Connect with us

Bosznia

Köszönet Vulinnak a Mladić tábornokot magasztaló diáklányok befogadásáért

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

diák tábornok
MÁR MEGINT A SÁNDOROK: Aleksandar Vranješ és Aleksandar Vulin (Forrás: Klix)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Aleksandar Vranješ, Bosznia-Hercegovina szerbiai nagykövete személyesen köszönte meg Aleksandar Vulinnak, az Egyesült Államok által megszankcionált szerbiai titkosszolgálati vezetőnek, hogy “gondoskodott” a háborús bűnök miatt elítélt Mladićot dicsőítő boszniai szerb diáklányokról, akik a srebrenicai népírtás évfordulóján magasztalták Ratko Mladić tábornokot. A két diáklányt Vulin Belgrádba hívta, hogy szerbiai állami pénzen tanuljanak az általa vezetett titkosszolgálat, a BIA akadémiáján.

A szerb világ újratermelése

A szarajevói Klix hírportál beszámolója szerint Aleksandar Vulin megbeszélést folytatott Bosznia-Hercegovina szerbiai nagykövetével Aleksandar Vranješsal, aki megköszönte neki azt a támogatást, amelyet a szarajevói kriminalisztikai kar két szerb származású tanulójának nyújtott, miután a srebrenicai népirtás emléknapján szerb háborús bűnöket és bűnösöket magasztaltak a közösségi oldalakon.

Egyikük azt írta az interneten, hogy Ratko Mladić volt boszniai szerb vezérkari főnök “halhatatlanságra ítéltetett”, majd tegezésbe menve át azt üzente neki, hogy a szerbek “hőse volt és marad”.

A háborús bűnös tábornok magasztalása miatt a Szarajevói Egyetem fegyelmi bizottsága tegnap három évre kizárta a két szerb diáklányt a tanintézetből, ők azonban ezzel már aligha törődnek, mert a “szerb világban” megvan a helyük.

A két lány szerbiai állami ösztöndíjas lesz a nemrégiben amerikai feketelistára került Vulin meghívására, és egy belgrádi diákotthonban kapnak szállást, a fennmaradó költségeket a Sarajevogas kelet-szarajevói részlege állja.

– Hálás vagyok Vulin igazgató úrnak, hogy Valentina Vujičićnak és Slađana Todićnak ösztöndíjat és lehetőséget biztosított a tanulmányai folytatására a szerbiai Nemzetbiztonsági Akadémián

– mondta a Klix állítása szerint Vranješ, aki úgy vélte: Szerbia ezzel megmutatta, hogy minden szerb mögött ott áll, bárhol is éljenek és bármilyen igazságtalanságot is szenvedjenek el.

diák, tábornok

Aleksandar Vranješ szót kapott a Dodik udvari televíziójának számító Atv-ben is (Forrás: Twitter)

Dodik diákjának számít

A történet igazán akkor válik érthetővé és kerekké, ha tisztázzuk Aleksandar Vranješ kilétét, mert hogy Vranješ az egyik legjobb diák a dodiki hemiszférában.

A boszniai szerb származású diplomata Milorad Dodik boszniai szerb vezető politikai tanácsadója volt, majd nagykövetnek nevezték ki előbb Zágrábba, majd Belgrádba.

Vranješ úgy jutott a nagyköveti pozíciókhoz, hogy teljes erőbevetéssel támogatta és védelmezte Dodik nézeteit a médiában, ahol elemzőként mutatták be. Egyúttal – ha már kamerák elé ülhetett – szoros kapcsolatok ápolását szorgalmazta Oroszországgal, és elutasította a NATO-hoz való közeledést, így Vulinnal bizonyára jól megértették egymást.

tábnornok, diák

Könyv Dodikról: Minden szinten magasztalják magukat és egymást

Vranješ mielőtt a diplomáciai pályára lépett, a Banja Luka-i Politikatudományi Kar asszisztense és tudományos kutatásokért felelős dékánhelyettese volt, a boszniai médiában azzal vádolták, hogy mesterfokon plagizálta a „Jugoszláv háborús film a nemzeti felszabadító háború témájában, mint a politikai propaganda eszköze” című dolgozatát.

A bosznia-hercegovinai szerb nagy követ Dodikot magasztalta abban a könyvben is amely a Szerbia Hivatalos Közlöny kiadásában jelent meg, és az „Egy eszme felemelkedése – A Szerb Köztársaság szabadsága és függetlensége, valamint Milorad Dodik szerepe” címet viseli.

A “tudományos monográfia” társszerzője Nenad Kecmanović és Željko Budimir, az elsőt a belgrádi Pink Televízió és az orosz Szputnyik hírügynökség szokta hosszasan idézni, az utóbbi gyakori vendég a boszniai szerb állami televízióban és a Dodik udvari televíziójának számító Atv-ben.

A történethez hozzátartozik, hogy a két boszniai szerb lány “hazafias megnyilvánulására” felfigyelt a boszniai szerb nép Miléje, azaz maga Dodik is, aki Banja Lukába hívta tanulni őket, de a “szerb világban” is érvényes a mondás, miszerint a nagyobb kutya vezényli a parádét.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava