Connect with us

Szerbia

Az amerikai nagykövetség cáfolja a szerb elnököt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

amerikai nagykövetség Aleksandar Vulin
A kép balalsó sarkában látható amerikai nagykövet éppen a beszédét mondja, miközben a BIA igazgatója figyel (Forrás: X-platform)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége cáfolta azt az állítást, hogy személyesen meghívták a legutóbbi követségi rendezvényre Aleksandar Vulint, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatóját. Ezt az amerikai hivatalos forrásokhoz közeli Szabad Európa Rádió jelentette, miután a szerb elnök egy vasárnap esti interjúban azt mondta, hogy a BIA vezetője azért vett részt az 1944-es Halyard hadművelet idei évfordulós ünnepségén, mert meghívást kapott rá.

Vulin és az amerikai nagykövetség

A szerbiai ellenzéki média a hétvégén rácsodálkozott arra, hogy Vulin is részt vett a második világháborús eseménnyel kapcsolatos megemlékezésen, az amerikai nagykövetség akkor még “szelíden” úgy reagált, hogy egy nyílt rendezvényről van szó, amelyet a Halyard Alapítvány szervezett.

Az egykori szocialista Jugoszlávia történelemoktatása is disztingvált, és csak a dicső partizánok hősi tetteit tanította, így kihagyta, vagy inkább elhallgatta a Halyard-hadműveletet is, amelyben amerikai, brit és kanadai pilótákat szállítottak el a szerbiai csetnikek segítségével.

1944 áprilisától egészen augusztusig a Dél- Olaszországban állomásozó 15. amerikai légi hadsereg nehézbombázói 19 nagyszabású támadást hajtottak végre a romániai Ploiești környékén működő olajkutak és finomítók ellen, amelyek a németeknek termeltek.

A legtöbb kimenekített pilóta gépét a romániai olajmezők bombázásakor lőtték le; egy részüknek azonban sikerült elkerülniük a fogságot, és kapcsolatba lépni a csetnikekkel.

A mára már szinte teljesen elfelejtett Halyard fedőnevet viselő mentőakció 1944 második felében zajlott le, 417 szövetséges (köztük 343 amerikai) pilótát mentettek ki Szerbiából, a csetnikek által ellenőrzött területekről.

Ez volt a szövetségesek ellenséges vonalak mögötti legnagyobb légihídja a II. világháborúban.

Amikor még szövetségesek voltak

Amerikai állítások szerint a Halyard-küldetésre történő emlékezés egy olyan esemény, amely „évente összehozza az amerikaiakat és a szerbeket, hogy közösen emlékezzenek meg egy hihetetlen hősi cselekedetről azokból az időkből, amikor a szerb és az amerikai nemzet még szövetséges volt”.

Az idei megemlékezésen sokak meglepetésére részt vett az oroszbarát, putyinista Vulin is, akit az amerikai nagykövet – mint egy korábbi cikkünkben már említettük – kimondottan utál, vagy a kilencvenes években kifejtett tevékenysége, vagy pedig mostani oroszbarát működése, esetleg mindkettő miatt.

Az Egyesült Államok nemrégiben szankciók alá is helyezte egyebek között az oroszokhoz fűződő viszonya okán, ezért volt nehezen hihető az a szerb elnöki kijelentés, miszerint Vulin “meghívást kapott a rendezvényre, hát elment”.

Nem zárható ki, ezt már nem Aleksandar Vučić mondta, hogy a BIA-főnök netalán Moszkvának tett szolgálatot az amerikai rendezvényen történő megjelenésével, mindenesetre tény, hogy ott állt néhány méterre az amerikai nagykövettől, aki éppen a szerb és az amerikai nép második világháborús szövetségesi viszonyáról értekezett.

A 2020-as boldogtalan kovidos időkben tartott megemlékezésen ott virított a fél szerbiai establishment Vučićtyal, Ana Brnabićtyal és Milorad Dodikkal súlyosbítva, és ott volt még a csetnikmúltat idéző egykori radikálisok közül például Maja Gojković is, aki olyan elhagyhatatlan alkotóeleme minden szerb kormánynak, mint a kozmetikai szerek jó részének a paraffin.

amerikai nagykövetség Aleksandar Vulin

A lengyel nagykövetség felvétele arról tanúskodik, hogy a 2020-as nagy szerb csődületből mára csak Maja Gojković maradt

Az akkori megemlékezésen Vučić azt hangsúlyozta, hogy baráti kapcsolatokat kell kiépíteni a nyugati szövetségesekkel, és ezzel összhangban hangsúlyozta a Halyard-hadművelet jelentőségét.

Christopher Hill a mostani rendezvényen arról beszélt, hogy miként kellene mindenkinek inspirációt merítenie a Halyard-küldetésből, és közösen szembeszállni a terror és agresszió erőivel, amelyek visszahozták a háború borzalmait az európai kontinensre.

Ez a kijelentés akár úgy is felfogható, mint egy Vulinnak szóló üzenet, de lehet, hogy ez nem csak neki szólt a magas szerbiai vezetésből.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia6 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava