Nova szerint brüsszeli részről a szankciók kérdésében Peter Stano uniós szóvivő jár az élen, aki hangsúlyozta: együttműködést vár Belgrádtól a szeptember 24-i fegyveres konfliktus kivizsgálásával kapcsolatban. Miután egy szóvivő az általa képviselt szervezet véleményét köteles tolmácsolni, ezt egyértelmű uniós álláspontnak tekinthetjük.

Ez persze nem teljesen eredeti gondolat, John Kirby, a Fehér Ház szóvivője négy nappal ezelőtt ugyanis felszólította Belgrádot, hogy aktívan vegyen részt a Banjska melletti támadás körülményeinek feltárásában, a két álláspont igencsak hasonlít egymásra.

szalmaszál

Peter Stano nyilvánvalóan nem a saját véleményét képviselte (Forrás: Screenshot)

Stano azonban ennél tovább ment, és jelezte, hogy a kérdésben lesz döntés, méghozzá akkor, amikor a tagországok úgy ítélik meg, hogy elegendő információval és bizonyítékkal rendelkeznek.

– Amikor úgy ítélik meg, hogy eljött a pillanat, a tagországok döntenek a koszovói eseményekről és a további lépésekről

– mondta Stano, aki ezzel nem csak azt árulta el, hogy lesz döntés, hanem azt is, hogy további lépések is lesznek, így Vučić félelme nem alaptalan, ezért nem csoda, hogy a szerb elnök elkezdett az szalmaszál után kapkodni, amely orbáni formát öltve úszott be a képbe.

Kik szeretnének szankciókat?

A Nova információi szerint az intézkedéseket kérő országok listáján többek között Lettország, Észtország, Litvánia és Horvátország szerepel, miközben Németország ragaszkodik ahhoz, hogy a banjskai fegyveres incidenssel kapcsolatos minden részletet teljes körűen kivizsgáljanak.

Itt jegyezzük meg, hogy a szankciókat Albánia is kérte, ami egyrészt érthető, másrészt viszont Albánia még nem tagja az Európai Uniónak, így legfeljebb a lelátóról kiabálhat be, és esetleg az Európai Politikai Közösség nevet viselő sóhivatal granadai csúcstalálkozóján mondhatja el a véleményét.

A Nova egy meg nem nevezett, magasan pozícionált uniós forrásra hivatkozva azt is megjegyzi, hogy Németország, mint az Európai Unió legerősebb és legbefolyásosabb országa alapos vizsgálatot kér az esemény összes szereplőjének felelősségével kapcsolatban.

Az uniós akárki szerint ha bebizonyosodik a Belgrád érintettségével kapcsolatos gyanú, akkor Németország a többi EU-tagállammal együtt minden bizonnyal intézkedéseket javasol a szerb vezetés ellen.

– Senki sem nyúl könnyedén az ilyen intézkedésekhez, de bizonyos esetekben ez lehet az egyetlen módja annak, hogy szankcionáljuk azokat az agresszív politikákat és politikusokat, akik aláássák a békét Európában

– mondta a meg nem nevezett “magas uniós forrás”, és ha ez valóban így van, akkor nem csoda, hogy Vučić egy olyan szalmaszál után tekinget, amely nem preferálja a szankciós politikát, legalábbis Szerbia esetében.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia10 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava