Connect with us

Bosznia

Sok turista sok balhéval: a boszniai tengerparton egyre több a tettlegesség

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Neum turista
Neum, az egyetlen bosznia-hercegovinai tengerparti város (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása

Az idei évre vonatkozóan rekord számú turistát várnak a boszniai aranypart egyetlen égkövének számító Neumban. A turisták megnövekedett számával arányosan növekszik a szóváltásokat követően elcsattanó pofonok száma is. A legutóbbi esetben két nagyobb csoport között alakult ki tömegverekedés, amit a helyi rendőrségnek kellett felszámolnia.

A taxisok is Neumban vannak

A szarajevói lakosok számára a nyári turista szezon kezdetét a naptár mellett a legkézzelfoghatóbban az jelzi, hogy irdatlan módon lecsökken a városban máskor méhrajként cikázó taxik száma.

A személyfuvarozó cégek munkatársai ugyanis a nyári hónapokban előszeretettel vállalnak idénymunkát Horvátországban vagy teszik át tevékenységük székhelyét a majd 20 kilométeres boszniai tengerpart központjába, Neumba.

Neum, a javarészt horvát nemzetiségű lakókkal büszkélkedő Adria parti város a boszniai aranypart ékköve, helyesebben egyetlen köve. Mint ilyen, csiszolatlan valóságában próbálja meg az 1995. évi boszniai függetlenség elnyerése óta ugyanazt nyújtani az ide érkező turistáknak, mint északabbra Split vagy délebbre Dubrovnik.

Persze aki Neumba megy, az nem árt, ha szem előtt tartja az „olcsó húsra” vonatkozó ősi magyar bölcsességet.

Ma már ez nem elsősorban a szolgáltatások színvonalán látszik meg, hanem sokkal inkább azon, hogy meglehetősen problémás a helykínálat. A Neum mellett érvelők ezzel szemben okkal hivatkoznak arra, hogy Dubrovnikban ennél nagyobb a tömeg, és még a gatya is rámegy.

neum turista

Rengeteg a turista Neumban (Forrás: Twitter, AA)

Két turistacsoport a sörcsapnál

A nyári turisztikai szezon ideje alatt a kisváros közbiztonsági helyzete még az átlagos boszniai szintnél is rosszabb. A korábbi évek kábítószer ellenes rendőrségi akciói helyett az idei évben, nemvárt módon a sláger téma a közterületen elkövetett garázdaság és testi sértés.

Ennek ominózus példáját adta a tegnapi eset. A Hercegovinai-Neretvai Kanton (Hercegovačko-neretvanski kanton, HNK) rendőrségének neumi kirendeltsége közleményben tájékoztatott, hogy nem kisebb helyen, mint az ikonikus Franjo Tuđman nevét viselő utcában két ötfős csoport csapott össze.

A pizzériában a sörcsap körül eszkalálódó összetűzés kiterjedt a közterületre is, ahol az éppen arra közlekedő személygépjármű sofőrjének nem volt más választása, minthogy a járgányt a pizzéria kirakatába manőverezze a kormány elrántásával, megakadályozva ezzel a verekedés úttesten vonagló résztvevőinek összelapítását.

Ezt követően az étterem falába fúródott járműbe belehajtott a mögötte érkező sofőr, aki már nem tudta kikerülni az újabb ütközést. A csatatérré vált utcában a HNK rendőrség tagjai előállították a tíz verekedő személyt, akik közül háromnak kellett orvosi ellátásban részesülnie.

neum j gigapixel art scale

A rekord hőségben a rekord számú turista rekord mennyiségű pofont oszt egymásnak (Forrás: Neum.online.com)

Több az erőszakos cselekmény

A nyaralni vágyók számának növekedésével egyenesen arányosan megugrott a kötekedésre és szóváltásra nyitott személyek száma is Neumban.

A helyi rendőrség tájékoztatása alapján már most, a szezon vége előtt kijelenthető, hogy nem csak a vendég éjszakák száma dönt rekordot, hanem várhatóan az ittas állapotban előállított hőzöngőké is.

A mostani tömegverekedéshez hasonló méretű összecsapás idén még nem volt, azonban nem ez volt az első súlyos személyi sérüléssel járó eset.

Múlt héten élénk szóváltásból alakult ki ökölharc az egyik helyi pékség alkalmazottai között. A munkafolyamatok megosztása miatti felmenő emlegetést követő ütésváltás közepette az egyik albán pék bicskával sebesítette meg súlyosan a vele veszekedésbe bocsátkozó bosnyák kollégáját.

A verekedőket akkor is a helyi rendőröknek kellett szétválasztaniuk.

Neum még mindig olcsóbb

A 2019. évi rekord számú látogatót meghaladó eredményben amiatt reménykednek a helyi vendéglátósok, mert a boszniai vendégek mellett egyre nagyobb számban érkeznek külföldiek is, főként a V4 államokból, de nem ritka ma már a francia és a német vendég sem.

A boszniai vendégek panaszkodnak ugyan az árak növekedésére, ami a konvertibilis márkát magával húzó euró infláció miatt az idei évben 15% körüli volt.

A legnagyobb emelkedés nem az élelmiszer vagy a szolgáltatások terén ment végbe, hanem az apartmanok és szállodai szobák árában. Ezek kb. 20%-al kerülnek többe, mint a korábbi években.

Az árak még így is jelentősen elmaradnak a horvátországiaktól, cserébe a pofont is olcsóbban mérik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava