Connect with us

Szerbia

Az amerikai nagykövetség cáfolja a szerb elnököt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

amerikai nagykövetség Aleksandar Vulin
A kép balalsó sarkában látható amerikai nagykövet éppen a beszédét mondja, miközben a BIA igazgatója figyel (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége cáfolta azt az állítást, hogy személyesen meghívták a legutóbbi követségi rendezvényre Aleksandar Vulint, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatóját. Ezt az amerikai hivatalos forrásokhoz közeli Szabad Európa Rádió jelentette, miután a szerb elnök egy vasárnap esti interjúban azt mondta, hogy a BIA vezetője azért vett részt az 1944-es Halyard hadművelet idei évfordulós ünnepségén, mert meghívást kapott rá.

Vulin és az amerikai nagykövetség

A szerbiai ellenzéki média a hétvégén rácsodálkozott arra, hogy Vulin is részt vett a második világháborús eseménnyel kapcsolatos megemlékezésen, az amerikai nagykövetség akkor még “szelíden” úgy reagált, hogy egy nyílt rendezvényről van szó, amelyet a Halyard Alapítvány szervezett.

Az egykori szocialista Jugoszlávia történelemoktatása is disztingvált, és csak a dicső partizánok hősi tetteit tanította, így kihagyta, vagy inkább elhallgatta a Halyard-hadműveletet is, amelyben amerikai, brit és kanadai pilótákat szállítottak el a szerbiai csetnikek segítségével.

1944 áprilisától egészen augusztusig a Dél- Olaszországban állomásozó 15. amerikai légi hadsereg nehézbombázói 19 nagyszabású támadást hajtottak végre a romániai Ploiești környékén működő olajkutak és finomítók ellen, amelyek a németeknek termeltek.

A legtöbb kimenekített pilóta gépét a romániai olajmezők bombázásakor lőtték le; egy részüknek azonban sikerült elkerülniük a fogságot, és kapcsolatba lépni a csetnikekkel.

A mára már szinte teljesen elfelejtett Halyard fedőnevet viselő mentőakció 1944 második felében zajlott le, 417 szövetséges (köztük 343 amerikai) pilótát mentettek ki Szerbiából, a csetnikek által ellenőrzött területekről.

Ez volt a szövetségesek ellenséges vonalak mögötti legnagyobb légihídja a II. világháborúban.

Amikor még szövetségesek voltak

Amerikai állítások szerint a Halyard-küldetésre történő emlékezés egy olyan esemény, amely „évente összehozza az amerikaiakat és a szerbeket, hogy közösen emlékezzenek meg egy hihetetlen hősi cselekedetről azokból az időkből, amikor a szerb és az amerikai nemzet még szövetséges volt”.

Az idei megemlékezésen sokak meglepetésére részt vett az oroszbarát, putyinista Vulin is, akit az amerikai nagykövet – mint egy korábbi cikkünkben már említettük – kimondottan utál, vagy a kilencvenes években kifejtett tevékenysége, vagy pedig mostani oroszbarát működése, esetleg mindkettő miatt.

Az Egyesült Államok nemrégiben szankciók alá is helyezte egyebek között az oroszokhoz fűződő viszonya okán, ezért volt nehezen hihető az a szerb elnöki kijelentés, miszerint Vulin “meghívást kapott a rendezvényre, hát elment”.

Nem zárható ki, ezt már nem Aleksandar Vučić mondta, hogy a BIA-főnök netalán Moszkvának tett szolgálatot az amerikai rendezvényen történő megjelenésével, mindenesetre tény, hogy ott állt néhány méterre az amerikai nagykövettől, aki éppen a szerb és az amerikai nép második világháborús szövetségesi viszonyáról értekezett.

A 2020-as boldogtalan kovidos időkben tartott megemlékezésen ott virított a fél szerbiai establishment Vučićtyal, Ana Brnabićtyal és Milorad Dodikkal súlyosbítva, és ott volt még a csetnikmúltat idéző egykori radikálisok közül például Maja Gojković is, aki olyan elhagyhatatlan alkotóeleme minden szerb kormánynak, mint a kozmetikai szerek jó részének a paraffin.

amerikai nagykövetség Aleksandar Vulin

A lengyel nagykövetség felvétele arról tanúskodik, hogy a 2020-as nagy szerb csődületből mára csak Maja Gojković maradt

Az akkori megemlékezésen Vučić azt hangsúlyozta, hogy baráti kapcsolatokat kell kiépíteni a nyugati szövetségesekkel, és ezzel összhangban hangsúlyozta a Halyard-hadművelet jelentőségét.

Christopher Hill a mostani rendezvényen arról beszélt, hogy miként kellene mindenkinek inspirációt merítenie a Halyard-küldetésből, és közösen szembeszállni a terror és agresszió erőivel, amelyek visszahozták a háború borzalmait az európai kontinensre.

Ez a kijelentés akár úgy is felfogható, mint egy Vulinnak szóló üzenet, de lehet, hogy ez nem csak neki szólt a magas szerbiai vezetésből.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava